Τοπικές Ειδήσεις

«Επί τάπητος» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσαιωνική Πόλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Brasilia, 1988) ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 17:00, στην αίθουσα Γ. Καραγιάννης του ΕΒΕΔ εσπερίδα με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου.
Στην εσπερίδα θα καταγραφούν τα προβλήματα, θα διερευνηθούν οι υποχρεώσεις των φορέων, των κατοίκων, των επιχειρηματιών, οι οικονομικοί πόροι, το νομικό πλαίσιο, οι δράσεις και ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε το μέλλον της Μ.Π. να είναι ευοίωνο. Θα μιλήσουν επίσης η αρχιτέκτονας του Υπουργείου Πολιτισμού, Κατερίνα Μανούσου Ντέλα για τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στη Μ. Πόλη, ο δικηγόρος και υπ. δρ. Δημοσίου Δικαίου, Μιχάλης Παπαγεωργίου για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Μεσαιωνικών Πόλεων, ενώ ο γιατρός κ. Γιάννης Στουραΐτης ως μόνιμος κάτοικος της Μ. Πόλης για περισσότερο από 15 χρόνια θα παρουσιάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην εσπερίδα αναμένεται να συμμετάσχει και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος θα αναφερθεί στην πορεία της υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης.
«Ενόψει της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για προστασία, ανάδειξη, διαχείριση της Μ.Π. ανάμεσα στο Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημιουργούμε μια ευκαιρία, δίνουμε ένα βήμα δημόσιου διαλόγου, να μάθουμε από τους ειδήμονες, να ακούσουμε τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς φορείς.

Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί με την 1η Προγραμματική Σύμβαση προστασίας και ανάδειξης (1994-2007) ανάμεσα στο Δήμο Ροδίων, τη Δ.Ε.ΠΟ.Σ, το Υπουργείο Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά, αυξάνονται και επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο, και η κατάσταση και η διαχείρισή της δεν μας ικανοποιεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, Δημήτρης Γρηγοριάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες.
Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης, τα προβλήματα «διακρίνονται» σε τρεις βασικές κατηγορίες. Έχουν να κάνουν αρχικά με θεσμικά ζητήματα που αφορούν στην πολεοδομική μελέτη, η σύνταξη της οποίας ξεκίνησε το 2008. Έχει εγκριθεί η Α’ φάση από το ΚΑΣ το 2014 και από το υπουργείο περιβάλλοντος το 2016. Πλέον η μελέτη πρέπει να προχωρήσει στη Β’ φάση. Έπειτα πρέπει να οριστικοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της Μ. Πόλης έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι 15 επιμέρους στόχοι που θέτει η Πολεοδομική μελέτη και κυρίως η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και η αποτροπή της απομάκρυνσής τους.
«Από τους 7.500 μόνιμους κατοίκους τη δεκαετία του ‘50 και ‘60 μειώθηκε ο αριθμός τους στους 2.500, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ενώ η τάση φυγής συνεχίζεται λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στη Μ. Πόλη αλλά και ελλείψει κινήτρων για να εγκατασταθεί κανείς εντός των τειχών», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ότι κύριο κριτήριο για την ένταξη της Παλιάς Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco αποτέλεσε το γεγονός ότι ήταν ένα ζωντανό μνημείο. Αν αυτό αλλάξει, δεν αποκλείεται να απενταχθεί η Μ. Πόλη από τον κατάλογο αυτό».
Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Γρηγοριάδης, η νέα προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να δώσει λύσεις σε θέματα υποδομών, καθώς ολοκληρώθηκε μόλις το 56% των δικτύων που είχε προβλέψει η προηγούμενη, ενώ θα πρέπει να αποκατασταθούν και τα εγκαταλειμμένα και ετοιμόρροπα κτήρια.
«Το ποσοστό των κατεστραμμένων κτηρίων είναι υψηλό. Μιλάμε για κτίσματα που ανήκουν σε ιδιώτες, στο ελληνικό δημόσιο και στον οργανισμό του ΒΑΚΟΥΦ. Λόγω της πολυπλοκότητας αυτής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την αποκατάστασή τους», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Ρόδου, Δημήτρης Γρηγοριάδης και ανέφερε τέλος ότι η νέα προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να ρυθμίζει και τα ζητήματα καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, την ηχορύπανση, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την είσοδο των οχημάτων στην ΠΠ και τη στάθμευση κλπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου