«Πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί η επιδημία του κορονοϊού», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.
«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος. «Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε.
Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στην Κίνα
Ακόμη 108 ασθενείς, αριθμός-ρεκόρ για ένα 24ώρο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Κίνα τη Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον τους 1.016, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής.
Οι 103 θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ενώ από έναν ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο, στην Τιαντζίν, στη Χεϊλονγκτζιάνγκ, στην Ανχούι και στη Χενάν.
Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής Χουμπέι, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.
Απομακρύνσεις αξιωματούχων λόγω κορονοϊου
Το Πεκίνο διέταξε την απομάκρυνση τοπικών αξιωματούχων στην επαρχία Χουμπέι λόγω των «κακών» χειρισμών τους, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν ο υπεύθυνος της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Επαρχίας και ο κομματικός υπεύθυνος στο ίδιο τομέα. Τη θέση των δύο αξιωματούχων αναλαμβάνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας Ουάνγκ Χιεσενγκ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua η κεντρική κυβέρνηση έχει διατάξει εκατοντάδες εσωτερικές έρευνες για τον χειρισμό της κρίσης στην επαρχία Χουμπέι και στην πόλη Ουχάν. Την ίδια ώρα, αλλά κρατικά ΜΜΕ ρίχνουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης στον δήμαρχο της Ουχάν για την αποτυχία του να ελέγξει την κατάσταση.