Ειδήσεις

Mε το βραβείο «ηγέτης» της πρωτοβουλίας Hellas and Diaspora – The Future τιμήθηκαν o Γκας Μπιλιράκης και άλλοι τρεις ελληνοαμερικάνοι βουλευτές

Mε το βραβείο «ηγέτης» της πρωτοβουλίας Hellas and Diaspora – The Future τιμήθηκαν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές για την προσφορά τους στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Southeast Europe & East Med, που συνδιοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η «Καθημερινή».

Η βράβευση, που πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της Καθημερινής, Αθανάσιο Ελλις, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, ανέδειξε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Οι τέσσερις βραβευθέντες εξέφρασαν τη συγκίνησή τους και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στους δεσμούς που διατηρούν με την ελληνική κοινότητα.

«Ο Ρούμπιο είναι φιλικός με την Ελλάδα»
«Εχουμε περισσότερους φίλους στην Ελλάδα, παρά στις ΗΠΑ. Είμαστε Ελληνες και είμαι περήφανος για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας», δήλωσε ο Γκας Μπιλιράκης, προσθέτοντας πως θα επιδιωχθεί μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η δημιουργία πρεσβείας για την Ορθοδοξία.

«Αγαπώ πολύ τους Ελληνοαμερικανούς φίλους μας, ασχέτως αν είναι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι. Οι ψηφοφόροι μας πρέπει να ξέρουν ότι μας ενδιαφέρουν και κάνουμε το παν. Ο,τι είναι καλό για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι καλό για τις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για τους στόχους του, δήλωσε: «Να φέρουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Εξήρε το έργο των Ελλήνων διπλωματών στις ΗΠΑ, τονίζοντας: «Η διασπορά κάνει καλή δουλειά».

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στη σημασία της παρουσίας του Μάρκο Ρούμπιο στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας: «Ξέρω ότι είναι φιλικός με την Ελλάδα, θα του ζητάμε να κάνει το καλύτερο δυνατό».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκης, από την πλευρά της, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος του ελληνικού κομματιού του Κογκρέσου. Εχουμε Ελληνες εκλεγμένους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Η διασπορά είναι χρήσιμη».

Υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών και των κοινοτήτων τους, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να επικοινωνούμε στο Κογκρέσο τις απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο Γκας Μπιλιράκης είχε γενέθλια και οι διοργανωτές του συνεδρίου μερίμνησαν να σβήσει ένα κεράκι, ενώ οι πάντες του ευχήθηκαν τραγουδώντας το «happy birthday». «Πάνω από 100 χρόνια έχει φύγει η οικογένειά μου από την Ελλάδα, αλλά θέλω πάντα να είμαι σωστός Ελληνας», είπε ο ίδιος.

«Το αίμα είναι πιο σημαντικό από το κόμμα»
Ο Κρις Πάππας τόνισε ότι η ελληνοαμερικανική παρουσία στο Κογκρέσο λειτουργεί ως μοχλός προώθησης των ελληνικών θέσεων: «Μιλάμε δυνατά και με συνέπεια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για μία σειρά άλλων θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στις τάξεις μας, παρά τις πολιτικές μας διαφορές» και επισήμανε την ανάγκη για «συνεργασία και διαρκή επαφή με τη διασπορά».

Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος για το μέλλον και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ειδικά στον τομέα των εξοπλισμών.

Η Ντίνα Τάιτους, κλείνοντας, αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής κοινότητας στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ: «Το αίμα είναι πιο σημαντικό από το κόμμα. Η ελληνική κοινότητα ήταν πάντα ισχυρή στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, όμως και στο δυτικό είναι σημαντική».

Υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Αθανάσιος Ελλις, ανοίγοντας την τελετή, επισήμανε τη σημασία της ενότητας και της πολυφωνίας στη διασπορά, τονίζοντας πως «η διαφορετικότητα των τιμώμενων προσώπων –δύο γυναίκες, δύο άνδρες, δύο νεότεροι, δύο πιο έμπειροι– αποτελεί απόδειξη της δυναμικής που διαθέτει η ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Στο επίσημο δείπνο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέχοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.
Το συνέδριο
Με έντονη αμερικανική συμμετοχή και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται το 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.

Η διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει κομβικό πεδίο συζητήσεων για τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Τάσος Χατζηβασιλείου, η γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής πραγματοποίησαν συναντήσεις με σημαντικούς οργανισμούς που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον, ενισχύοντας τη συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα.

Το φόρουμ θα εστιάσει στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας, όπως οι συζητήσεις για τα Βαλκάνια ως «νέο πεδίο μάχης» γεωπολιτικών ανταγωνισμών, η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας και ο σχεδιασμός ενός οδικού χάρτη για την ενεργειακή διπλωματία.

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου