Αυξημένα κατά 152 mm ήταν τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν στη Ρόδο στη διάρκεια του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δ».
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως από το εφιαλτικό 2016 που έπεσαν στην Ρόδο μόλις 313,4 mm βροχής, τόσο το 2017 (479 mm) όσο και το 2018 (631 mm) καταγράφεται περιορισμένη έστω, άνοδος στα ποσοστά βροχοπτώσεων στο νησί.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της «δ» το 2016 και το 2017 είναι οι χρονιές με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις στη Ρόδο, στην τελευταία εξαετία.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης κυρίως στους θερινούς μήνες, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να επιλυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, παρά τις οριακές αυξήσεις που καταγράφονται, δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την ερχόμενη θερινή περίοδο αφού, μπορεί μεν να καταγράφεται αύξηση αλλά ούτε το 2018 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες, γεγονός, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τους πρώτους μήνες του 2019, θα οδηγήσει και πάλι σε προβλήματα υδροδότησης στο νησί, για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Ευχής έργο θα ήταν, το 2019 που έκανε… ποδαρικό με βροχοπτώσεις να συνεχιστεί η πορεία των δύο τελευταίων ετών, με την καταγραφή αύξησης, προκειμένου να σπάσει το αρνητικό σερί των μειώσεων από το 2013 έως και το 2016, γεγονός που οδήγησε τη Ρόδο σε μεγάλες περιπέτειες, φέροντας ένα βήμα πριν να τιναχθεί ο τουρισμός στον αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2016 έπεσε σχεδόν 1/3 ποσότητα βροχής, σε σχέση με το 2013!
Να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος ήταν ο πιο βροχερός μήνας του 2018, ενώ ο πιο βροχερός μήνας της εξαετίας ήταν ο Νοέμβριος του 2013 με 418,4 mm βροχής, τότε που έχασαν τη ζωή τους τέσσερις συμπολίτες μας, και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αρκεί να αναφερθεί ότι όλο το έτος του 2016 έπεσαν συνολικά στη Ρόδο 313,4 mm βροχής!
Αναλυτικά τα ετήσια στοιχεία για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 όπως καταγράφηκαν από τον σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου σε υψόμετρο 95m και διαθέτει αισθητήρες ηλιακής ακτινοβολίας:
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.
μήπως κάνεις λάθος, και το πρόβλημα τηε έλειψης νερού οφείλεται στις διαροές από απασμένους αγωγούς, από παράνομες λαθροπαροχές, και υπερβολικό αριθμό κλινών;