Τοπικές Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Δήμου Νισύρου για την ένταξη του έργου « Ψηφιακό Δίδυμο του Ηφαιστείου» στο πρόγραμμα « Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027»

Μετά από τη θετική αξιολόγηση της πρότασης του Δήμου Νισύρου για το έργο  «Ψηφιακό Δίδυμο του Ηφαιστείου της Νήσου Νισύρου», ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027.

Το έργο εντάχθηκε στην  Προτεραιότητα «Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού δυναμικού» Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κωδικός ΟΠΣ: 6010537. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του έργου και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχονται σε 200.000,00 ευρώ.

Στη σύνταξη των προδιαγραφών του έργου ο Δήμος μας είχε την βοήθεια της καθηγήτριας Αθανασίας Αλονιστιώτη του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο «Ψηφιακό Δίδυμο του Ηφαιστείου της Νήσου Νισύρου»  αφορά σε μια πρωτοποριακή τουριστική και περιβαλλοντική εμπειρία με δημιουργία ψηφιακού διδύμου του ηφαιστείου μέσω εικονικής περιήγησης βασισμένης σε ρεαλιστικές μετρήσεις και αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο των συνθηκών του ηφαιστείου τη στιγμή της ψηφιακής επίσκεψης του χρήστη.

Το έργο θα δημιουργήσει το ακριβές ψηφιακό δίδυμο με ενσωμάτωση 3D μοντέλου και μετρήσεων των συνθηκών που επικρατούν δυναμικά στον κρατήρα κατά τη στιγμή της ψηφιακής επίσκεψης (π.χ. θερμοκρασία, μετρήσεις έκλυσης αερίων κλπ), καθώς και ιστορικών μετρήσεων σε επιλεγμένα σημεία.

Μέσω της εφαρμογής θα επιτρέπεται η διαδραστική εξερεύνηση του ψηφιακού διδύμου (Digital Twin) του κρατήρα του ηφαιστείου και πέρα από την παροχή εντυπωσιακής τουριστικής εμπειρίας, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εντρυφήσουν στην ιστορία του ηφαιστείου.

Ταυτόχρονα το έργο συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμης τουριστικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας παρέχοντας εκπαιδευτικές περιηγήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω του 3D ψηφιακού περιβάλλοντος. Η ενσωμάτωση μετρήσεων από αισθητήρες στο φυσικό χώρο του ηφαιστείου και η εισαγωγή μηχανισμών τεχνιτής νοημοσύνης μπορεί να αναδείξει την περιβαλλοντική επίδραση και να προάγει τον βιωματικό τουρισμό, δημιουργώντας ένα αλληλεπιδραστικό ψηφιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί επίσης πλήρως ενοποιημένη πλατφόρμα web που θα συνδυάζει τον χάρτη του κρατήρα σε 2D και το ψηφιακό δίδυμο (Digital Twin) σε τρισδιάστατη μορφή. Με χρήση της τεχνολογίας της φωτογραμμετρίας θα δημιουργηθεί πλέγμα σημείων το οποίο με επεξεργασία θα δώσει το 3D μοντέλο του κρατήρα του ηφαιστείου, δίνοντας μεγάλη λεπτομέρεια και ρεαλισμό. Στον χάρτη και στο 3D μοντέλο θα εμφανίζονται εικονίδια που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ηφαίστειο. Ο χρήστης με την επιλογή του εικονίδιου, θα λαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες από αισθητήρες που βρίσκονται στο φυσικό χώρο του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο ή προβάλλεται μια 360 μοιρών εικόνα από το εκάστοτε σημείο. Η πλοήγηση στο χώρο θα είναι δυναμική με αναδυόμενα ψηφιακά περιβάλλοντα που θα προσδίδουν ρεαλισμό στην ψηφιακή τουριστική εμπειρία.

Το ψηφιακό δίδυμο θα αναδεικνύει επίσης θέματα ανθεκτικότητας του ηφαιστείου, τρωτότητα καθώς και περιβαλλοντική επίπτωση.

Η πλατφόρμα θα υλοποιηθεί ως full stack εφαρμογή, με το front end να επικοινωνεί με το backend μέσω RESTful API. Το backend θα διαχειρίζεται το Digital Twin του κρατήρα και θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στο front end για να εμφανιστούν στους χρήστες.

Ο Δήμαρχος Νισύρου δήλωσε: «Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τη στήριξή του Δήμου Νισύρου στην ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, ο Δήμος Νισύρου σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλονιστιώρη θα επιδιώξει την προβολή του μοναδικού ηφαιστείου της πατρίδας μας  μέσα από το «Ψηφιακό Δίδυμο του Ηφαιστείου της Νήσου Νισύρου» που με την εικονική περιήγηση του επισκέπτη στο ηφαίστειο θα του μεταφέρει ρεαλιστικές μετρήσεις και αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο των συνθηκών του ηφαιστείου τη στιγμή της ψηφιακής επίσκεψης. Με την εφαρμογή των πιο σύγχρονων ψηφιακών μεθόδων, το ηφαίστειο της Νισύρου θα γίνει προσιτό στο κάθε άνθρωπο  σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας προχωρεί με σιγουριά και γνώση στην παγκόσμια προβολή της Νισύρου. Η ένταξη του Γεωπάρκου της Νισύρου στα Γεωπάρκα της UNESCO θα συμβάλει τα μέγιστα στο στόχο μας για μια Νίσυρο παγκοσμίου ακτινοβολίας».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου