Ειδήσεις

Γ. Τσακίρης: Δεν υπάρχει έδαφος για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις, εφέτος- Πλήγμα η αύξηση ΦΠΑ

Σε µια συνέντευξη – «χείµαρρο», που θα συζητηθεί, όπως, άλλωστε συµβαίνει µε κάθε του συνέντευξη ή δηµόσια τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, παίρνει θέση σε µία σειρά θεµάτων, που απασχολούν τον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο.
Παράλληλα, κάνει τις προβλέψεις του για την πορεία του ελληνικού Τουρισµού το 2016 και ξεκαθαρίζει ότι προσέγγιση του τύπου «ο γείτονας έχει προβλήµατα και έτσι θα του πάρω όλη την δουλειά, είναι εξαιρετικά απλοϊκή» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα.
Σηµειώνει δε ότι, το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις και υπογραµµίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάµε το γεγονός της αύξησης του Φ.Π.Α., το οποίο καθιστά τη χώρα µας λιγότερο δελεαστική και ανταγωνιστική.
Κόλαφο αποτελεί η τοποθέτησή του για την «οικονοµία διαµοιρασµού», την οποία χαρακτηρίζει ως «φάµπρικα», στηµένη πάνω στην ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών, υπογραµµίζοντας ότι ο όρος είναι απόλυτα παραπλανητικός και ο σωστός είναι «shadow economy» ή ελληνικά «σκιώδης οικονοµία».

1. Πως διαμορφώθηκε το 2015, για την ξενοδοχειακή αγορά και ποια τα οφέλη από αυτή την «έκρηξη» των αφίξεων στα μεγέθη των ξενοδοχείων;
To 2015 εξελίχθηκε σε μια καλή τουριστική χρονιά. Ξεκίνησε με πολλά σκαμπανεβάσματα όσον αφορά τη ζήτηση, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε αίσια, συνεχίζοντας την πορεία των προηγούμενων δύο ετών. Βέβαια από τα πρώτα διαθέσιμα ποιοτικά στοιχεία βλέπουμε ότι η τάση αποδυνάμωσης των ποιοτικών δεικτών συνεχίζεται, όπως για παράδειγμα, η μέση διάρκεια διαμονής των επισκεπτών ή η μέση κατά ημέρα κατανάλωση των επισκεπτών, κ.λπ..
Όπως είδαμε και το 2014 ενώ η χώρα εμφάνισε αύξηση αφίξεων κατά 23% η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων ήταν γύρω στο 15%. Γενικά η βελτίωση των ποιοτικών δεικτών στο επόμενο διάστημα είναι το μεγαλύτερο θέμα, που σε συνδυασμό με την υψηλή εποχικότητα της ζήτησης θα έπρεπε στρατηγικά να απασχολήσει τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την τουριστική σεζόν του 2016 που είναι προ των πυλών και τι απαντάτε σε εκείνους που εκτιμούν ότι με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία και τον γενικότερο αποκλεισμό της Αιγύπτου, η Ελλάδα θα «πνιγεί» στους τουρίστες;
Το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο εύκολο είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια χρονιά με «ασθενέστερη» της προηγούμενης, ζήτηση. Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που προμηνύονται σημαντικές αναδιατάξεις, εύλογα προκαλούνται ανησυχίες για το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την τουριστική εικόνα της χώρας μας, αρνητικά ή θετικά, που αντίστοιχα θα επηρεάσουν ανάλογα και τη ζήτηση του τουριστικού προϊόντος μας. Συγχρόνως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έγινε, σε ένα βράδυ, 8-12% πιο ακριβή, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, άρα λιγότερο δελεαστική και ανταγωνιστική.
Όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας νομίζω ότι η προσέγγιση του τύπου «ο γείτονας έχει προβλήματα και έτσι θα του πάρω όλη τη δουλειά, είναι εξαιρετικά απλοϊκή», διότι δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι επαγγελματίες, τι προσφορές και τι κίνητρα θα προσφέρουν στις υπόλοιπες αγορές και γενικά πόσο θα επηρεάσει η τουρκική τουριστική πολιτική του 2016, τη γενικότερη ισορροπία της Ευρωπαϊκής αγοράς. Διαχρονικά έχει καταγραφεί ότι, κάθε φορά που κάποιος προορισμός της Μεσογείου αντιμετωπίζει πρόβλημα και έχουμε αναπροσανατολισμό των τουριστικών ροών, η χώρα μας είναι στην 3η – 4η θέση της λίστας των χωρών που δυνητικά θα ωφεληθούν.

Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ελληνικού Τουρισμού;
Οτιδήποτε δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο και αβεβαιότητα όσον αφορά την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών επηρεάζει τον τουρισμό. Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη τουριστική, πελατειακή «δεξαμενή» της χώρας μας και αναμφισβήτητα οι γενικότερες τάσεις που θα διαμορφωθούν στα ταξίδια των Γάλλων στο εξωτερικό, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσουν τουριστικά σε κάποιο βαθμό, θετικά ή αρνητικά.

4. Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α., που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην πορεία του τουρισμού τη σεζόν του 2016;
Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. για το 2016 σε όλα τα επίπεδα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επιβαρύνει αφενός τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου υπέρμετρα την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα ποια θα είναι τελικά η αντίδραση των πελατών μας το 2016, σε αυτή την αύξηση αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, συνεκτιμώντας και τις σωρευτικές φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

15. Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του θέματος και γενικά ποιες είναι οι προτάσεις του Ξ.Ε.Ε. για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;
Το Ξ.Ε.Ε. είχε επισημάνει και είχε χαρακτηρίσει την υψηλή εποχικότητα ως μια μεγάλη παθογένεια που χαρακτηρίζει, επηρεάζει και επιβαρύνει τον ελληνικό τουρισμό. Το πρόβλημα και οι επιπτώσεις της υψηλής εποχικότητας είναι διαχρονικά γνωστές σε όλους και συμπεριλαμβάνονταν πάντοτε στη ρητορική μας, ως φορείς, για τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού.
Όμως η προσέγγιση αντιμετώπισής της, ως προβλήματος, ήταν πάντοτε προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών, αντί να προσπαθούμε να οργανώσουμε πρώτα το προϊόν μας και παράλληλα να «κυνηγήσουμε» τους επισκέπτες. Το Ξ.Ε.Ε. θεώρησε ως «Λυδία λίθο» αντιμετώπισης της εποχικότητας, την ανάπτυξη και προσέλκυση μορφών τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας.
Με τις πρωτοβουλίες μας, ως Ξ.Ε.Ε., η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη ιατρικού τουρισμού. Παράλληλα με μελέτη μας, το 2014, καταδείξαμε κατ’ αρχάς την ανάγκη διαμόρφωσης του προϊόντος και στη συνέχεια την προσέλκυση των επισκεπτών. Και εδώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε προσπάθεια άμβλυνσης της εποχικότητας πρέπει να είναι οργανωμένη, άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι εάν δεν πετύχει, η επόμενη μέρα θα βρει τον προορισμό σε χειρότερη θέση.
Συνεπώς, κάθε προσπάθεια επιβάλλεται να είναι στρατηγικά προετοιμασμένη, κοινωνικά και επιχειρηματικά συνεννοημένη και σε κάθε περίπτωση να έχουν εξετασθεί όλοι οι παράμετροί της. Απαιτείται, δηλαδή, πριν από κάθε προσπάθεια να υπάρξει μια «κοινωνική συμφωνία» όλων των εμπλεκομένων.

6. Οικονομία διαμοιρασμού, παράνομη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο παίρνει διαστάσεις;
Κατ’ αρχάς ο όρος «οικονομία του διαμοιρασμού» είναι απόλυτα παραπλανητικός. Ο σωστός όρος είναι shadow economy ή ελληνικά «σκιώδης οικονομία». Γιατί έτσι πρέπει να την αποκαλούμε, καθόσον βασίζεται ως λειτουργία και δραστηριότητα, σε ένα εκτός νόμου και άνευ υποχρεώσεων επιχειρησιακό περιβάλλον. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες, ενώ οδηγεί τις νόμιμες επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο. Μια «φάμπρικα» τολμώ να πω, στημένη πάνω στην ανεξ2έλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών, με υποβαθμισμένες ή καθόλου υπηρεσίες, καμία πρόβλεψη ασφάλειας, πυρασφάλειας, ασφάλισης επισκεπτών και φυσικά καμία φορολογική ή εργασιακή υποχρέωση των ιδιοκτητών.
Ουσιαστικά πρόκειται για παραοικονομία, πριμοδοτούμενη δυστυχώς από την ανυπαρξία θεσμικών, ασφαλιστικών και άλλων προδιαγραφών και κυρίως από την αδυναμία της πολιτείας μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Οι προτάσεις του Ξ.Ε.Ε. αφορούν αφενός τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των παράνομα λειτουργούντων ως τουριστικά καταλύματα και αφετέρου τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής φόρων και τελών ανάλογων αυτών που καταβάλλουν οι νομίμως αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις.

7. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων, που παρουσιάσατε πρόσφατα.
Με την πρόσφατη παρουσίαση της πλατφόρμας, το Ξ.Ε.Ε. σηματοδοτεί την ενεργητικότερη συμμετοχή του στο e-tourism και εργάζεται για τη δημιουργία μιας συγκροτημένης και συστηματικής στρατηγικής στο e-tourism, η οποία θα προωθεί την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβιώσουν στο νέο, έντονο, παγκόσμιο, ανταγωνιστικό τοπίο. Το συγκεκριμένο κινείται στους εξής βασικούς άξονες:
1. Την επιτάχυνση της καθολικής μετάβασης του τουριστικού κλάδου της Αθήνας στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής οικονομίας.
2. Τη μετεξέλιξη και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογικής αξίας που θα διατίθενται στους δυνητικούς επισκέπτες της Αθήνας και στους τουρίστες στα πλαίσια του: dream-plan-book- visit-share experience.
3. Την επίτευξη συνεργιών μεταξύ διαφορετικών παρόχων τουριστικών υπηρεσιών.
Συμπερασματικά ευελπιστούμε ότι η πλατφόρμα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να αποκτήσουν ένα εργαλείο κρατήσεων, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων να προβάλουν τα προϊόντα τους, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπηρεσίες τους, τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις rent a car να βοηθήσουν στην οργάνωση του ταξιδιού των επισκεπτών μας και όλα αυτά συνδυαστικά με δυνατότητες δημιουργίας κινήτρων για τους επισκέπτες.

8. Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία μετεξέλιξης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό και ποια τα επόμενα σχέδιά σας για το Επιμελητήριο;
Θα έλεγα ότι όλη η διαδικασία, η οποία και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε., βρίσκεται σε μια φάση συνειδητοποίησης της ανάγκης ολοκλήρωσής της από τους ενδιαφερόμενους κλάδους. Το πλαίσιο «συμπόρευσης» των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων κλάδων, έχει ήδη εκπονηθεί και ελπίζω το 2016 να έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό.

money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου