Τοπικές Ειδήσεις

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα

Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Ρόδο, ενώ ανεβαίνει και ο αριθμός των συμπολιτών μας, που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη που μίλησε στην «δημοκρατική», ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει σε σταθερά επίπεδα, ενώ καταγράφονται συνέχεια νέα κρούσματα:
«Στη μονάδα Covid νοσηλεύονται 40 άτομα εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας σταθερός αριθμός στις νοσηλείες –που όμως είναι ο αντίκτυπος με τις ιχνηλατήσεις και τα κρούσματα στη Ρόδο. Δυστυχώς, τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά και την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 75 ετών και στην πλειοψηφία τους, ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Τα δεδομένα, μας δείχνουν ότι τα 2/3 των ασθενών μας είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ότι οι προσελεύσεις των ασθενών γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει πως έχουν περάσει αρκετές ημέρες με κατ’ οίκον νοσηλεία κι αφού επιβαρυνθεί η κατάστασή τους, έρχονται στο Νοσοκομείο. Αυτό όμως, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τόσο την υγεία τους, όσο και τη δυνατότητα σωστής εξυπηρέτησης από τους γιατρούς μας. Πέραν της μονάδας Covid στο Γ.Ν.Ρόδου λειτουργούν και οι δύο παθολογικές κλινικές για τον ίδιο σκοπό (με 34 κρεβάτια η καθεμία). Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε περισσότερους χώρους στην Παθολογική. Το Γ.Ν.Ρόδου, λειτουργεί και εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο, δέχεται περιστατικά από όλη τη Δωδεκάνησο και δεν έχει κλείσει καμία κλινική του. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως στα χρόνια της πανδημίας, το Γ.Ν.Ρόδου λειτούργησε στο σύνολό του, για όλες τις ειδικότητες, εξυπηρετώντας τα περιστατικά. Ότι δεν έκλεισε το Νοσοκομείο σημαίνει πως όλοι συνέχισαν να εργάζονται -και μάλιστα με αυταπάρνηση για καλύτερες παροχές υγείας στους Δωδεκανήσιους. Το επίπεδο της ανοσίας είναι αρκετά υψηλό –ενδεχομένως αγγίζει το 85%- αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς».
Τα στοιχεία για τη Ρόδο αναλυτικά:
-Από την αρχή της πανδημίας (στα 2,5 αυτά χρόνια) καταγράφηκαν στη Ρόδο 65 θάνατοι, ενώ από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι.
-Ο μέσος όρος ηλικίας των αποθανόντων είναι τα 80 έτη.
-Όσον αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε 52 άτομα.
ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλη πτώση σημείωσε ο ρυθμός των εμβολιασμών στη Ρόδο.
Α) Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου:
-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των παιδιών με το εμβόλιο της Pfizer. Μέχρι σήμερα ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους 1.500 εμβολιασμούς.
-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενηλίκων για πρώτη, δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer και της Johnson.
-Έχει ξεκινήσει να χορηγείται η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους.
-Η διοίκηση του Γ.Ν.Ρόδου σχεδιάζει πώς θα ενισχύσει και τους υπόλοιπους φορείς Υγείας του νησιού για εκκρεμότητες στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς στα Κέντρα Υγείας (κυρίως σε Ρόδο και Αρχάγγελο).
Β) Στο Κέντρο Υγείας Ρόδου:
Στο Κέντρο Υγείας Ρόδου η πορεία των εμβολιασμών είναι πλέον πτωτική: από 500 – 600 που γίνονταν καθημερινά, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν με 97 ραντεβού και κατεβαίνουν στα 33!
Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός πως πλέον ΔΕΝ παραλαμβάνονται εμβόλια, καθώς δεν έχουν καταναλωθεί όσα υπάρχουν στο Κ.Υ.
Αυτό από την μία είναι ενθαρρυντικό αφού το εμβολιαστικό επίπεδο είναι σε υψηλό ποσοστό στο νησί και τώρα πια, είναι ένα μικρό ποσοστό ανεμβολίαστοι (χωρίς καμία δόση).
Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Παυλίδης, υπεύθυνος της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου:
«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό συμπολιτών μας που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αλλά το ποσοστό ανοσίας είναι σε καλά επίπεδα».
-Τα εμβόλια που γίνονται είναι της Pfizer και της Moderna –το οποίο όμως θα σταματήσει.
-Το Κέντρο Υγείας Ρόδου λειτουργεί από το πρωί έως το βράδυ και τις Κυριακές.
Το πρόβλημα πλέον, καταγράφεται στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ρόδος βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες πόλεις με σημείο αιχμής την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Να σημειωθεί πως νέες πληροφορίες ανέφεραν χτες στην «δημοκρατική» πως η 2η ΥΠΕ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για να διαθέσει όχημα στα Κέντρα Υγείας Ρόδου και Αρχαγγέλου, ενώ θα συνδράμει με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσει τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς στο νησί.
Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

-ΣΥΝΟΛΙΚΑ στη Ρόδο έχουν γίνει:
* 223.632 εμβόλια
* 57.000 τρίτες δόσεις
* 93.000 (ολοκληρωμένες πρώτες και δεύτερες δόσεις)
* 57.228 πλήρως εμβολιασμένοι

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου