Ολοκληρώθηκε λοιπόν η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, διαμορφώθηκε και διατηρήθηκε η συνέχεια του «θετικού κλίματος», έμειναν οι δηλώσεις εντός πλαισίων, υπήρξε υποδοχή από τον διεθνή Τύπο θετική (και από τον Τουρκικό, ουσιαστικά και από τον Ελληνικό), έκλεισε και η τελευταία πράξη – δηλαδή η πτήση επιστροφής Ερντογάν χωρίς παρατράγουδα δηλώσεων τις οποίες συνηθίζει ο Τούρκος ηγέτης. Σε ήρεμα νερά πλέον και με κάθε επισημότητα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη σφραγίδα μίας συνάντησης κορυφής και την υπογραφή της Διακήρυξη των Αθηνών η οποία «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη». Τι παράγει, τότε, σε αέρα και πελάγη; Κλίμα, σε μία επίσκεψη-χορογραφία, που «δεν έγινε μια νύχτα ξαφνικά». Κλίμα, για να αγοράσουν χρόνο για τον μακρύ δρόμο. Μη λέμε τα αυτονόητα. Έχει την αξία που της προσδίδουν οι υπογραφές των δύο ηγετών. Λειτουργεί ως βάση για την επόμενη φάση. Όχι δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα πάντα. Οι διαφορές παραμένουν αλλά γίνεται διάλογος. Κι αν είναι να λυθούν, θα λυθούν με κάθε άλλο τρόπο, αλλά όχι με εφόδους από απέναντι, τύπου «θα έρθουμε νύχτα», ούτε με συνεχείς απειλές και εναέριες παραβιάσεις. Δυστυχώς το παρελθόν είναι ακόμη ζωντανό. Εξάλλου είναι γνωστό πως το παρελθόν δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι το μέλλον. Και κυρίως το παρόν. Και η διπλωματία βρίσκει λύσεις εκεί που οι φανατισμένες φωνές πατούν την σκανδάλη. Αυτές οι φωνές που ανέκαθεν στην πολιτική μας ιστορία, διεκδικούσαν την αναγέννηση του «μαρμαρωμένου βασιλιά», τους προδότες πρωθυπουργούς, τους πληρωμένους πράκτορες. Η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί διαφορετικές κινήσεις. Τα δεδομένα δεν είναι αν θα ξαναπάρουμε τη Σμύρνη, αλλά πως θα αναπτύξουμε σχέσεις οικονομικές, πολιτιστικές, εμπορίου ακόμη και πολιτικές. Αυτό υπηρετεί η διπλωματία. Να βρίσκει τις λύσεις προς συμφέρον της χώρας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τα υπόλοιπα είναι για να εξυπηρετούν τα αυτιά των λαϊκιστών. Σε όποια πολιτική πλευρά και αν βρίσκονται.
Βάση
Από:
news room
Σχετικά
- Γ. Χατζημάρκος: "Συνεργασία όχι στην βάση συγκυριών ή προσωπικών σχέσεων, αλλά στην βάση ισχυρής βούλησης και… "Συνεργασία όχι στην βάση συγκυριών ή προσωπικών σχέσεων, που ενίοτε μπορεί απο…
- H Ryanair ξαναχτυπά με απειλές αποχώρησης από τα ελληνικά αεροδρόμια - Κλείνει τη βάση στη Ρόδο Ανακοίνωση καταπέλτης από την Ιρλανδική αεροπορική εταιρεία για την αδιαφορία της κυβέρνηση…
- Γαβριήλ Χαρίτος: Το οικονομικό κίνητρο, κοινή βάση για την πολυεθνική δύναμη Αρθρο Γαβριήλ Χαρίτου στην «Κ» Ηαμερικανική πρωτοβουλία για τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης…
- Χρήστος Στυλιανίδης: «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα ισχύσει με βάση την αναλογικότητα - Αναζητούνται νέα… Τη διαβεβαίωση ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα συνεχιστεί με βάση την αρχή…