Εντεκα ημέρες μετά, σε εγρήγορση παραμένει ο μηχανισμός της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησί από την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρόδο κατεγράφη το μεγαλύτερο ύψος βροχής, από όλη την Ελλάδα, όπως αποτυπώνουν τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης όπως αυτά καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς, ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων.
Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν μέχρι και χθες στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και ως εκ τούτου, δίνονται συστάσεις ότι οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα στους δρόμους, να αποφεύγουν περιοχές με απότομα πρανή ή όπου έχει προηγηθεί κατολίσθηση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τη νύχτα που η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Επίσης, ο δήμος Ρόδου προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και στο προσωρινό κλείσιμο του δρόμου προς την ανάβαση της Φιλερήμου για λόγους ασφάλειας, λόγω επικινδυνότητας και πλήθος κατολισθήσεων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις, λόγω των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων.
Το Σάββατο οι τεχνικοί της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχώρησαν στην αφαίρεση τμήματος της πλάκας που καλύπτει τον ποταμό της Ιαλυσού στο σημείο εισόδου του νερού στο υπογειοποιημένο τμήμα του. “Η δουλειά συνεχίζεται”, δηλώνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας με ανάρτησή του στα social media το δικό του ευχαριστώ σε όλους όσοι είναι στο πεδίο και αγωνίζονται από την πρώτη στιγμή, με όλες τους τις δυνάμεις επί 10 συνεχόμενες ημέρες, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στη Ρόδο και τις τεράστιες ζημιές που άφησε με τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.
Περισσότερες από 300 παρεμβάσεις σε σημεία που επλήγησαν έχουν ήδη γίνει από τα συνεργεία, όπως δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου στον RV, υπενθυμίζοντας ότι οι περιφέρειες πήραν το 2019 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ποταμών, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε στα όσα «αποκαλύφθηκαν» κάτω από τον πλακοσκεπή ποταμό της Ιαλυσού, όπου υπάρχουν από κολώνες πολυκατοικιών μέχρι και συνδεδεμένοι αγωγοί λυμάτων, σε περιβαλλοντικά εγκλήματα που έγιναν πριν από δεκαετίες. «Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η καθαίρεση αυθαιρέτων είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου σχετικά με την κατεδάφιση παράνομης γέφυρας ξενοδοχείου στην Ιαλυσό από την περιφέρεια, η οποία παρενέβη λόγω των συνθηκών πολιτικής προστασίας.
Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται από τα συνεργεία του δήμου όπως και οι αιτήσεις που κατατίθενται για τις επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα συνεργεία των κρατικών υπαλλήλων που έφερε στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τριαντόπουλος επιστρέφουν στην έδρα τους.
Oι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών όπου η στάθμη του νερού ακόμη και σε ιρλανδικές διαβάσεις οδήγησε τον προέδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λαέρμων Τάκη Πατούνα, να κάνει σύσταση στους οδηγούς, ώστε να αποφεύγονται μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα μεταξύ Λαέρμων – Απολλώνων, καθώς ο «Πίττας» ποταμός κατεβάζει μετά από χρόνια πολύ νερό -που ευτυχώς- καταλήγει στο Φράγμα του Γαδουρά. Τα προβλήματα προκάλεσαν και βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, με συνέπεια το χωριό να μείνει χωρίς υδροδότηση. Πλημμυρικά φαινόμενα επίσης αντιμετώπισε και το Γεννάδι, όπου το ρέμα Ρυάκας παρέσυρε τον δρόμο, προκαλώντας ζημιές εντός του οικισμού. Μικρές σε έκταση υποχωρήσεις πρανών παρατηρήθηκαν και στο ρέμα του Ροδινιού, στο αρχαίο τοξωτό γεφύρι επί της Ρόδου- Καλλιθέας στο ύψος της Λαϊκής Αγοράς.
Καταστροφή υπέστη το κοιμητήριο στα Μαριτσά
Καταστροφή υπέστη το κοιμητήριο στα Μαριτσά σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο τέως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόσχος Ζερβός. Η καταστροφή που υπέστη το κοιμητήριο του χωριού μας είναι αποτέλεσμα της κακοτεχνίας του περιβόητου τοιχίου που κατασκευάστηκε παραμονές των εκλογών, χωρίς καμία υδραυλική και στατική μελέτη. O δήμος Ρόδου και η κοινότητα Μαριτσών κατασκεύασαν τοιχίο μέσα στην κοίτη του κεντρικού ποταμού χωρίς να έχουν προβεί σε καμιά στατική και υδραυλική μελέτη. Το τοιχίο θεμελιώθηκε πάνω σε παλιό αγωγό ομβρίων υδάτων, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1967 χωρίς οπλισμό. Εύλογα λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα: Ποιος μηχανικός επέβλεπε τις εργασίες κατασκευής κι επέτρεψε στον εργολάβο να κατασκευάσει το τοιχίο πάνω στον αγωγό ομβρίων υδάτων; Αν έγινε οριοθέτηση του ρέματος; Αν η ΠΝΑι (που είναι αρμόδια για τα ποτάμια) γνωρίζει για τις παρεμβάσεις του δήμου και της κοινότητας Μαριτσών;
Όπως αναφέρει ο κ. Ζερβός, ο πρόεδρος των Μαριτσών κ. Παπαδημήτρης ζητά να ενημερωθεί για τις κινήσεις που έγιναν για την απομάκρυνση μεταλλικών σωλήνων του ΟΤΕ στην κοίτη του χειμάρρου, υποστηρίζοντας ότι οι ζημιές στο ρέμα της Αγίας Άννας δεν αφορούν δικές του παρεμβάσεις, αλλά το συγκεκριμένο έργο κατασκευάστηκε πριν το 1980. Υπάρχουν δύο γεφύρια που έχουν αφεθεί στη τύχη τους από τις μεγάλες πλημμύρες του 2019, το ένα είναι στη διασταύρωση Πεβεράνου- Αγίου Νικολάου και το άλλο στη περιοχή Φραγκουλί.