Ειδήσεις

Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα – Πέτσας: Αν χρειαστεί θα συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται την Τρίτη, στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα κόμματα από τον κ. Δένδια για τις εξελίξεις.

Την σύγκλιση του Συμβουλίου είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Εμείς, πάντα, ως κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε.

«Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

«Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο», σημείωσε.

«Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ. Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεσή επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας», τόνισε.

«Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πέτσας: Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα – Αν χρειαστεί θα συγκληθεί Συμβούλιο αρχηγών

«Εμείς, πάντα, ως κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί. Από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο. Και το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα, η οποία κατευθύνει όλη μας την εξωτερική πολιτική, όπως και στις πρόσφατες εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία», συμπλήρωσε.

Επίσης ανέφερε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο και πως αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική.

«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον ελληνικό λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επισήμανε δε, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και άλλοι παράγοντες -όπως της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας- καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν σχολιάζει τα εσωτερικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη Λιβύη ή στην Τουρκία.

«Υπάρχουν και διμερείς επικοινωνίες, υπάρχει και πολυμερής προσπάθεια από την πλευρά μας. Θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι΄ αυτό το “άκυρο”, μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Για την κατάθεση του “μνημονίου” (από πλευράς Τουρκίας) στα Ηνωμένα Έθνη, εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από τη δική μας πλευρά, νομικά τεκμηριωμένη και με όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε.

«Περιμένουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο εύρος χρονικού διαστήματος, προκειμένου να κρίνουμε» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Τέθηκε ξεκάθαρα από πλευράς μας, αν επρόκειτο για γεωπολιτικό λόγο που υποκινεί αυτές τις αυξημένες ροές ή για οικονομικό. Και αν είναι ο δεύτερος, φυσικά η ΕΕ -γιατί δεν είναι ένα θέμα διμερές, αλλά ευρωπαϊκό- είναι έτοιμη να συνδράμει και εμείς φυσικά να στηρίξουμε. Αν είναι γεωπολιτικό, φυσικά μιλάμε για μια τελείως αλλαγή στάσης, για ένα θέμα που πλέον θα κρίνεται όχι ως μια βοήθεια προς κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το φάσμα της προσφυγιάς, αλλά ως ένα γεωπολιτικό όπλο», δήλωσε.

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Πηγή σοβαρής ανησυχίας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση με το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι 28 συζήτησαν για το εν λόγω μνημόνιο και από τη συζήτηση προέκυψε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τα Κράτη Μέλη.

Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος είχε ήδη τοποθετηθεί σχετικά με γραπτή δήλωση, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη αυτού του κειμένου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου