Ειδήσεις

Άνοιγμα της αγοράς : Με «δεμένα τα χέρια» οι λοιμωξιολόγοι – Οι 5 λόγοι που δεν τους επιτρέπουν να δώσουν το πράσινο φως

Τα κομμωτήρια και τα κουρεία φαίνεται πως έχουν μέχρι στιγμής το προβάδισμα στο άνοιγμα της αγοράς, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα γίνει αργόσυρτα.

Συγκεκριμένα, οι λοιμωξιολόγοι αναφέρουν από την Δευτέρα πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα αλλάξουν τόσο στο τέλος της εβδομάδας ώστε να τους επιτρέψουν να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Έτσι όσο αργόσυρτη είναι σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα, τόσο αργό θα είναι και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα/ σενάρια:

  • Τα μαγαζιά να ανοίξουν σταδιακά. Πρώτα κομμωτήρια και κουρεία. Μαζί η λίγο πιο μετά τα μικρά μαγαζιά και λίγο πριν τα Χριστούγεννα να ανοίξουν κάποια άλλα.
  • Να μην ανοίξουν καθόλου μέσα στις γιορτές τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα.
  •  Όσον αφορά τις εκκλησίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν για συγκεκριμένες μέρες και υπό πολύ αυστηρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συσκεφτούν για ακόμη μία φορά σήμερα και στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, όπου και θα πάρει την τελική απόφαση.

Είναι δεδομένο πως μεγάλη μερίδα των ειδικών εμφανίζονται επιφυλακτική και διστακτική στο να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς.

Τόσοι οι δείκτες για την πορεία του ιού, όσο και ο φόβος για πισωγύρισμα στα κρούσματα σε περίπτωση που δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού είναι μερικοί από τους λόγους που τους προβληματίζουν.

Γιατί το άνοιγμα του εμπορίου έχει εξελιχτεί σε γρίφο για γερούς λύτες:

Οι βασικοί παράγοντες που ακόμη δεν γνωρίζουμε αν και ποια μαγαζιά θα επισκεφτούμε πριν τα Χριστούγεννα είναι τα εξής:

1.Η δημιουργία συνωστισμού των πολιτών, οι οποίοι ήδη έχουν κουραστεί από τις πέντε εβδομάδες lockdown.

Ήδη μάλιστα στην Κύπρο παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο κατά την πρώτη ημέρα ανοίγματος της αγοράς. Ωστόσο όπως λένε και οι ειδικοί οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμη και να αυτοσυγκρατηθούν ώστε να μην δημιουργηθούν εικόνες Harrods και Γαλλίας.

2. Η μη ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα τόσο στην Δυτική Αττική όσο και σε άλλες περιοχές κυρίως σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown, η διασπορά του φονικού ιού συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα – αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες – τα οποία εντοπίζονται σε τουλάχιστον 50 περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, παραμένει και η ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ με το 83% των ΜΕΘ πανελλαδικά να είναι κατειλημμένες. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική ανέρχεται στο 77%, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύεται στο 91%. 

3. Η κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν εικόνες και στοιχεία που αποδεικνύουν πως ακόμη και μέσα στο lockdown δεν έλειψαν οι ουρές σε τράπεζες και αρτοποιεία,  πράγμα που σημαίνει πως αν ανοίξει η αγορά τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει και η αγοραστική μανία των πολιτών θα «ακυρώσει» σε ένα βαθμό όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής.

4. Το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει περισσότερα κρούσματα.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι μία δυσάρεστη απόρροια του συνωστισμού που ενδεχομένως να δημιουργηθεί και που οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουν. Η εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων την ώρα μάλιστα που γίνεται αγώνας για να μειωθούν θα μπορούσε μόνο πισωγύρισμα να θεωρηθεί.

5. Η επιδημιολογική εικόνα δεν αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη.

Ένας ακόμη λόγος που έχουν αργήσει τόσο πολύ να ληφθούν αποφάσεις για το λιανεμπόριο είναι οι -σχεδόν- στάσιμοι δείκτες της πορείας του ιού. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν πως η παραπάνω εικόνα δεν θα αλλάξει δραματικά τις υπόλοιπες ημέρες και γι΄αυτό το λόγο αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως στο ολικό άνοιγμα της αγοράς, αν δεν έχουν στα χέρια τους τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπουργοί δίνουν μία εικόνα για το πώς θα ανοίξει η αγορά

Κι ενώ όλα δείχνουν πως πρώτα θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έχουν δώσει μία ιδέα για το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ενώ έκανε λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. 

Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Από την πλευρά του χτες ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε χτες πως θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Τα μέτρα που ενδέχεται να αλλάξουν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή, ενώ σημείωσε πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες και υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.

Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ.

Οι εννέα κόκκινες περιοχές που ανησυχούν τον Τσιόδρα

Ενδεικτικό της μη ικανοποιητικής κατάστασης είναι και το καμπανάκι που έκρουσε μετά από καιρό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα χτες  Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μίλησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος του μετέφερε τα στοιχεία ανά περιοχή με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. 

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρα εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Δυτική Αττική. Πράγματι, τις τελευταίες 14 μέρες η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη στην περιοχή αυτή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής. Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Τις τελευταίες τρεις μέρες – και σήμερα – η Αττική αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου