Στα ύψη, μετά από αρκετά χρόνια μεγάλης πτώσης της τιμής τους, οδηγούνται οι τιμές των καυσίμωνστην παγκόσμια αγορά εξαιτίας του ράλι που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και το οποίο αποδίδεται στην κακοκαιρία που πλήτει τις ΗΠΑ, στις αναταραχές στο Ιράν και στο κλείσιμο του πετρελαιαγωγού της Βόρειας Θάλασσας.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα να «τσιμπάνε» καθημερινά ολοένα και περισσότερο οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης στη λιανική, λόγω και των στρεβλώσεων που επικρατούν στη διακίνηση και εμπορία των καυσίμων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε στο 1,56 ευρώ/λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης το 1 ευρώ/λίτρο, τιμές που θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες εάν δεν καταγράφονταν ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιφέρειες ανά την επικράτεια που λόγω των υψηλών μεταφορικών και της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων πληρώνουν πολύ ακριβότερα το «μάρμαρο» της κατανάλωσης καυσίμων από τις μέσες τιμές.
Ετσι, στις Κυκλάδες η αμόλυβδη πωλείται προς 1,78 ετυρώ/λίτρο, 1,7 ευρώ/λίτρο στη Σάμο, 1,63 ευρώ/λίτρο στην Ευρυτανία κλπ, ενώ πάνω από 1 ευρώ/λίτρο πωλείται και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Με την τιμή της αμόλυβδης στα ύψη, η χώρα μας καταλαμβάνει την έκτη θέση στον πίνακα κατάταξης με τις ακριβότερες τιμές παγκοσμίως, μετά το Χονγκ Κόνγκ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Μονακό και την Ολλανδία.]
Οι ανατιμήσεις των καυσίμων αναμένεται να φέρουν ακόμη σε πιό δυσχερή θέση, ενόψει πιθανού ψύχους, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας μετά μάλιστα και τη μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση την πρώτη γεωραφική ζώνη (Μακεδονία, Θράκη).
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 29% των νοικοκυριών στη χώρα μας δεν μπορεί ,ελλείψει οικονομικών πόρων,να έχει θέρμανση και αντιμετωπίζει ενεργειακή ένδεια, και υπολείπεται σε ποσοστό, από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο σε σχέση με τη Βουλγαρία όπου πρόβλημα θέρμανσης αντιμετωπίζει το 39% του πληθυσμού.