«Από ισραηλινής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται όσα αναφέρονται στην Ελλάδα περί της ημερομηνίας άφιξης του Προέδρου Χέρτσογκ στην Αθήνα ή στην Τουρκία κατά το ερχόμενο διάστημα. Ωστόσο είναι σαφές ότι το όλο κλίμα, όπως εκφράζεται και από πρόσφατες δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, προλέγει ότι επίκειται βελτίωση στις διμερείς τουρκο-ισραηλινές σχέσεις».
Αυτό τόνισε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ben Gurion του Ισραήλ και επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, υπενθύμισε ότι το Ισραήλ, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαήρ Λαπίντ, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχε θέσει ως προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, η Άγκυρα να διακόψει «κάθε σχέση με την τρομοκρατία» και συγκεκριμένα με την οργάνωση Χαμάς, η οποία διατηρεί επίσημη αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη. Σημείωσε ότι οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν πως οι αξιωματούχοι της οργάνωσης στην Τουρκία καθοδηγούν, συντονίζουν και εκπαιδεύουν πυρήνες της οργάνωσης να προβαίνουν σε ένοπλες ενέργειες στην Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και σε υπόλοιπα αστικά κέντρα του Ισραήλ. Μία ενδεχόμενη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας θα πρέπει, κατά την ισραηλινή θεώρηση, να συνοδεύεται με παροχή πληροφοριών εκ μέρους των τουρκικών αρχών ασφαλείας για την δράση της Χαμάς, και ιδιαίτερα κατά την δεδομένη χρονική περίοδο που ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως ελέγχει πλήρως την πολιτική κατάσταση στην χώρα του.
Παράλληλα, πλησιάζει η 26η Μαρτίου 2022, ημερομηνία διεξαγωγής του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης, που έχουν έντονο παραταξιακό χαρακτήρα. Η Χαμάς φέρεται να έχει αυξημένη δημοτικότητα, ήδη από τον περασμένο Μάιο, και αυτό προβληματίζει την Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από την οργάνωση Φατάχ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, όσες σουνιτικές αραβικές χώρες του Κόλπου που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ – και βέβαια και το Ισραήλ, που δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μία έκρυθμη κατάσταση, που θα θυμίζει μία «νέα Γάζα».
Τέλος, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να αγνοήσει ότι η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα με τη Συρία και διατηρεί έναν ρόλο στον συνεχιζόμενο εμφύλιο εκεί, ούτε ότι συνορεύει και με το Ιράν, με το οποίο η Άγκυρα διατηρεί κανάλι επικοινωνίας, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη για τα πυρηνικά.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη που έγινε γνωστή μόλις χθες με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Israel Hayom, σχετίζεται με την πιθανότητα δημιουργίας μίας νέας περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, με συνδετικό κρίκο την Τουρκία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν οι, τοποθετημένοι στην Ουάσιγκτον, Πρέσβεις του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας εβραϊκών ομογενειακών οργανώσεων των ΗΠΑ, και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη μηχανισμών ‘χαμηλής πολιτικής’ , κυρίως στον τομέα του πολιτισμού. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η ισραηλινή εφημερίδα, το πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα μίας αντίστοιχης περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις άλλες τρεις χώρες της Κεντρικής Ασίας, με την προοπτική να μετεξελιχθεί και σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο κ.λ.π.
Απαντώντας σχετικά, ο κ. Χαρίτος εκτίμησε ότι η παρουσίαση του γεγονότος από την ισραηλινή εφημερίδα διαπνέεται από ιδιαίτερη αισιοδοξία. Το Ισραήλ ούτως ή άλλως διατηρεί απ’ευθείας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν και ως εκ τούτου, δεν έχει ανάγκη από τις καλές υπηρεσίες της Άγκυρας. Το Καζακστάν, που αντιμετωπίζει εσωτερική πολιτική αστάθεια, έχει ανάγκη από την ισραηλινή τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση. Το Ουζμπεκιστάν ανησυχεί και εκείνο για ένα αντίστοιχο φαινόμενο-ντόμινο και στην δική του επικράτεια. Τέλος, η συνεργασία Ισραήλ – Αζερμπαϊτζάν σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών είναι άριστη, γεγονός που φάνηκε κατά τον πρόσφατο πόλεμο με την Αρμενία. Αντιθέτως, η Τουρκία, παρά τις συστηματικές της προσπάθειες να υπενθυμίσει στις χώρες της Κεντρικής Ασίας την εθνοτική τους συγγένεια με την ‘μητέρα-Τουρκία’ , δεν έχει καταφέρει να τις απομακρύνει από την ρωσική σφαίρα επιρροής.
Ο κ. Χαρίτος κατέληξε ότι μία ενδεχόμενη περιφερειακή συνεργασία του Ισραήλ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και με την Τουρκία, ουσιαστικά στοχεύει στον έλεγχο του γειτνιάζοντος ιρανικού παράγοντα, που είναι και το κοινό «αντίπαλο δέος», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ποικίλες πτυχές της περιφερειακής πραγματικότητας.
Πηγή ertnews.gr