Τοπικές Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου: “Η πλημμύρα της κοροϊδίας”

 

    Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται και τείνει να γίνει συνήθεια, αυτό της μετατροπής σε λιμνοθάλασσα του κέντρου της Σκάλας Πάτμου σε κάθε νεροποντή , από όμβρια, θαλάσσια ύδατα αλλά και λήμματα . Φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται, σε πολλές δε περιπτώσεις χωρίς να επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα . Ακραία και επικίνδυνη είναι η πολιτική,  που ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο,  αντιμετωπίζεται με συνειδητή αδιαφορία, σύμφωνη όμως με την λογική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη προώθηση  αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων, που να υπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.  Έργα που είναι αναγκαία, αλλά  και σημαντικά για την ασφάλεια, τη  ζωή και την υγεία των εργαζομένων.  Από την άλλη δαπανώνται «ποτάμια»  χρημάτων για να στρώνεται μπετόν και πλακάκια στην πλατεία και στο κεντρικό δρόμο  του λιμανιού της Σκάλας, που ξηλώνονται και ξαναστρώνονται , χωρίς σχεδιασμό με μεγάλη προχειρότητα  κα λανθασμένες  επιλογές . Εργασίες που επαναλαμβάνονται  κατά τακτά χρονικά διαστήματα.   Ημιτελή δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων υδάτων  χωρίς αποδέκτες,  με ελαττωματικές αντλίες άρδευσης και υπολειτουργούντα αντλιοστάσια,  με αποτέλεσμα  πολλές περιοχές  του νησιού να πλημμυρίζουν σε κάθε βροχή. Ο Δήμος Πάτμου αλλά  και οι κυβερνήσεις πάντοτε  παρατηρούν και  καταγράφουν τις  βροχοπτώσεις και την ένταση τους . Χαρακτηρίζουν δε «ακραία» τα φαινόμενα κάθε φορά που συμβαίνουν για να καλύψουν τις διαχρονικές  ευθύνες τους .

Μικρογραφία όλης της Χώρας η «πλωτή πόλη» της Σκάλας Πάτμου, σε κάθε βροχή . Όλοι θυμόμαστε την Μάνδρα  Αττικής με τα δεκάδες θύματα. Ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης  στη χώρα μας επί δεκαετίες   με τις γνωστές «συμπεριφορές» και «πρακτικές» ( άδειες  και μεθοδεύσεις  για αυθαίρετη δόμηση, ασφαλτοστρώσεις και μπαζώματα ρεμάτων κ.λπ. – ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών πελατειακών σχέσεων, που μετέτρεψε και μετατρέπει λαϊκές οικογένειες , αυτοαπασχολούμενους, μικροεργολάβους, εργαζόμενους, σε όμηρους  των κομμάτων και των μηχανισμών εξουσίας, σε κεντρικό άλλα και σε τοπικό επίπεδο). Είναι σχεδόν κανόνας η έλλειψη δημοσίων έργων καθώς και η κρατική μέριμνα για την εξυπηρέτηση και κάλυψη αναγκών   σε σχέση με την αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των κατοικιών και των δημοσίων κτηρίων,  τη  διαχείριση των  απορριμμάτων, την αποχέτευση, καθώς και   την  άρδευση και διαχείριση νερού . Τα ελάχιστα που γίνονται είναι ημιτελή, με κακοτεχνίες,  βάζοντας σε προτεραιότητα   εργολαβικά κέρδη και όχι τις  λαϊκές ανάγκες .

   Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου βάζει ως προτεραιότητα των διεκδικήσεων της   το συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση, με ευθύνη του κράτους, όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις). Διεκδικούμε ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση σχολείων, Κέντρου Υγείας, Δημοσίων κτηρίων. Τίθεται επιτακτικά η αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα, ώστε να μπει μπροστά ο Δήμος με τους κατοίκους στο πλάι του, για την διεκδίκηση υλοποίησης όλων των απαραιτήτων έργων υποδομής με κρατική χρηματοδότηση.

                                                                                                                                            ΠΑΤΜΟΣ,09/02/2019.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου