Μπορεί θεωρητικά οι εκλογές να αργούν, όμως στο Κίνημα Αλλαγής οι ζυμώσεις και οι διαγκωνισμοί για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων έχουν ήδη αρχίσει. Η μάχη των υποψήφιων βουλευτών αναμένεται να είναι αυτή φορά ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς, σε αντίθεση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης λόγω της συμπόρευσης των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η γενική κατεύθυνση στη συγκρότηση εκλογικής λίστας είναι να αποτελέσει ένα κράμα παλαιών και νέων στελεχών με σκοπό τη δημιουργία μιας συμπαγούς και ομοιογενούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Προσδοκία, με βάση τον στόχο του διψήφιου ποσοστού, είναι η παρουσία των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής να είναι ενισχυμένη και αριθμητικά στο επόμενο Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό οι επιλογές προσώπων σε σχέση με τις περιφέρειες που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών δεν αποκλείεται να κρύβουν εκπλήξεις.
Τα δύσκολα για την ηγεσία ξεκινούν με την ορθολογική κατανομή όλων των κορυφαίων στελεχών είτε πρόκειται για επικεφαλής σχημάτων είτε για πρώην υποψηφίους στην πρόσφατη κούρσα για την αρχηγία. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προορίζεται είτε για την Α’ Αθηνών είτε για την Αχαΐα.
Στην ίδια περιφέρεια θα βάλει υποψηφιότητα ο Γιώργος Καμίνης (ή στο Επικρατείας) και ο Κώστας Σκανδαλίδης που κατέχει αυτή τη στιγμή τη μία και μοναδική έδρα του κόμματος. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς σταυρό, αρκεί το κόμμα να βγάλει έδρα στην περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος, ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που καταφέρουν να εκλεγούν δύο βουλευτές.
«Καραμπόλα» ενδέχεται να προκληθεί όμως και στην εκδοχή της υποψηφιότητας στην Αχαΐα, αφού εκεί δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, νυν βουλευτής και στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά, για τον οποίο έχει ακουστεί και η λύση της Ευρωβουλής.
Ο Θεοδωράκης
Παρόμοιες φήμες μετακόμισης στις Βρυξέλλες έχουν αναπτυχθεί για τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά ο ίδιος το διαψεύδει, όπως έκανε και με δημοσιεύματα που τον ήθελαν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Οι προθέσεις του επικεφαλής του Ποταμιού μένουν αδιευκρίνιστες. Πολλές πιθανότητες έχει μια υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά, αλλά ως επικεφαλής έχει την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα σε δύο περιφέρειες. Ιδανική εξέλιξη θα φάνταζε μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
Ο «φιναλίστ» στην αναμέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Δυνητικά θα μπορούσε να κατέβει στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής του, αλλά θα προέκυπτε πρόβλημα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσωπο της εμπιστοσύνης της κ. Γεννηματά.
Μια υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη στη Β΄ Αθηνών θα δυσκόλευε αρκετά τα πράγματα για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θεωρούνται «βαριά χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ. Κατά ορισμένους κομματικούς παράγοντες, ίσως ζητηθεί από τον ευρωβουλευτή να δοκιμάσει στον Ν. Χανίων (ο ίδιος το απορρίπτει κατηγορηματικά), ενώ υπό προϋποθέσεις θα σκεφτόταν την παραμονή του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει να επιλέξει μεταξύ της γενέτειράς του Ημαθίας και της Β’ Αθηνών. Αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν σε κοντινό χρονικό διάστημα με τις ευρωεκλογές, θα διεκδικήσει με σταυρό μια ευρωπαϊκή θητεία. Για τις Βρυξέλλες ή τη Β’ Αθηνών έχει «παίξει» το όνομα του Γιάννη Ραγκούση, ενώ στην Αργολίδα θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί ο Γιάννης Μανιάτης.
Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να αποκλείεται να τοποθετηθεί τιμητικά επικεφαλής στο Επικρατείας, θα συνεχίσει στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μέσω της ίδιας περιφέρειας θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο ο Χάρης Καστανίδης και η Εύα Καϊλή, αν και επιθυμία της θα ήταν να μείνει κάτοικος Βελγίου. Φήμες τη φέρουν επίσης υποψήφια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Α΄ και Β΄ Αθηνών
Από εκεί και πέρα, ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης φαντάζει ο επικρατέστερος για νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, ενώ το ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών θα πλαισιώσουν οι Μιχάλης Καρχιμάκης (ΚΙΔΗΣΟ), Κώστας Πανταζής, Τόνια Αντωνίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιάννης Αμοιρίδης (ΔΗΜΑΡ) και ενδεχομένως ο Γιώργος Καρράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Για την Α’ Αθηνών ενδιαφέρονται οι Παύλος Γερουλάνος (δέχεται εισηγήσεις για υποψήφιος δήμαρχος), Δημήτρης Οικονόμου, Γιώργος Πεταλωτής (αν δεν κατέβει στη Β’), Χρήστος Αηδόνης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Γιάνναρος Δημήτρης Στάμου και Δημήτρης Χαλαζωνίτης (ΔΗΜΑΡ).
Στην Αττική θα μονομαχήσουν οι Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Μαυρωτάς και Δημήτρης Τσιόδρας (Ποτάμι), Παντελής Ασπραδάκης (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Σμέρος και Γιώργος Μπουλμπασάκος (ΔΗΜΑΡ).
Στην Α’ Πειραιά θα ξανακατέβει ο Δημήτρης Καρύδης, ενώ συζητείται το όνομα του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Οι Παντελής Καμάς, Δημήτρης Διαμαντίδης και Εφη Παγκάλου (ΔΗΜΑΡ) θα είναι ανάμεσα στους υποψηφίους στη λίστα της Β’ Πειραιά.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Σχετικά με άλλου νομούς της Ελλάδας, στη Λάρισα θα κατέβουν οι Φίλιππος Σαχινίδης (ΚΙΔΗΣΟ), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ), στην Εύβοια ο Συμεών Κεδίκογλου, στην Ημαθία ο Αγγελος Τόλκας, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Αντώνης Σαουλίδης, στην Ηλεία ο Μιχάλης Κατρίνης και στην Αχαΐα ο Ηρακλής Ρούπας, ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και ίσως ο Κώστας Σπηλιόπουλος. Για την Κέρκυρα έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της Συλβάνας Ράπτη, για τη Φθιώτιδα της Κατερίνας Μπατζελή, για την Αιτωλοακαρνανία του Θάνου Μωραΐτη και για την Κοζάνη του Πάρι Κουκουλόπουλου.
Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μελετά να είναι στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης, ο Δημήτρης Δρούτσας στη Μεσσηνία, οι Χρήστος Πάχτας και Απόστολος Πάνας στη Χαλκιδική, οι Γιάννης Αναστασίου, Τζούλια Τσαλίκη και Φώτης Λαμπρινίδης στη Μαγνησία, ο Παναγιώτης Βλάχος (Ποτάμι) στην Ευρυτανία και ο Κ. Τριαντάφυλλος στη Χίο.
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, στο ευρωψηφοδέλτιο του νέου φορέα. Εξυπακούεται ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εφόσον το θέλουν και πάλι στις λίστες. Τέλος, δεν θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Μανώλης Οθωνας.
efsyn.gr