Aθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 7 αιρετοί, στα όρια των Δήμων των οποίων διαπιστώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία παράνομων χωματερών, είχαν κατηγορηθεί για παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου, και είχαν παραπεμφθεί με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα αθώους τους κ.κ. Στέργο Παρδαλό του Μιχαήλ, κάτοικο Αρχαγγέλου, Κων/νο Τσαμπανάκη του Μηνά, κάτοικο Ολύμπου Καρπάθου, Μιχαήλ Παλαιολόγο του Χρήστου, κάτοικο Ρόδου, Δέσποινα Καραγιάννη του Γεωργίου, κάτοικο Κρητηνίας, Φιλήμωνα Καλιβούρη του Γεωργίου, κάτοικο Αφάντου, Αγαπητό Πάλλα του Δημητρίου, κάτοικο Ελεούσας και Βίκυ Γέροντα του Νικολάου, κάτοικο Αρχαγγέλου.
Ανέβαλε εξάλλου την εκδίκαση της υπόθεσης στο σκέλος που αφορά τον κ. Μιχαήλ Ράμο του Χρήστου, κάτοικο Σύμης, για την 26η Ιουνίου 2015, εξαιτίας αδυναμίας του να παραστεί στη δίκη.
Οι ανωτέρω κατηγορήθηκαν ειδικότερα ως υπαίτιοι του ό,τι την 18/3/2010 με πρόθεση ματαίωσαν ενέργεια, που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ένας κοινός κίνδυνος, που υπάρχει και συγκεκριμένα:
Ως υπεύθυνοι των χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων κατά την αυτοψία που έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, τον ανωτέρω χρόνο, εφέροντο να μην έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, όπως περίφραξη και φύλαξη χώρων, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφάλειας ελαχιστοποίησης και εξάλειψης του κινδύνου πυρκαγιάς.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ.κ. Δ. Σαλαμαστράκης και Στεφανία Μπέρδη υπέβαλαν ενστάσεις ακυρότητας του κατηγορητηρίου, που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
Ο πρώτος συγκεκριμένα εξέθεσε ότι οι εντολείς του παραπέμφθηκαν σε δίκη με άρθρο του ποινικού κώδικα που δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση τους καθώς φέρονται συνοπτικά να ματαίωσαν την ενέργεια τρίτου για την αποτροπή κινδύνου από τη λειτουργία των χωματερών, όπως επί παραδείγματι, να αφαίρεσαν την περίφραξη, που είχε τοποθετηθεί πέριξ αυτών.
Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει όμως από τη δικογραφία, όπως τονίστηκε, ενώ αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να είχαν παραπεμφθεί για παραβίαση πυροσβεστικής διάταξης, η τέλεση της οποίας έχει ήδη υποπέσει σε παραγραφή δυνάμει νόμου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Η δεύτερη εξέθεσε ότι το κατηγορητήριο τυγχάνει αόριστο και ότι ο χρόνος που προσδιορίζεται για την τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνται δε συνάδει με τον χρόνο που προσδιορίζεται από τις εκθέσεις αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Από την ακροαματική διαδικασία, που ακολούθησε προέκυψε ωστόσο ότι δεν υπήρξε κίνδυνος από τη λειτουργία των χωματερών, ότι οι κατηγορούμενοι ως αιρετοί έπραξαν ό,τι ήταν δυνατόν για την διακοπή της λειτουργίας τους και τέλος ότι επ’ουδενί προέβησαν σε ενέργειες για να διακόψουν παρεμβάσεις άλλων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί δίκη με κατηγορούμενους για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μέσω της λειτουργίας παράνομων χωματερών, 8 δημάρχους και έναν αντιδήμαρχο, πρώην καποδιστριακών δήμων της Ρόδου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που έφερε το 2011 στη δημοσιότητα η «δ», είναι συγκεκριμένα ο κ. Στ. Ρηνιού με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του πρώην Δήμου Καλλιθέας και προϊσταμένου του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος και οι κ.κ. Ν. Τσουκαλάς, Μ. Σαββής, Μ. Παλλάς, Σ. Διακοσταματίου, Μ. Κορδίνας, Δ. Κρητικός, Στ. Στάγκας και Ι. Ιατρίδης με την ιδιότητα των δημάρχων των πρώην Δήμων Αταβύρου, Ν. Ρόδου, Λινδίων, Αφάντου, Πεταλούδων, Καμείρου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, αντίστοιχα.
Φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την 11η Μαρτίου 2010, ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν διαχειρίστηκαν τα στερεά απόβλητα της περιοχής τους με τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον, συντάσσοντας προς τούτο σχέδιο για τον τρόπο λήψης καταλλήλων μέτρων για τον περιορισμό των στερεών αποβλήτων, την εφαρμογή μεθόδων για την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους, αλλά απεναντίας, επέτρεψαν τη χρήση χωματερών.
Φέρονται να επέτρεψαν συγκεκριμένα την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Νότια Ρόδο, στο τοπικό διαμέρισμα Σαλάκου, στον πρώην δήμο Αρχαγγέλου καθώς και στον πρώην δήμο Αφάντου, χωρίς τα απορρίμματα να διαχωρίζονται ανά κατηγορίες, όπως προβλέπει η Οδηγία 91/689 ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την κατηγορία, επικίνδυνα απόβλητα να εισρέουν στο έδαφος, τα δε πλαστικά και χάρτινα να απορρίπτονται μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή και να διασκορπίζονται στο περιβάλλον, δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία.
Επιπλέον κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν για την απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες δικαίωμα να βρίσκονται σε χωματερές ούτε και έλαβαν κατάλληλα μέτρα προς το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να εισέρχονται πολίτες και να απορρίπτουν δικά τους απορρίμματα, μη διαχωρισμένα και επικίνδυνα λόγω των ουσιών που περιείχαν. Αφορμή για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην δημάρχων έδωσε κατάθεση και στοιχεία που προσκόμισε στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης ο κ. Δημ. Γρηγοριάδης του κόμματος των Οικολόγων, μετά από έρευνα που διενήργησε με τον φωτογράφο κ Ν. Κασέρη σε παράνομες χωματερές του νησιού.