Ειδήσεις

Eλληνες υπουργοί στην αρένα του Eurogroup από το 2009

Την παλιά εκείνη εποχή, που απέχει μόνο πέντε χρόνια αλλά μοιάζει σαν να ήταν αιώνες πριν, ο εφιάλτης στον δρόμο για το Eurogroup παίχτηκε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον ρόλο του Φρέντι Κρούγκερ. Τότε, βλέπετε, ήταν η εποχή που το όνειρο το έβλεπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τουλάχιστον μέχρι τη 19η Οκτωβρίου του 2009, οπότε ο Ελληνας υπουργός πήγε στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπήκε στον πύργο όπου διεξαγόταν η συνάντηση, και σ’ ένα σκηνικό κατάλληλο για θρίλερ, ξεφούρνισε στους ομοτράπεζούς του, που κοιμούνταν τον ύπνο του ευρωπαϊκού δικαίου, πως το ελληνικό έλλειμμα δεν είναι 6% του ΑΕΠ όπως νόμιζαν αλλά 12,5%. Κάπως έτσι το όνειρο κόπηκε στη μέση, και ο εφιάλτης ξεκίνησε.

Εκ των υστέρων, ο Αυστριακός πρόεδρος είπε πως «ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι», ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ψέλλισε «τέρμα τα αστεία» και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έπαθε τέτοιο σοκ που όταν τον ρωτούν, λέει πως «αληθινά δεν θυμάμαι καν τι σκεφτόμουν εκείνο το βράδυ». Την εφιαλτική εκείνη βραδιά, οι υπουργοί Οικονομικών της χώρας μας θα τη ζούσαν ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια. Γιατί, πια, οι ρόλοι είχαν αλλάξει: στον ρόλο του Φρέντι Κρούγκερ επιλέγονταν μόνο αστέρες προελεύσεως δυτικής Ευρώπης. Κι έτσι, στο Ecofin του Φεβρουαρίου του 2010, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πέρασε μαύρες ώρες. Ακόμα και ο Σουηδός πρόεδρος τού φώναζε πως «το πρόγραμμά σας είναι ανεπαρκές». Αυτό, βέβαια, δεν τον έσωσε απ’ το να ξαναπαίξει τον ρόλο του σάκου του ευρωπαϊκού μποξ και τον Μάιο του 2011 στο Λουξεμβούργο. Εκεί ολόκληρη η νότια Ευρώπη βρέθηκε να τον κατηγορεί πως η χώρα του παρασέρνει τις δικές τους στον πάτο της Μεσογείου εκτινάσσοντας τα spreads. Προς στιγμήν, ο ταλαίπωρος υπουργός λούφαξε όταν ξέσπασε ένας άνευ προηγουμένου καβγάς για το ελληνικό χρέος μεταξύ Τρισέ και Σόιμπλε. Kαι ευτυχώς για τα ήδη ταραγμένα νεύρα του, γυρίζοντας στην Ελλάδα, στο υπουργικό συμβούλιο τον αντικατέστησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αλλά καθώς όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν τα βατράχια όταν τσακώνονται τα βουβάλια, τα σκάγια απ’ τον ευρω-καβγά δεν άργησαν να πάρουν και τον νέο υπουργό. Ο Ευ. Βενιζέλος πήγε ανυποψίαστος για το… καρτέρι στο Ecofin της Βαρσοβίας τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά οι κοσμοπολίτικες διαθέσεις του προσέκρουσαν στα «είστε τελείως αναξιόπιστοι!», «μας κοροϊδεύετε δύο χρόνια τώρα!» και «έχετε κάνει τους Ελληνες να μην πληρώνουν φόρους!», που του φώναζαν οι ξένοι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλον, ενώ υπήρχαν και κάποιες παρατηρήσεις του Τ. Γκάιτνερ, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν εδώ, αφού η σελίδα δεν έχει σήμανση «ακατάλληλο για ανηλίκους». Ο δύστυχος υπουργός της Ελλάδας, μάλιστα, αναγκάστηκε να ξεπεράσει το τραύμα διά της μεθόδου της ομοιοπαθητικής: τον Νοέμβριο ακολούθησε ο δεύτερος γύρος του ίδιου πυγμαχικού αγώνα, αυτή τη φορά στο γήπεδο των Βρυξελλών, και πάντα υπό την αιγίδα του Ecofin…

Κατόπιν αυτού, ποιος μπορεί να ψέξει τον Γ. Στουρνάρα που του πάγωσε το χαμόγελο από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Οικονομικών; Λίγο μετά την ορκωμοσία, άκουσε τον Π. Τόμσεν να του λέει: «Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά!». Μπορεί ο τροϊκανός να αστειευόταν, αφού ήταν από παλιά γνωστός του νέου υπουργού και βρήκε την ευκαιρία να τον πειράξει, αλλά ο Γ. Στουρνάρας ήξερε πως το «αστείο» είχε βάση αληθείας. Γι’ αυτό άλλωστε και στη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, ο νέος υπουργός πάτησε το φρένο στον δρόμο προς τις διαπραγματεύσεις. «Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να πω αυτά τα πράγματα στο Eurogroup», είπε. «Καλύτερα να φύγω τώρα που είναι νωρίς!». Το ότι τελικώς δεν έφυγε, μόνο ο ίδιος ξέρει αν το μετάνιωσε στη συνέχεια. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η μόνη που τον συμπόνεσε στα ξένα ήταν η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών: τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από ένα ακόμα βράδυ ευρω-βασανιστηρίων, για να τον παρηγορήσει πήγε και του… φίλησε το μάγουλο! Στο Eurogroup, βλέπετε, παραμονεύει πάντα ο Β. Σόιμπλε, που με τα χρόνια έχει μάθει να βρίσκει αλλόκοτα ευφάνταστους τρόπους για να πικάρει τους Ελληνες. Τον Μάρτιο του 2014, ας πούμε, κυκλοφορούσε με ένα αρχαϊκού τύπου κινητό τηλέφωνο, το οποίο επεδείκνυε στους άλλους υπουργούς, εξηγώντας τους ότι «δεν το αλλάζεις άμα κάνει τη δουλειά του, γιατί έτσι κάνεις οικονομία» – όχι σαν τους Ελληνες… Και αν έπειτα από πολλά Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας έμαθε να κάνει υπομονή, και πια έλεγε «έχω ζήσει και χειρότερα» ό,τι κι αν του συνέβαινε, δεν ισχύει το ίδιο για τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος κάνει σήμερα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες. Και που ελπίζει πως θα «ξυπνήσει» τη χώρα μας, πριν αρχίσει ξανά ο εφιάλτης του Eurogroup.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου