Επιδείνωση στον ελληνικό τομέα υγείας καταδεικνύει ο τελευταίος χρονικά ευρωπαϊκός πίνακας κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στην 28η θέση ανάμεσα σε 37 χώρες, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013. Τα «μελανά» σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται από την οπτική των καταναλωτών υγείας, είναι, μεταξύ άλλων, η μη πρόσβαση του ασθενούς στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο, τα «φακελάκια», οι καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην «προτίμηση» που συνεχίζουν να έχουν οι Ελληνες ασθενείς στα πρωτότυπα φάρμακα έναντι των γενοσήμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης (Euro Health Consumer Index 2014) που αξιολογεί την απόδοση των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρώπης σε έξι βασικούς άξονες (δικαιώματα ασθενών, πρόσβαση, αποτελεσματικότητα, εύρος υπηρεσιών, πρόληψη και φάρμακο) και ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis, η Ελλάδα έρχεται στην 28η θέση συγκεντρώνοντας 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000. Στην αντίστοιχη αξιολόγηση του 2013 η Ελλάδα βρισκόταν στην 25η θέση και του 2012 στην 22η θέση. Στην πρώτη θέση παραμένει η Ολλανδία με 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία (855) και η Νορβηγία (851). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Βοσνία – Ερζεγοβίνη (420), η Ρουμανία (453) και το Μαυροβούνιο (463).
Σύμφωνα με τους συντάκτες της αξιολόγησης «η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα σε σχέση με την κύρια αναπτυξιακή πορεία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμη και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενούς σε μία δεύτερη γνώμη αλλά και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο».
Επίσης στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι, αν και άλλαξε «η παραδοσιακή και γενναιόδωρη συνήθεια της Ελλάδας να υιοθετεί χωρίς όρους καινοτόμα φάρμακα», το 2012 παρέμενε η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων (σε αξίες), που εξηγείται εν μέρει από την απροθυμία των πολιτών να λάβουν γενόσημα φάρμακα. Οπως αναφέρεται, «φαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί (και οι γιατροί) δεν συνηθίζουν να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι τα γενόσημα είναι ισάξια με τα επώνυμα φάρμακα».
Καθημερινή