Δεκατέσσερα νέα εμπορικά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην χώρα μας στα νέα περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει η Fraport.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μεγάλες αλυσίδες από το χώρο τόσο του λιανεμπορίου όσο και της μαζικής εστίασης, όπως Goody’s αλλά και Γρηγόρης Μικρογεύματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την μίσθωση των χώρων στα υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα, τα οποία πάντως σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Fraport δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως προς τις κατά τόπους αγορές.
Tα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG).
Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).
Μόλις αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η εταιρεία θα προχωρήσει στην επιδιόρθρωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και παράδοσης αποσκευών καθώς και στην ανανέωση των πινακίδων σήμανσης.
Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων ενώ σε όλα τα αεροδρόμια θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα με καταστήματα εστίασης, ρουχισμού, ταξιδίου κ.α.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για την αναβάθμιση των υποδομών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τις εργασίες των οποίων θα αναλάβει η Intrakat του Ομίλου Κόκκαλη.
Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.
Η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου θα επενδύσει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια της παραχώρησης θα ακολουθήσουν επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων καθοριζόμενες από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης.
Οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι φέρεται ότι έχουν εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ από τις τρεις θεσμικές τράπεζες (EBRD, IFC και ΕΙΒ), ενώ το ποσό δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο δανεισμός θα εξαρτηθεί από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα αξιοποιήσουν οι δύο πλευρές. Στη συμφωνία δανειοδότησης της Fraport Greece αναμένεται να συμμετάσχουν και εμπορικές τράπεζες από την Ελλάδα.
Βάσει του business plan του παραχωρησιούχου, θα δημιουργηθούν περίπου 1.700 νέες θέσεις εργασίας.
insider.gr
ελα σε πιστέψαμε…….