Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Κρίσιμο θέμα που άμεσα επισημαίνω στην ενασχόλησή μου με τον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και φυσικών πόρων είναι η ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ με τρόπο τέτοιο που δεν θα θίγεται η αρχιτεκτονική, περιβαλλοντολογική, οικιστική και τουριστική εικόνα των νησιών μας. Τα μεγαλύτερα νησιά θεωρώ ότι προσφέρονται περισσότερο γιατί έχουν χώρο και έκταση που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό παίκτη παγκοσμίως».
Στη σωστή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και υπογραμμίζει πως στόχος του είναι η καταγραφή και η δημιουργία βάσης δεδομένων κάθε μονάδας που παράγει ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή στο Νότιο Αιγαίο.
«Έχουμε αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, της πιο ζωτικής κι ελπιδοφόρας για το μέλλον της πατρίδας, γεωγραφικής περιοχής. Μιλάμε έξω απ’ τα δόντια και δεν σιωπούμε. Θα αντιπαλέψουμε με σθένος όσα μας πληγώνουν και θα πυρπολήσουμε πολιτικά με τον τρόπο που καλά γνωρίζουμε και με τη δύναμη που μας έδωσε και μας δίνει ο λαός, κάθε προσπάθεια υπόσκαψης και υποτίμησης των νησιών, καθώς κατοικούμε εδώ και φυλάττουμε Θερμοπύλες και Ελληνικές αξίες», δηλώνει ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκλογές στη λειτουργία της Περιφέρειας, ο κ. Γιάννης Φλεβάρης δηλώνει:
«Πρέπει κάποτε να μάθουμε σ’ αυτόν τον τόπο να ζούμε με τις αλήθειες και όχι με ελαφριά την καρδία να αγκιστρωνόμαστε στο δόλωμα του ψεύδους. Την ώρα που οι φελλοί επιπλέουν, οι ηγήτορες και οι ηγέτες πρέπει να σταθούν στο ύψος που τους τάσσει η ιστορική τους ευθύνη απέναντι στην αυτοδιοίκηση και το ελληνικό έθνος».
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Φλεβάρη, αναλυτικά:
• Τι μπορεί να συμβεί στην αυτοδιοίκηση β βαθμού αν υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό;
«Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολίας…». Με τους πρώτους αυτούς στίχους από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.» που γράφτηκε τέτοια εποχή πριν 107 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1908 και παραμένει προφητικό και επίκαιρο, σκιαγραφείται η πολιτική κατάσταση και αναδύεται η απάντηση στο ερώτημά σας. Είναι ουτοπικό, απολύτως ανεδαφικό και ανεύθυνο να ισχυριστεί κάποιος που μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, ότι πολιτικές ανατροπές υπό την έννοια της τυχόν αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, των ενδεχομένων διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και της ανασφάλειας στους πολίτες, δεν θα επηρεάσουν την αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Η λειτουργία του κράτους, η πολιτική και πολιτειακή σταθερότητα αποτελούν προαπαιτούμενο για σταθερή πορεία της αυτοδιοίκησης. Το Νότιο Αιγαίο πάραυτα και τα νησιά μας στο σύνολό τους δεν αποτελούν και δεν πρέπει να αποτελούν Ελληνική αποικία. Είναι η Ελλάδα. Στην πιο αγνή και αυθεντική του μορφή ο Έλληνας των νησιών του Αιγαίου πρέπει να αποτελέσει πρότυπο πολίτη για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής και ολοκληρωμένου σχεδίου δημιουργίας, υποστήριξης, εφαρμογής και επίτευξης γεωπολιτικών, οικονομικών και αναπτυξιακών στόχων. Τούτο δεν επιτυγχάνεται με λόγια και θεωρίες, ούτε με φωτογραφήσεις στο Καστελλόριζο και αλλού, αλλά με έργα, τολμηρή πολιτική και συντεταγμένη στρατηγική. Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι εγώ προσωπικά, έχουμε αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, της πιο ζωτικής κι ελπιδοφόρας για το μέλλον της πατρίδας, γεωγραφικής περιοχής. Μιλάμε έξω απ’ τα δόντια και δεν σιωπούμε. Θα αντιπαλέψουμε με σθένος όσα μας πληγώνουν και θα πυρπολήσουμε πολιτικά με τον τρόπο που καλά γνωρίζουμε και με τη δύναμη που μας έδωσε και μας δίνει ο λαός, κάθε προσπάθεια υπόσκαψης και υποτίμησης των νησιών, καθώς κατοικούμε εδώ και φυλάττουμε Θερμοπύλες και Ελληνικές αξίες.
• Πώς εξελίχθηκαν οι τέσσερις πρώτοι μήνες της θητείας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ποια προβλήματα κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Ας θυμηθούμε εδώ τα βαθυστόχαστα λόγια του Nietzsche, «Πόσην αλήθεια σηκώνει, πόσην αλήθεια αποτολμάει ένα πνεύμα; Αυτό έγινε για μένα, ολοένα και πιο πολύ, το αληθινό μέτρο των αξιών… Στη γνώση, κάθε κατάκτηση, κάθε βήμα εμπρός, προέρχεται από το θάρρος, από τη σκληρότητα απέναντι στον εαυτό μας, από την εντιμότητα απέναντι στον εαυτό μας». Ξεκινήσαμε την πορεία μας στην αυτοδιοίκηση τολμώντας και καινοτομώντας. «Όπλο και ασπίδα» κατά δική μου έκφραση, αποτελεί η αληθινή πολιτική που γίνεται με γνώση, αξίες, άξονες και στόχους. Χωρίς χρήματα, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Χθες υπήρχαν, αλλά χωρίς να μας απασχολεί αυτό, με «πυρ και κίνηση» χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε για να υπηρετήσουμε και να στηρίξουμε την υγεία, τον πολιτισμό, τις υποδομές, την επικοινωνία, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τον αθλητισμό και την κοινωνία. Χρησιμοποιούμε την διεκδίκηση και την λογική για να πετύχουμε κάθε στόχο. Δεν καταβροχθίζουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρεται προς βρώσιν. Αναλύουμε, σκεπτόμαστε, δυσπιστούμε και με μια λέξη «κρίνουμε». Είμαστε η δύναμη των νησιών. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν, την ώρα που τενεκέδες ανά την επικράτεια προκαλούν θόρυβο και ακατάληπτους ήχους. Είμαστε εμείς. Ο εαυτός μας. Η νέα Περιφερειακή Αρχή. Ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα στην εκκίνησή μας. Δεν υποκρύψαμε τίποτα κάτω απ’ το χαλί. Θέσαμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Σεβαστήκαμε τον ιδρώτα και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Εξετάσαμε κάθε μελέτη υπαρκτή και ανύπαρκτη για γέφυρες, για οδούς και ατραπούς με λυδία λίθο τον νόμο, την ορθότητα και το πραγματικό κόστος. Εφαρμόσαμε από την πρώτη μέρα το «Ευαγγέλιο» καθώς «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Όπου η προτροπή και η πειθώ δεν επαρκεί, υπάρχει η διοίκηση, η εντολή και η σύγκρουση. Το ξημέρωμα μεταξύ 30ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2014 που έχει ιστορική σημασία για τα δίκαια των νησιών μας με μεγάλο «Όχι» σε κάθε σχέδιο υφάρπαξης κεκτημένων και δικαιωμάτων μας, καταγράφεται χρονικά μέσα στο πρώτο τετράμηνο διακυβέρνησής μας και αποτυπώνει εμβληματικά το ποιοι είμαστε και που μπορούμε να φτάσουμε με αφορμή την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Ας βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματά του και η απάντηση δικιά του.
• Ποιος είναι ο προγραμματισμός που έχετε κάνει για το 2015; Σε ποιούς τομείς θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση;
Κάποτε ο Απόλλων και ο Αίολος υπήρξαν Θεοί. Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν για να συμβολίζουν την καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια. Απεριόριστη είναι η δυνατότητα ανάπτυξης και αξιοποίησης της καθαρής ενέργειας που τόσο απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στον τόπο μας. Το Αιγαίο είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό πεδίο της Μεσογείου με πολύπλευρη ενεργειακή δυναμική και ορυκτό πλούτο. Αυτό που σήμερα αναζητούμε κρυμμένο στη γη με τη μορφή υδρογονανθράκων, πετρελαίου ή φυσικού αερίου υπάρχει δίπλα μας πεντακάθαρο και απεριόριστο. Είναι ο ήλιος και ο αέρας, οι ΑΠΕ που μεταφράζονται σε άπειρα βαρέλια αργού πετρελαίου και αστείρευτη πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα. Συνεχής προσπάθεια απαιτείται και ένα τεχνικό και τεχνολογικό άλμα με δημιουργία υποδομών για να μπορέσουμε στα χρόνια που έρχονται να ξεκλειδώσουμε με το κλειδί της διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης για να μπορέσει η ενέργεια που θα παραχθεί στα νησιά να διαχυθεί εμπορικά και λειτουργικά παντού. Κρίσιμο θέμα που άμεσα επισημαίνω στην ενασχόλησή μου με τον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και φυσικών πόρων είναι η ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ με τρόπο τέτοιο που δεν θα θίγεται η αρχιτεκτονική, περιβαλλοντολογική, οικιστική και τουριστική εικόνα των νησιών μας. Τα μεγαλύτερα νησιά θεωρώ ότι προσφέρονται περισσότερο γιατί έχουν χώρο και έκταση που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό παίκτη παγκοσμίως. Αυτοί πρέπει να είναι οι μεγάλοι στόχοι για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και όχι η εσωστρέφεια, ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική. Ένας μεγάλος στόχος είναι η καταγραφή και η δημιουργία βάσης δεδομένων κάθε μονάδας που παράγει ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή στο Νότιο Αιγαίο. Τον στόχο αυτό έχω θέσει και στις πρώτες συνεδριάσεις του 2015 θα φέρω το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
• Ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε για την εξέλιξη του έργου κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο;
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, εντός του 2016 θα αρχίσει σταδιακά την λειτουργία του το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει θέσει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αρθούρος Ζερβός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο. Βέβαια η εμπειρία και το ιστορικό των χρονοδιαγραμμάτων στη χώρα μας, μας διδάσκουν να είμαστε μάλλον επιφυλακτικοί σε χρόνους και ημερομηνίες και πάντα η Περιφερειακή Αρχή κι εγώ ως αντιπεριφερειάρχης προσεγγίζω προσεκτικά και κριτικά κάθε θέμα. Εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση και προετοιμασία από πλευράς του φορέα υλοποίησης του έργου για όσο το δυνατόν συντομότερη κατασκευή και λειτουργία, εντός ή πλησίον του χρονοδιαγράμματος αυτού.
• Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης που σχετίζεται με το έργο της διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα; Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας του έργου;
Ο στόχος είναι μεγάλος και στρατηγικός. Θα προσδώσει πραγματική δυνατότητα μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας από καθαρές πηγές στα νησιά, στο Ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και εξ αντικειμένου θα γιγαντώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας στα νησιά μας με επακόλουθο την ανάπτυξη, την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με παράλληλη μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες και πετρέλαιο με εξοικονόμηση πόρων και συναλλάγματος. Πρέπει βέβαια να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή καθώς για την πραγματοποίηση της διασύνδεσης της Δωδεκανήσου απαιτείται χρόνος που υπερβαίνει τον αντίστοιχο της θητείας μας. Η σχεδίαση της διασύνδεσης αρχικά των Κυκλάδων με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα έργο του οποίου οι μελέτες είχαν ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας, έχει αρχικό προϋπολογισμό τα 240.000.000 ευρώ, και ανάδοχο τον ΑΔΜΗΕ που σε συνεργασία με ξένες και ελληνικές εταιρείες, συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή της Α’ φάσης. Η διασύνδεση των Κυκλάδων, αποτελεί προάγγελο της μελλοντικής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η ενεργειακή δυνατότητα του συνόλου της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.
• Τι έγινε με τις αδειοδοτήσεις των ελαιοτριβείων και ποιά λύση βρέθηκε με τα απόβλητα;
Παραλάβαμε με το ξεκίνημα της θητείας μας, ατζέντα υφισταμένων, εξελισσόμενων και σοβαρών θεμάτων και προβλημάτων από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Όπως τόνισα ήδη, προσεγγίσαμε κάθε επιμέρους ζήτημα άμεσα, αποτελεσματικά με διάθεση αντιμετώπισης, επίλυσης και ανάληψης ενεργειών. Το θέμα λειτουργίας των ελαιοτριβείων ήταν στην κορυφή των εκκρεμοτήτων. Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συγκάλεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων σε συνεργασία με τον συνάδελφο μου κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη υπεύθυνο για τον Πρωτογενή Τομέα. Κατέστησα σαφές πως τα προβλήματα δεν επιλύονται με συσκέψεις επί συσκέψεων ούτε με τη συγκρότηση επιτροπών για να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις, κάνοντας κύκλους και επιστρέφοντας στο σημείο μηδέν. Απαιτούνται αποφάσεις. Η πρώτη μου απόφαση ήταν να μην ξαναγίνει σύσκεψη για θέματα αυτονόητα για τα οποία κάθε ελαιουργός, παραγωγός ή επιχειρηματίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η δεύτερη απόφαση ήταν να δοθεί επαρκής χρόνος στους επιμελείς να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες προπαρασκευές και υποδομές. Η τρίτη απόφαση είναι και παραμένει η εφαρμογή του νόμου. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας προς τον διοικούμενο, με σεβασμό όμως προς το περιβάλλον, την αειφορία και τους φυσικούς πόρους. Το ελαιόλαδο είναι πανάρχαιο και ζωτικής σημασίας εθνικό προϊόν του οποίου την παραγωγή έπρεπε να διασφαλίσω, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις σύννομης λειτουργίας των ελαιουργείων και ευθυγράμμισης με τη νομοθεσία, η παρακολούθηση της οποίας απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Δεν θα επέτρεπα το ελαιόλαδο της Ρόδου και των άλλων νησιών του Νοτίου Αιγαίου να παραχθεί στο Μαρμαρίς της Τουρκίας, στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην Καλαμάτα ή στη μεγαλόνησο Κρήτη. Ύψιστοι λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν την λειτουργία ελαιουργείων η οποία όμως πρέπει να ακολουθεί και να συμβαδίσει με την οδό της νομιμότητας. Όπου λειτουργούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και με τα ελαιουργεία, η λειτουργία των οποίων έχει οικονομικό αντικείμενο και προσβλέπει ευθέως στο κέρδος, υπάρχει το στοιχείο της αντιπαράθεσης των ενδιαφερομένων, των αλληλοκατηγοριών και αλληλοκαταγγελιών, της έναρξης «αλληλογραφίας» και κοινοποιήσεων με την Υπηρεσία, τον αρμόδιο Εισαγγελέα και τα Υπουργεία. Για όλα αυτά τα θέματα απαιτείται μέγιστη προσοχή. Είναι ακραίο αλλά δυστυχώς συμβαίνει συχνότατα η Υπηρεσία να μπαίνει αδίκως στο στόχαστρο καταγγέλλοντος και καταγγελλόμενου και να βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά. Τούτο δε συμβαίνει μόνο στο θέμα των ελαιοτριβείων, αλλά γενικότερα και απαιτείται υπευθυνότητα και ορθή λήψη αποφάσεων. Εκ των πραγμάτων μπορώ να πω ότι έφερα εις πέρας το έργο του οποίου είχα την τιμή να μου αναθέσει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Μπήκε τάξη, τα ελαιουργεία λειτούργησαν, το ευλογημένο ελαιόλαδο παρήχθη, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν επεβλήθησαν πρόστιμα και κυρώσεις στους παραβάτες και ότι η Υπηρεσία δεν θα προβεί σε προσωρινές ή οριστικές ανακλήσεις αδειών όπου αυτό απαιτείται. Η εποχή της κοροϊδίας και της ασυδοσίας τελείωσε.
• Πώς επηρεάζουν οι εκλογές τη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου; Υπάρχουν δηλαδή ζητήματα που θα καθυστερήσουν εξαιτίας της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου;
Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, οι πενιχροί πόροι, η ανυπαρξία προγραμμάτων και σχεδιασμού δημοσίων επενδύσεων θα πλήξει το σύνολο των λειτουργιών και των δράσεων της χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και όχι μόνο την Περιφέρειά μας. Είναι ένα απλό δεδομένο που πέραν της αρνητικής επενέργειάς του, αποτελεί την αλήθεια. Είναι εκτίμηση που εύχομαι να διαψευσθεί και να προκύψει ασφαλές και υγιές πολιτικό περιβάλλον μετά τις εκλογές και υπεύθυνη διακυβέρνηση. Πρέπει κάποτε να μάθουμε σ’ αυτόν τον τόπο να ζούμε με τις αλήθειες και όχι ελαφριά την καρδία να αγκιστρωνόμαστε στο δόλωμα του ψεύδους. Την ώρα που οι φελλοί επιπλέουν, οι ηγήτορες και οι ηγέτες πρέπει να σταθούν στο ύψος που τους τάσσει η ιστορική τους ευθύνη απέναντι στην αυτοδιοίκηση και το ελληνικό έθνος.