«Το θέμα δεν είναι αν θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας – αυτό το κάναμε όλο αυτό το διάστημα – αλλά να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θα είναι κοινωνικά δίκαιη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τον Τύπο που προηγήθηκαν της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ νωρίτερα απόψε και επισήμανε ότι για τον ίδιο είναι σημαντικό η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ επισήμανε ότι η αλλαγή πλεύσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί κάποια ερωτηματικά και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες σχετικά με την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά και με το εάν το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα επεκταθεί ή όχι.
Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι είναι «ταχυδρόμος του Ελληνικού Κοινοβουλίου», καθώς φέρει στις αποσκευές του την σχετική αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Σταϊνμάγερ επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η Γερμανία έχει συναίσθηση της πολιτικής και της ηθικής ευθύνης της, αλλά θεωρεί «όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».
Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι οδήγησε μόνο σε αποτυχίες, σε κοινωνική κρίση, ανεργία και φτώχεια. «Σε συνεργασία με τους φίλους μας στην Γερμανία και στην ΕΕ θέλουμε να καταφέρουμε να δώσουμε πάλι πίσω την ελπίδα στη χώρα. Οι Έλληνες να αποκτήσουν πάλι την αυτοπεποίθησή τους. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους την θετική εντύπωση ότι υπάρχει μέλλον», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και αναγνώρισε την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να πρόκειται για μεταρρυθμίσεις όχι σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, την ολιγαρχία και θα βάλουν τέλος στην ανακατανομή. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα δεν ισχύουν καν οι νόμοι του καπιταλισμού, καθώς, παρά την ύφεση, κανένας ολιγάρχης δεν έχει καταρρεύσει. «Ελπίζουμε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης. Γιατί είναι ένα κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα και ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές ότι αυτό που ζητά η Αθήνα είναι κατανόηση. «Αυτή την πολιτική που μας επιβλήθηκε δεν μπορούμε να την συνεχίσουμε, διότι η κοινωνία μας είναι υπό κατάρρευση, η παραγωγική μας βάση έχει σχεδόν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να αποπληρωθούν χρέη. Το γνωρίζει η Γερμανία, με συμφωνίες του ‘52-‘53 – έχει μακρά εμπειρία. Θέλουμε μια διαφορετική πολιτική που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, που θα εμπνεύσει τον λαό να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία και να μην παρακολουθεί με απάθεια τη χώρα του να καταρρέει», πρόσθεσε.
Κληθείς δε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού ΄Αμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με την ύπαρξη Σχεδίου Β, με στήριξη από τρίτες χώρες, στην περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στην σκληρή γραμμή, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Το φαβορί μου είναι η Ευρώπη. Και ελπίζω η Ευρώπη να κατανοήσει ότι είναι το πιο αγαπημένο μας φαβορί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι αλληλεγγύη και κατανόηση», είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη, αλλά θα ακούσει «όλες τις πλευρές που θέλουν να μας δείξουν αλληλεγγύη». Πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, ανέφερε και εξήγησε ότι πρέπει να είναι διαφορετική από αυτήν που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. «Το βασικό για μένα είναι οι εταίροι μας – και το κάνει ο κ. Σταϊνμάγερ και του είμαι ευγνώμων – να μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμα μέλη, ως ισότιμους εταίρους. Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρχαν κάποιες απόψεις ότι οι φτωχοί δεν έχουν δικαιώματα. Και οι φτωχοί έχουν δικαίωμα στην ψήφο και στην απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την πρόθεσή του να συζητήσει με τον κ. Σταϊνμάγερ το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. «Είμαι ο ταχυδρόμος από πλευράς ελληνικού Κοινοβουλίου. Ξέρω ότι έχει μεγάλη σημασία για τον Τύπο. Για μας είναι άλλη η ιεράρχηση των θεμάτων. Παρόλα αυτά θα το αναφέρω», δήλωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις αποσκευές του φέρνει την σχετική αποστροφή από την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή στην Βουλή των Ελλήνων.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ επισήμανε ότι η αλλαγή πλεύσης από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής οδηγεί σε προβληματισμό, ενώ κάποιες δηλώσεις προκαλούν νέα ερωτήματα. «Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε ποιες είναι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική εξυγίανση, τις οποίες θα αναπτύξει τις επόμενες ημέρες, για να δώσει απάντηση στην ανοιχτή ερώτηση, εάν θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος ή όχι», επισήμανε. «Η Ελλάδα εξέλεξε μια νέα κυβέρνηση. Όλα αυτά θα τα σεβαστούμε. Περιμένουμε όμως να υπάρχει σεβασμός και από την πλευρά της Ελλάδας. Θέλουμε αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνηθέντων. Σήμερα δεν θα μιλήσουμε με βαριές κουβέντες για να παρουσιάσουμε ο καθένας τις δικές του θέσεις, αλλά στο πλαίσιο ενός διαλόγου θα διαπιστώσουμε ποιες είναι οι απόψεις της άλλης πλευράς και στην οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις πολεμικές επανορθώσεις, ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πολλές ερωτήσεις για όσα συνέβησαν σε αυτές τις φριχτές εποχές. «Η απάντηση εδώ είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση του Βερολίνου στο θέμα: «Η Γερμανία έχει συναίσθηση των πολιτικών και ηθικών ευθυνών για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας – παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα». Απέδωσε πάντως ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ