Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Κατσιβέλας: «Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει κατ’ αρχάς να έχει περίσσεια καρδιάς…»

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις ανάγκες σε αίμα τόσο πανελλαδικά όσο και στην Ρόδο, δίνει σήμερα σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Όπως αναφέρει, ‘Η χώρα μας κάθε χρόνο χρειάζεται περί τις 550.000 μονάδες Αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της’ ενώ ειδικά για την Ρόδο, αποκαλύπτει πως ‘συγκεντρώνονται πάνω από 6000 μονάδες το χρόνο που αντιστοιχεί σε 49,7 μονάδες ανά χίλιους κατοίκους του νησιού, κατά τι κάτω από τον μέσο όρο της χώρας μας’…
Επίσης αναφέρεται στο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό στην Αιμοδοσία, για την λειτουργία του ΕΚΕΑ, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και καμπάνιες που είναι σε εξέλιξη αλλά και για την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, ώστε να υποχωρήσει η επιφυλακτικότητα και ο φόβος των ανθρώπων για να δώσουν αίμα και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
• Πώς διαμορφώνεται η αιμοδοσία στην χώρα μας στα τελευταία χρόνια; Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αίμα και πόσες μονάδες απαιτούνται κάθε χρόνο; Δώστε μας μια εικόνα.
Η χώρα μας κάθε χρόνο χρειάζεται περί τις 550.000 μονάδες Αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της. Από αυτές τις 100.000 μονάδες τις χρειαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες περίπου το 20%. Εκτός από τις 20.000 μονάδες που παραλαμβάνομε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό τις υπόλοιπες μονάδες 530.000 τις συλλέγουμε από εθελοντές αιμοδότες και το φιλικό – οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών. Πριν την πανδημία covid -19 το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ήταν το 61% του συνολικού αίματος, σήμερα έχει φθάσει περίπου το 70% και έχουμε υποχρέωση να φθάσουμε σε πλήρη κάλυψη των αναγκών μας από τον εθελοντικό.
• Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό για να γίνουν εθελοντές αιμοδότες; Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό στην Αιμοδοσία αν υπολογίσουμε ότι 150.000 νέοι προσήλθαν στην Αιμοδοσία τα χρόνια 2021 και 2022. Όμως το πρόβλημα στην χώρα μας δεν είναι ο αριθμός των ενεργών εθελοντών μας αιμοδοτών, αλλά ο αριθμός των συμμετοχών τους στην Αιμοδοσία. Θα αναφέρω μόνο τούτο, ότι εις την χώρα μας ο κάθε εθελοντής αιμοδότης προσφέρει κατά μέσον όρο 1,3 μονάδες τον χρόνο, ενώ οι άνδρες μπορούν να δώσουν μέχρι τέσσερες φορές και οι γυναίκες τρεις. Τα λέω αυτά για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα και να το ξεπεράσουμε. Ας επιλύσουμε την εξίσωση του προβλήματος. Η χώρα μας, όπως είπαμε χρειάζεται 550.000 μονάδες το χρόνο. Έχουμε ενεργούς αιμοδότες 260.000 περίπου. Αν αυξήσουμε κατά λίγο τον αριθμό των αιμοδοτών μας και τους πείσουμε να δίνουν δύο φορές το χρόνο, δεν θα έχουμε καταφέρει να λύσουμε ένα πρόβλημα που για 10ετίες παραμένει άλυτο;
Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει κατ’ αρχάς να έχει περίσσεια καρδιάς και κατά δεύτερον να πιστέψει την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας κοινωνικής προστασίας στους ανθρώπους που δεν μπορούν και εν προκειμένω των ανθρώπων που χρειάζονται Αίμα. Το Αίμα παράγεται μοναδικά και αποκλειστικά από τον άνθρωπο. Όμως ο Δημιουργός έχει δώσει στον άνθρωπο ένα ιστό, τον Μυελό των οστών που έχει την δυνατότητα να παράγει αίμα τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για τους άλλους που δεν μπορούν, χωρίς τίποτα από αυτόν που δίνει αίμα. Είναι γνωστό ότι μετά από μία προσφορά μίας μονάδας αίματος μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να επιστρέψει πλήρως στην δραστηριότητά του και σε λίγες μέρες έχει πλήρως αποκατασταθεί η προσφορά του αίματος από τον ίδιο τον οργανισμό.

• Μιλήστε μας για το ΕΚΕΑ ποια είναι η αποστολή του και πώς λειτουργεί; Με ποιους συνεργάζεστε;
Το ΕΚΕΑ πρωταρχικά έχει ως αποστολή να εξασφαλίσει την επάρκεια αίματος στην χώρα μας και να χαράζει την στρατηγική των δράσεων που χρειάζονται να γίνουν. Κατά δεύτερον στο ΕΚΕΑ γίνονται όλες οι εξετάσεις των αιμάτων που χρειάζονται να γίνουν, ώστε αποκλειστούν μεταδιδόμενα δια του αίματος νοσήματα και αυτό είναι μια πολύ σπουδαία δραστηριότητα. Επίσης το ΕΚΕΑ έχει ως υποχρέωση την επεξεργασία του αίματος και την δημιουργία των κλασμάτων αίματος, δηλαδή την δημιουργία, συμπυκνωμένων ερυθρών, πλάσματος και αιμοπεταλίων, ώστε εξειδικευμένα να χορηγούνται στους ασθενείς μας, ανάλογα με το πρόβλημά τους.
Θέλω να επισημάνω ότι η χώρα μας στερείται ενός Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος που συνδέει τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας με το ΕΚΕΑ και αυτό είναι τροχοπέδη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, τόσο όσο ως προς την χάραξη στρατηγικής όσο και των αποτελεσμάτων. Το ευχάριστο είναι ότι το αναγκαίο αυτό πρόγραμμα σήμερα υλοποιείται και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί γεγονός που θα μας δώσει την δυνατότητα να επιτελέσουμε το έργο μας.
• Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα, καμπάνιες, συνεργασίες με σχολεία, Ενοπλες Δυνάμεις και φυσικά με νοσοκομεία και δομές υγείας ανά την χώρα;
Υπάρχουν πολλά προγράμματα που τρέχουν και υλοποιούνται,πλην όμως δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό στις αιμοδοσίες για να το εντατικοποιήσουν όπως και κάθε χρόνο το ΕΚΕΑ επικαιροποιεί την προβολή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με νέα κάθε φορά καμπάνια. Εδώ θέλω να επισημάνω την σημαντική συμβολή των αιμοδοτικών συλλόγων που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στην προσέλκυση νέων αιμοδοτών. Το ΕΚΕΑ έχει συνεργασία και συνέργειες με όλους τους φορείς και οργανισμούς γιατί προφανώς μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πραγματικότητα.
Επίσης να πω ότι έχουμε εκσυγχρονίσει τον τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των νέων ανθρώπων, ακολουθώντας τις συνήθειές τους στον τρόπο επικοινωνίας.
• Υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς την αιμοδοσία ή οι άνθρωποι είναι περισσότεροι ενημερωμένοι, τώρα πια;
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε τόσο πάντα καλύτερο αποτέλεσμα φέρνουμε. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα για την ενημέρωση σήμερα και βεβαίως μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα. Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο περισσότερη ενημέρωση γίνεται τόσο η επιφυλακτικότητα και ενδεχομένως ο φόβος υποχωρούν.
Αν συνειδοποιήσουμε ότι ενδεχομένως αύριο κάποιος δικός μας άνθρωπος βρεθεί στην ανάγκη του αίματος, τόσο πιο επιτακτική κάνει την συμμετοχή μας στον εθελοντισμό σήμερα.
• Ποια είναι η αιμοδοτική εικόνα της Ρόδου και του νότιου Αιγαίου γενικά;
Στην Ρόδο συγκεντρώνονται πάνω από 6000 μονάδες το χρόνο που αντιστοιχεί σε 49,7 μονάδες ανά χίλιους κατοίκους του νησιού, κατά τι κάτω από τον μέσο όρο της χώρας μας (50,7) με ποσοστό του εθελοντικού αίματος 42% για το 2022 και 45% για το 2023. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις αυτές δεν αντιστοιχούν στην ευαισθησία που έχει η ροδιακή κοινωνία στην κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για την επίσκεψη που θα κάνουμε τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στο νησί της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου