Κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό η αίτηση θεραπείας για τα όσα προβλέπει η έκθεση του ΑΣΕΠ καθώς και η σχετική τροπολογία καταβάλλει ο νομικός εκπρόσωπος των 63 εργαζομένων, που έχουν στοχοποιηθεί κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Θέματα σχετιζόμενα με τη δύσκολη αυτή υπόθεση, συζήτησε χθες ο κ. Μιχ. Κόκκινος με το δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Στάθη Κουσουρνά, με αφορμή και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.00.
Ο κ. Κόκκινος πάντως δήλωσε, πως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί τόσο μεγάλο ζήτημα για την αποστολή δύο ενταλμάτων στο Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί το πρόβλημα δεν εστιάζεται σε αυτά.
«Μετά από μελέτη της νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που μπορεί να καταλογίσει, εκτιμώ πως δεν έχει καμιά σημασία αν θα σταλούν ένα, δύο ή περισσότερα εντάλματα», δήλωσε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως το ένταλμα που θα σταλεί τελικά στο αρμόδιο όργανο, αν θα συνοδεύεται από πόρισμα του ΑΣΕΠ, θα επιστραφεί πίσω με το ερώτημα, για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ΔΕΥΑΡ.
«Ο πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου κάνει έλεγχο νομιμότητας. Κρίμα που η συζήτηση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή αναλώθηκε στον αριθμό των ενταλμάτων», δήλωσε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως έχει σημασία η στάση του φορέα που εκδίδει το ένταλμα σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα ή δεν πρέπει να σταλεί ένταλμα και να συνεχίσει η ΔΕΥΑΡ να απασχολεί και να αμείβει και το συγκεκριμένο προσωπικό ή να σταλεί ένταλμα συνοδευόμενο από τις αντιρρήσεις του ταμία για συγκεκριμένο αριθμό των εργαζομένων. Αυτό θα προκαλέσει τον κατασταλτικό έλεγχο, που θα έχει ως αποτέλεσμα και το χωρισμό του εντάλματος», δήλωσε ο κ. Κόκκινος και συμπλήρωσε πως είναι η ώρα να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει.
«Οι ενέργειες που θα κάνουμε είναι συγκεκριμένες. Έχουμε ετοιμάσει τροπολογία και θα καταθέσουμε σύντομα και αίτηση θεραπείας για να εξεταστεί η υπόθεση από το ΑΣΕΠ. Θα προσβάλουμε και την απόφαση που έλαβε το Πρωτοδικείο Αθηνών, γιατί εκτιμούμε πως δεν είναι σύννομη. Όλες αυτές οι ενέργειες όμως απαιτούν πολύ χρόνο», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Μπορεί η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Εφετείο Πειραιά γεγονός που επίσης θα απαιτήσει χρόνο. Η πολιτική λύση με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα. Αυτό είχε γίνει και παλαιότερα με την πρώην ΑΔΕΚΤ.
Ο κ. Κόκκινος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο είχε λυθεί το πρόβλημα με τους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
«Το ΑΣΕΠ δεν προβαίνει σε καταλογισμούς. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ελεγκτικό συνέδριο. Γνωρίζετε πως μαζί με τον κ. Τ. Καραμάριο και τον Φ. Ζαννετίδη συντάξαμε την τροπολογία με βάση την οποία έγινε η μεταφορά των εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΚΤ σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό θα έπρεπε να καλύπτει και τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ. Δεν συμβαίνει αυτό γιατί υπήρξε καταγγελία που οδήγησε την υπόθεση στο ΑΣΕΠ. Ακολούθησε δεύτερη παρέμβαση που δημιούργησε το μεγάλο θέμα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Περιμένουμε την απόφαση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ που έχει την ευθύνη για το θέμα», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
«Μαζί με τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ θέλουμε να διευκολύνουμε τον πρόεδρο της επιχείρησης για να μην χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
«Από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν ως αορίστου χρόνου δεν θα έπρεπε να ελεγχθεί η νομιμότητα της πρόσληψής τους. Σήμερα λέμε πως θα μπορούσαμε να δώσουμε τη μάχη για να στρογγυλέψουμε τη θέση του ΑΣΕΠ και να διευκολύνουμε τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι.
«Δεν θα υπήρχε πρόβλημα για κανένα εργαζόμενο αν δεν γίνονταν η καταγγελία. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Πήγαμε και αυτοκτονήσαμε. Τώρα προσπαθούμε να μην βυθιστεί το καράβι», δήλωσε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως η αίτηση θεραπείας θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ έστειλε επιστολή στον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά με την οποία τον ενημέρωσε πως θα αντικατασταθεί ο εκπρόσωπός τους στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Σε άλλη επιστολή τους που κοινοποιήθηκε χθες στο Δήμο Ρόδου οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Κουσουρνα ότι τη θέση του κ. Πατινιώτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ πήρε ο κ. Δ. Καραγιάννης.
Στο πρώτο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:
Θέμα Επανεξέταση Η.Δ
Κύριε πρόεδρε
Επειδή ο εκπρόσωπος του Σωματείου, ενώ είχε εξουσιοδοτηθεί να ψηφίσει υπέρ των δύο ενταλμάτων πληρωμής, αυτός έπραξε κατά βούληση, με αποτέλεσμα να αλλοιώσει την απόφαση του ΔΣ.
Γι αυτό και ζητάμε την επανεξέταση του θέματος.
Παρέμβαση Σ. Στάγκα
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου και στη δημοτική αρχή Ρόδου η απόφαση του πρώην δημάρχου Ιαλυσού και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Σ. Στάγκα, να ζητήσει στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα των προσλήψεων και την απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Και τούτο, προκειμένου να αποδείξει ότι η κατάσταση με τους συμβασιούχους της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού δεν είναι πρωτότυπη αλλά ότι εφαρμόστηκαν όμοιες πρακτικές και από άλλες ΔΕΥΑ του νησιού.
Υφίσταται συγκεκριμένος κίνδυνος γενίκευσης του όλου προβλήματος, ενώ σήμερα και ώρα 15.00 θα συνέλθει σε νέα έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την έκδοση δύο ενταλμάτων πληρωμής της μισθοδοσίας, ενός που θα περιλαμβάνει τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και ενός τους υπαλλήλους της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Και τα δύο εντάλματα θα υποβληθούν αρμοδίως προς έγκριση.
Εν πάση περιπτώσει στην αίτηση του κ. Στάγκα, μέλους και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, αναφέρονται τα εξής:
“Με την ανωτέρω ιδιότητά μου και λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα τις τελευταίες ημέρες με τους εργαζόμενους της πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Ιαλυσού θα ήθελα να μου γνωρίσετε εγγράφως τα ακόλουθα:
Τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ,
• πόσοι εξ αυτών έχουν προσληφθεί από το έτος 1997 και μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες που προβλέπει το ΑΣΕΠ,
• τον αριθμό των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου δυνάμει του Π.Δ. 164/2004,
• τον αριθμό των εργαζομένων, που οι συμβάσεις τους μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις,
• τον αριθμό των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου με τυχόν νομοθετική ρύθμιση (ΑΔΕΚΤ)”.
Σημειώνεται ότι παρόμοια αίτηση με αυτήν του κ. Σ. Στάγκα, κατέθεσε στη ΔΕΥΑΡ και το Σωματείο Εργαζομένων.