Οι αεροπορικές γραμμές στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, όπως διαμορφώνονται με την έκρυθμη κατάσταση στην Κω, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ρόδο.
Τα θέματα τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης με πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση για τις άγονες επιδοτούμενες αεροπορικές γραμμές.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο: «Οι άγονες επιδοτούμενες γραμμές είναι πάρα πολλές στην Ελλάδα. Οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Μαρτίου και όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, θα γίνει επανέλεγχος στις επιδοτήσεις διότι δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κράτος με 45 εκ. ευρώ για γραμμές που δεν κρίνονται άγονες. Το ζήτημα είναι ότι ένας διεθνής διαγωνισμός για να προκηρυχθεί θέλει 7-10 μήνες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η χώρα θα έχει συμβάσεις για γραμμές στο τέλος του 2016. Προσωπικά θα έλεγα πως ό,τι υπάρχει σε ισχύ πρέπει να παραταθεί. Συμφωνούμε με την λογική του υπουργού να γίνει επανασχεδιασμός αλλά όχι τώρα. Προτείνω να λάβει μία απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο την οποία να στείλουμε στον υπουργό και να αποτελέσει μια δική μας πρόταση και να μην μείνουν χωρίς συνδέσεις τα νησιά μας για φέτος και μετά να καθίσουμε να δούμε τον επανασχεδιασμό και τα κόστη. Το αίτημά μας είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου 2016. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενος επανασχεδιασμός τώρα, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό, αφού στο διαδίκτυο πωλούνται εισιτήρια γι’ αυτές τις γραμμές».
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, μέσα από την συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αεροπορικής εξυπηρέτησης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, παράλληλα με την άρση των στρεβλώσεων του συστήματος, όπου πραγματικά απαιτείται.
Επιγραμματικά οι γραμμές αφορούν νησιά και δρομολόγια, όπως η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Λέρος, το Καστελόριζο, η Κάλυμνος, η Σύρος, η Σάμος κ.ά.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος μίλησε ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την αεροπορική εταιρεία Αegean, όπου ενημερώθηκε για το θέμα. «Η ΠΕΔ πήρε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει να γίνει παράταση των συμβάσεων έως το τέλος Οκτωβρίου και μετά να προχωρήσει η επαναπροκήρυξη των άγονων αεροπορικών γραμμών. Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε και μια συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη», είπε ο δήμαρχος.
Μάλιστα έθεσε ένα ξεχωριστό ζήτημα που αφορά την διαχείριση του σπατόσημου από τις νέες εταιρείες, που θα αναλάβουν τα αεροδρόμια και είναι απαραίτητο οι τοπικές αρχές να ζητήσουν ενημέρωση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Χατζημάρκου, λέγοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να καταργηθεί η επιδοτούμενη αεροπορική σύνδεση. Θα έλεγα ότι πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά την διαχείριση του σπατόσημου, πού θα πηγαίνουν τα έσοδα και να θέσουμε ως Περιφέρεια και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως τον τύπο των αεροσκαφών που θα πηγαίνουν στα νησιά».
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης η κα Χατζηγιάννη διαφώνησε γενικά με την λογική της επιδοτούμενης αεροπορικής γραμμης, εκτιμώντας ότι δεν είναι θέμα του περιφερειακού συμβουλίου να πάρει θέση.
Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η πρόταση του κ. Χατζημάρκου, μειοψηφούντων των δύο συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩ
Πολύς λόγος έγινε για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα όπως εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει στο νησί της Κω. Εισηγητής ήταν ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο λόγος που έφερα το θέμα είναι για να ενημερώσω το σώμα για τις εξελίξεις στην Κω. Από την αρχή της περσινής σεζόν ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, επισκέφτηκε τρεις φορές το νησί. Το πρόβλημα πέρσι ήταν ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης,με συνέπεια να δημιουργούνται ασφυκτικές καταστάσεις και να υπάρχει πολύ κακή εικόνα. Είχαμε πει ότι έπρεπε να βρεθεί χώρος, όπου θα φιλοξενούνταν προσωρινά για να γίνεται η ταυτοποίηση. Τις συνέπειες τις βλέπουμε σήμερα. Αν βρίσκαμε πέρσι έναν χώρο δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Το θέμα το αφήσαμε και σήμερα φτάσαμε να βιώνουμε όλα αυτά. Η κυβέρνηση μάς ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και αυτές τις ημέρες λήγει η προθεσμία για την δημιουργία των hotspots στα νησιά. βεβαίως, έγιναν λάθη στην διαχείριση, όπως η αποστολή των ΜΑΤ, η χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιδρούν. Θεωρώ ότι απαιτείται σωστή ενημέρωση. Ο κόσμος νομίζει ότι στο νησί έχουμε πόλεμο…» Ο κ. Χαλκιδιός είπε ακόμα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα καταρρεύσει εντελώς ο τουρισμός στην Κω αφού οι προκρατήσεις σημειώνουν ήδη πτώση της τάξης του 38% και τίθεται πλέον σοβαρό θέμα επιβίωσης των τουριστικών επιχειρήσεων.
«Ο κόσμος είναι διχασμένος, ανημέρωτος. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη να έρθει στο νησί και να κάνει ενημέρωση. Όχι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αλλά τοπικές αρχές. Κατά την γνώμη μου, η απόφαση του Δήμου Κω για δημοψήφισμα είναι λάθος. Θα φέρει διχασμό. Τώρα προέχει να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το νησί», τόνισε ο κ. Χαλκιδιός.
Ο κ. Γ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα το οποίο δεν είναι καινούργιο και συμφώνησε για την δημιουργία των hotspots στα νησιά ως κέντρων ταυτοποίησης. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι ροές θα συνεχιστούν. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ταυτοποιούνται. Να μην φτάσουμε, βέβαια, να κάνουμε υποδομές που να γίνουν ‘φυλακές’. Δεν θέλουμε φυλακές στα νησιά. Μόνο κέντρα ταυτοποίησης με συγκεκριμένο χώρο παραμονής» διευκρίνισε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο κ. Φ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε το σώμα, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ ότι όντας μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, συμμετείχε σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα. «Όσοι έχουμε ζήσει το θέμα των καθημερινών αφίξεων είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δεν θέλει 24 ώρες, αλλά πολλές φορές 48 ή και 72 ώρες. Στα κέντρα αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα να παραμείνουν πολλά άτομα, και οι ροές συνεχίζονται. Το θέμα είναι ότι απαιτείται από την Ευρώπη η δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης αφού κρίνεται και το μέλλον της Ελλάδας για να παραμείνει στην Σένγκεν ή όχι», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γ. Χατζημάρκος τάχθηκε υπέρ της θέσης του δημάρχου Ρόδου, λέγοντας: «Ο πρώτος πολίτης του νησιού δείχνει πώς μπορεί να τοποθετηθεί ψύχραιμα. Εδώ δεν είμαστε κριτές. Έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση το θέμα στην Κω και έχει επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. Εμείς ως Περιφέρεια, είχαμε εντοπίσει το θέμα από πέρσι και είχαμε κάνει παρέμβαση για να δρομολογηθεί πλοίο για την μεταφορά τους. Κάναμε 3 συσκέψεις στο γραφείο του επάρχου. Πετύχαμε την μεταφορά των μεταναστών με πλοίο. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε από πέρσι την διαδικασία έξω από πολεοδομικό ιστό. Είχαμε πει στην δημοτική αρχή ότι αν δεν έκανε κάτι, θα γινόταν με το έτσι θέλω, φέτος. Δεν είμαστε του ΟΧΙ σε όλα. Απαιτείται σύνθεση και συναίνεση».
Για το θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι από την Κω, όπως ο κ. Καμπανής, ο κ. Φρούτζας, η κ. Σβύνου και η κ. Νάκη, που ζήτησαν από τον κ. Χατζημάρκο την φυσική του παρουσία ώστε να λειτουργήσει ‘πυροσβεστικά’ και να προσπαθήσει να ηρεμήσει τους κατοίκους.
«Εγώ παραλαμβάνω συνεχώς σορούς παιδιών. Νεκρά παιδιά… Είμαι θυμωμένος. Θα γίνει συνήθεια και θα το θεωρούμε φυσιολογικό. Πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Καμπανής.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι άπαντες διαφώνησαν με την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος αφού σε μια τέτοια στιγμή θα δημιουργήσει διχαστικές καταστάσεις στην τοπική κοινωνία της ΚΩ.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Τελικά, το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με ψήφισμά του, που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, πήρε αποστάσεις από την πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου Κω, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την λειτουργία hotspot στο νησί, διαφοροποιούμενο με τον τρόπο αυτό από κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που διαμορφώνει κλίμα διχασμού στην τοπική κοινωνία και εντείνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Στο ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι επ΄ουδενί δεν πρέπει να επαναληφθούν στο νησί τα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2015, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης δημιουργίας δομής διαχείρισης των ροών, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα, των 48 – 72 ωρών, θέση με την οποία, όπως επισημαίνεται, συμφωνεί και ο Δήμος Κω, ο οποίος έχει προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομοφώνως από το περιφερειακό συμβούλιο, με εξαίρεση τους δύο περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», που ψήφισαν «παρών».
Το πλήρες κείμενο
του ψηφίσματος
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μείζον προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη και με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Κω, στέκεται με σοβαρότητα απέναντι στα γεγονότα, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος και εκτόνωσης της κρίσης.
Με αυτό ως δεδομένο, το περιφερειακό συμβούλιο επικεντρώνεται σε όσα συμφωνούμε και μας ενώνουν και αντιτίθεται στην καλλιέργεια περαιτέρω διχαστικών διλημμάτων.
Συμφωνούμε όλοι ότι τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κω μέσα στο 2015 δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν μέσα στο 2016.
Συμφωνούμε όλοι ότι απαιτείται η δημιουργία δομής διαχείρισης του προβλήματος, με την προϋπόθεση
της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολύ νωρίς, από το καλοκαίρι του 2015 είχε προτείνει την λύση που σήμερα προωθείται ως η μόνη ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες, που, αν η υλοποίησή της είχε επιτευχθεί, η βάση στην οποία θα συζητούσαμε όλοι σήμερα, θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Δεδομένης της σοβαρότητας και της κρισιμότητας τους προβλήματος , η διαχείριση του οποίου υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια ενός νησιού, στόχος και ευθύνη όλων μας είναι να εργαστούμε πάνω σε όσα μας ενώνουν, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον Κωακό λαό, που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα βαρύτατο τίμημα, από την επανάληψη ανεξέλεγκτων καταστάσεων και τις δυσμενείς συνέπειες αυτών σε βάθος χρόνου.
Συμφωνούμε ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν καμία θέση στο νησί της Κω.
Οφείλουμε όλοι να πούμε «όχι στον διχασμό» και μαζί να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, με σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου.
Ισπανοί θα παραλάβουν από τα νησιά 1.000 πρόσφυγες
Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης της Βαλένθια –τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας- αναμένεται στη Ρόδο στις 23 Φεβρουαρίου με τη συνοδεία και δημοσιογράφων για επαφές με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.
Όπως ανακοίνωσε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, αναμένεται στη Ρόδο η κα Μόνικα Όλτρα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βαλένθια, εκπρόσωπος και υπουργός Ισότητας και Πολιτικής Ένταξης, η οποία εξέφρασε την πρόθεση να συζητήσει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την περίπτωση να στείλουν πλοίο στα νησιά και να παραλάβει 1.000 πρόσφυγες τους οποίους θα ενσωματώσει στην δική της περιοχή!
Σύμφωνα με την κα Γιασιράνη, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Λέρο για να δουν την περιοχή από κοντά και να εξετάσουν το θέμα.
«Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των συναντήσεων της CPMR (Ένωση Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) όπου η πλευρά της Βαλένθια εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συνδράμει στο πρόβλημα και να στείλει δικό της πλοίο, ώστε να παραλάβει από τα νησιά μας 700 – 1.000 πρόσφυγες προκειμένου να τους εγκαταστήσουν και να τους ενσωματώσουν στην περιφέρειά τους. Προηγήθηκαν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία άφιξής τους, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό είναι πολύ θετικό, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες – μέλη της ΕΕ απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν…» δήλωσε η κα Γιασιράνη.