Την 31η Ιανουαρίου 2014 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 11μελούς διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014.
Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου φέρονται οι κ.κ. Κώστας Σαρρής, νυν πρόεδρος που θα επιδιώξει την 6η κατά σειρά εκλογή του, Φ. Κωστόπουλος, με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και Νικ. Σκούρτος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας, που έχει επιδιώξει και στο παρελθόν την εκλογή του.
Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων προέδρων την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και αποτελεί θεμελιώδες καθήκον του Δικηγόρου.
Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων μελών αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου κώδικα οφείλει να είναι ενιαίο, αν και εξετάζεται, κυρίως από την πλευρά του κ. Σαρρή, η διάσπασή του ανά παράταξη.
Υποψήφια μέλη στο νέο συμβούλιο φέρονται μέχρι στιγμής οι κ.κ. Τ. Διάκος, Στ. Κιουρτζής, Β. Περίδης, Γ. Σκλάβος, Γ. Μαυρομάτης, Γ. Πάππου, Αικ. Κούρου, Β. Καταβενάκης, Π. Παπαπαύλου, Τάσος Ντάλιας, Ελλη Βελιάδη, Μαρία Κορακάκη, Ισμ. Φώκιαλη, Γεώργιος Ρουμελιώτης, Μαρία Μητσού, Λευτέρης Πάσσος, Γ. Φλεβάρης και Γ. Παπαϊωάννου.
Όπως έγραψε η “δ”, το σχέδιο του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, που προωθούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε φέρει τα «πάνω – κάτω» στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.
Το σχέδιο αλλά και το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τρεις (άρθρο 97).
Αυτό ουσιαστικά έθετε εκτός εκλογικής μάχης τον κ. Σαρρή και τους κυριότερους συμβούλους του. Στο νόμο που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προστέθηκε ωστόσο μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι οι διατάξεις που θέτουν ανώτατο όριο στη θητεία των προέδρων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων δεν εφαρμόζονται στις επόμενες αρχαιρεσίες.
Η θητεία των προέδρων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων που θα εκλεγούν στις αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου 2014 θα διαρκέσει έως τις 31.12.2017.
Την 25η Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και έγινε γνωστό το περιεχόμενο της μεταβατικής διάταξης είχε ληφθεί και η απόφαση για παραμονή του κ. Σαρρή.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου δεν έχουν πολιτική χροιά και οι κομματικές καταβολές των υποψηφίων προέδρων και συμβούλων είναι γνωστές μεταξύ των δικηγόρων. Η παράταξη του κ. Σαρρή κινείται κυρίως στο χώρο της κεντροδεξιάς ενώ η παράταξη του κ. Κωστόπουλου κυρίως στην κεντροαριστερά.
Οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο που το επάγγελμα του δικηγόρου δέχεται τρομακτικές πιέσεις. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς, ενώ η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα φθίνει με αποτέλεσμα να περιορίζεται και το εύρος των παρεχομένων υπηρεσιών του κλάδου. Σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης η παροχή νομικών υπηρεσιών ανθεί. Σε ένα περιβάλλον ύφεσης όμως, περιορίζεται και η ανάγκη για νομικές υπηρεσίες.
Ο κορεσμός και ο υπερπληθωρισμός των δικηγόρων και στη Ρόδο αφήνει έντονα τα σημάδια του. Οι εποχές που οι δικηγόροι έβγαζαν εύκολα, καλά χρήματα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εύκολες υποθέσεις από τις οποίες μπορούσε κάποιος να κερδίσει μια ικανοποιητική αμοιβή, δεν υπάρχουν πια. Οι δικηγόροι είχαν εξασφαλίσει κάποιες ελάχιστες αμοιβές, οι οποίες πλέον έχουν καταργηθεί.
Ο δικηγόρος, ο νομικός σύμβουλος και παραστάτης, ο ειδικός που συνδράμει στην προάσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων και συμφερόντων, είναι πλέον ένας επαγγελματίας με αβέβαιο παρόν και άγνωστο μέλλον. Η εικόνα του, το επαγγελματικό του «προφίλ», απέχει πολύ από εκείνη της δεκαετίας του ’60 ή του ’70, όταν δικηγόρος σήμαινε επιτυχημένος επαγγελματίας. Δικηγόρος ή γιατρός πριν από δύο δεκαετίες ήταν το όνειρο των νέων που ήθελαν να σπουδάσουν. Η δικηγορία ήταν ένα από τα πλέον «ιν» επαγγέλματα. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το παρόν για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δικηγόρων είναι μια πραγματικότητα με πολλές αντιξοότητες, μεγάλα ρίσκα, καθημερινή προσπάθεια, πολύ άγχος και, για ορισμένους (κυρίως τους νέους), αγώνας για επαγγελματική επιβίωση.
Οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, μέσα στο ανωτέρω περιβάλλον, είναι επόμενο να κινούνται στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν ενδιαφέρει συγκεκριμένα ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος που θα κατορθώσει τελικώς να εξασφαλίσει την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου ή τη μεταστέγαση υπηρεσιών του υπάρχοντος στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ποιος από τους υποψηφίους θα κατορθώσει να διαχειριστεί καλύτερα το αποθεματικό του συλλόγου και του ΛΕΑΔΡ, θα αυξήσει το μέρισμα στους δικηγόρους και κυρίως θα προστατεύσει τους νέους δικηγόρους από τον κίνδυνο της ανεργίας αλλά και θα προσφέρει στους ασκούμενους ευκαιρίες.
Πέραν τούτου προβάδισμα θα έχει εκείνος που θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την επίλυση των χρονίζοντων προβλημάτων με τον ασφαλιστικό φορέα των δικηγόρων και θα εξασφαλίσει να δρομολογηθεί η καταβολή των νοσήλειων και των δαπανών σε φάρμακα οι οποίες εκκρεμούν τουλάχιστον επί τριετία.