Ειδήσεις

“Λογαριασμός” προγραμματικών 8 δισ. ευρώ στο τραπέζι του Eurogroup

Με τις 10 μεταρρυθμίσεις «έκπληξη» και αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος, θα επιχειρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να απαλύνει ένα σκηνικό σύγκρουσης που κορυφώθηκε χθες λεκτικά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, αποτυπώνεται και σε … αριθμούς: κάνουν λόγο για κοστολόγηση μέτρων – προγραμματικών δηλώσεων που φτάνει σε ένα σενάριο στα 8 δισ. ευρώ, μεγεθύνοντας το «δημοσιονομικό κενό» και δυσκολεύοντας τον… δρόμο προς την δημοσιονομική χαλάρωση που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή η Αθήνα.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι θα προσέλθει στις σημερινές διαπραγματεύσεις με πλήρως κοστολογημένο σχέδιο. Ζητά μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές (ο επίσημος στόχος είναι 1,5% το 2014 ο οποίος και επιτεύχθηκε, 3% το 2015 και 4,5% από το 2016… με την τρόικα να υπολόγιζε προ εκλογών κενό 2,6 δισ. ευρώ για το 2015). Πλέον, όποια νέα κοστολόγηση, αυξάνει την ψαλίδα ….

Άλλες πλευρές των δανειστών κάνουν λόγο για χαμηλότερη πρόχειρη κοστολόγηση στα 4- 5 δισ. ευρώ. Εξηγούν επίσης ότι ο τελικός λογαριασμός συνδέεται με απτά στοιχεία του προγράμματος που ακόμη δεν υπάρχουν (ο λογαρισμός προσαρμόζεται σήμερα με βάση τις χθεσινές προγραμματικές…) και άλλους παράγοντες για τους οποίους ζητούν εξηγήσεις: με το πότε θα εφαρμοσθεί κάθε μέτρο, αλλά και με τις 10 μεταρρυθμίσεις – έκπληξη που θέλει η Ελλάδα να υποκαταστήσουν το 30% των «τοξικών» μνημονιακών παρεμβάσεων για τις οποίες ζητείται (κατ ελάχιστο) να «παγώσουν».

Ολοήμερες μάχες στις Βρυξέλλες

Ένα κλίμα σύγκρουσης καλείται να λειάνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής το Γ. Βαρουφάκη σήμερα το απόγευμα στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Το κλίμα, σφραγίστηκε χθες από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, απορρίπτοντας την ύπαρξη πρότασης για 6μηνο περιθώριο έως 1η Σεπτεμβρίου.

Η «μάχη» είναι ολοήμερη. Το πρωί συνεδριάζει με Έλληνα εκπρόσωπο τον πρόεδρο ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη το προετοιμαστικό όργανο της υπουργικής συνόδου, το Euro Working Group με επικεφαλής τον κ. Τ. Βϊζερ, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση από εκεί που την άφησε στο μυστικό ραντεβού αστραπή στην Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες καταφτάνει και ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για θέματα άσκησης οικονομικής πολιτικής, διαπραγματεύσεων περι χρέους και τραπεζών Γ. Δραγασάκης συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συμμετοχή του στο Eurogroup σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για ένα “αναβαθμισμένο” Eurogroup παρουσία της Lagarde και του Draghi.

Τα ελληνικά αιτήματα

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο έγινε χθες φανερό και από τις δημόσιες τοποθετήσεις στην Βουλή. Η θέση των δανειστών είναι ότι ο χρόνος τελειώνει την προσεχή Δευτέρα στο επίσημο Eurogroup όταν πρέπει να επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία για να κινητοποιηθούν τα Κοινοβούλια κρατών – μελών. Μόνο που οι δανειστές επιμένουν και σε αίτημα παράτασης…

Η μεταβατική συμφωνία σύμφωνα με τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του κ. Δραγασάκη θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1) επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας
2) μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν από κοινού με επίκεντρο την φοροδιαφυγή, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του δημοσίου.
3) συμφωνία για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους σε πολυμερή ή διμερή βάση
4) Συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ και δημόσιες τοποθετήσεις στη Βουλή, η Ελλάδα ζητά εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, και «ελαστικό» ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Αν η μεταβατική περίοδος είναι 6μηνη (έως την 1η Σεπτεμβρίου) ζητά και καταβολή μέρους από τα 7,2 δισ. ευρώ με τα οποία συνδέεται η παρούσα αξιολόγηση.

Ως κόκκινες γραμμές θέτει τη διοχέτευση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις στο ζήτημα του χρέους (και με σχήμα swaps), αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ίσο με αυτό του 2014 και επενδυτικό πρόγραμμα.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου