Θέμα ολίγων ημερών είναι η παράδοση στους αρμόδιους φορείς της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, των κλειδιών της Διεύθυνσης Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, που λειτουργεί μέχρι τώρα σε κτήριο της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, τερμάτισε συγκεκριμένα τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και στην περιοχή και «πάγωσε» δεκάδες διοικητικές πράξεις, που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήματα σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση προβλημάτων στη χορήγηση, για παράδειγμα, επικουρικών συντάξεων, θα εξεταστούν το αργότερο το φθινόπωρο, δηλαδή, όταν συσταθούν οι επιτροπές που προβλέπονται από τον νέο οργανισμό.
Εξαιτίας των αλλαγών που δρομολόγησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν αποδιοργανωθεί ακόμη και οι επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα για την χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε εργαζόμενους.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Συμεωνίδης έχει ήδη παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία όλα τα στοιχεία που του ζητήθηκαν.
«Όταν κοινοποιηθεί στη Ρόδο και η απόφαση για να τεθώ σε διαθεσιμότητα, θα παραδώσω στην αρμόδια διεύθυνση και τα κλειδιά της υπηρεσίας. Μόνο το φαρμακείο θα παραμείνει σε λειτουργία και αυτό με ένα υπάλληλο που θα είναι στις επάλξεις για όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε ο κ. Συμεωνίδης.
Σε ερώτηση αν θα μείνει για λίγες ημέρες ακόμη σε λειτουργία η υπηρεσία, ο κ. Συμεωνίδης τόνισε:
«Είναι πιθανό να μείνουμε σε λειτουργία μέχρι την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όμως έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει στην υπηρεσία προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους. Δεκάδες διοικητικές πράξεις δεν μπορούν πάντως να προχωρήσουν εξαιτίας της διάλυσης του οργανισμού».
Σε ερώτηση αν θα ενταχθούν στο νέο οργανισμό κάποιοι από τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Συμεωνίδης δήλωσε:
«Στο νέο οργανισμό θα ενταχθούν το πολύ δέκα με δώδεκα ιατροί που θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που έσπευσαν χθες στο κατάστημα του ΕΟΠΥΥ με την ελπίδα να συναντηθούν με κάποιο γιατρό είτε για να τους εξετάσει είτε για να τους γράψει τα φάρμακά τους.
Άλλοι ρωτούσαν για τους λόγους για τους οποίους συνεχώς αναβάλλονται τα ραντεβού, που είχαν κλείσει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πριν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διάλυση του οργανισμού.
«Δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν οι συναντήσεις μας με τους γιατρούς. Η ενημέρωση που έχουμε μας γεμίζει ανησυχία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα», έλεγαν χθες πολλοί ασφαλισμένοι.
Σε αναμονή των αποφάσεων, με τις οποίες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τελούν και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.
«Το προσωπικό των μικροβιολογικών εργαστηρίων εξυπηρετεί τους πολίτες μέχρι να λάβει τις αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα. Όταν θα γίνει αυτό και οι υπηρεσίες αυτές θα κλείσουν», ενημέρωσαν τη «δ» οι υπάλληλοι.
Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διάλυση του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε, ομιλώντας στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών κ. Ευάγγελος Μανδρακός.
«Όχι μόνο ο κ. Γιώργος Συμεωνίδης αλλά οι περισσότεροι από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ περιμένουν τις αποφάσεις με τις οποίες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η διαδικασία όμως εξελίσσεται πολύ αργά. Η ουσία είναι πως η διάλυση του ΕΟΠΥΥ είναι προ των πυλών. Αυτό θα σημάνει τον ερχομό μεγάλων προβλημάτων για τους πολίτες που δεν θα μπορούν να κάνουν ακόμη και τις απλές εξετάσεις αίματος».
Σε ερώτηση σχετικά με τις διοικητικές πράξεις, που εκκρεμούν, ο κ. Μανδρακός δήλωσε:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη σύγκληση των επιτροπών για την χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων. Έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση πως θα δοθεί παράταση για τα επιδόματα αλλά ο κόσμος ταλαιπωρείται. Έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια στον κόσμο που δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο θα εξυπηρετείται».