Την προσοχή των γονιών για συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίσουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω COVID-19 (MIS-C) και το οποίο συνήθως εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, εφιστούν οι ειδικοί επιστήμονες. Οπως τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, σε περίπτωση που ένα παιδί το οποίο έχει περάσει πρόσφατα Covid-19 εμφανίσει υψηλό πυρετό, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο.
Όπως κατέδειξε μελέτη υπό την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Τσολιά, στη χώρα μας έως το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευθεί 119 παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα κύρια συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν πυρετός, γαστρεντερική διαταραχή και εξανθήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές της καρδιάς. Δύο στα δέκα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί επιστήμονες, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, αναμένουν να υπάρξουν και άλλα περιστατικά που θα αφορούν το συγκεκριμένο σύνδρομο, ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού κύματος του στελέχους «Ομικρον», που κορυφώθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες η κ. Παπαευαγγέλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στη χώρα μας η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, με εκτεταμένη διασπορά του ιού και το 1,5% του πληθυσμού σήμερα να αποτελεί ενεργό κρούσμα. Παρατηρείται μία αργή αποκλιμάκωση των δεικτών η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται τις επόμενες 15 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων να μειωθεί στους 450. Χθες ανακοινώθηκαν 19.154 νέα κρούσματα της COVID-19 και 93 επιπλέον θάνατοι ασθενών, ενώ 516 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν επιπλέον 29 περιστατικά της υποπαραλλαγής «Ομικρον-2».
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των αντιιικών χαπιών σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Εως χθες είχαν υποβληθεί 1.436 αιτήσεις, εκ των οποίων μόλις 19 είχαν απορριφθεί. Η υπουργός τόνισε την ανάγκη η αίτηση να υποβάλλεται όσο γίνεται νωρίτερα –εντός τριών ημερών– από την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να φτάσει εγκαίρως η θεραπεία στον ασθενή. Σημειώνεται ότι το όριο για την έναρξη της θεραπείας ώστε αυτή να έχει αποτελέσματα είναι οι πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τέλος, οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, σημειώνοντας ότι αν και συζητείται από την επιτροπή, συνεχίζει να προβληματίζει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και μία διαφαινόμενη μετακίνηση των νέων διαγνώσεων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «σταδιακά περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας και όπου ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν».
Πηγή kathimerini.gr