Μια από τις περιφέρειες που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουμε είναι η πιο πολυνησιακή περιφέρεια της χώρας μας, το Νότιο Αιγαίο.
Στο Νότιο Αιγαίο με τη Νησιωτική Ανατροπή πρέπει και μπορούμε να νικήσουμε
Και όταν λέω να κερδίσουμε, δεν εννοώ στενά κομματικά, αλλά κυρίως να κερδίσουμε την πλειοψηφία που θ’ ανοίξει δρόμους για τη νησιωτικότητα, την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με αιχμή τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού μας χώρου.
Στην περίπτωση νίκης κερδισμένοι θα είναι τόσο αυτή καθεαυτή η νησιωτική Ελλάδα και οι κάτοικοι της όσο και τα κόμματα και οι δυνάμεις που στηρίζουν το εγχείρημα της αυτοδιοικητικής μας προσπάθειας με επικεφαλής τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βεβαίως οι περιφερειακές εκλογές έχουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι, ειδικά για μια Περιφέρεια νησιωτική που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, που θεωρείται ταυτόχρονα προβληματική και δυσπρόσιτη, αλλά και από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, ο χαρακτήρας των εκλογών προσλαμβάνει και σημαντικό αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.
Όλοι γνωρίζουν και βιώνουν τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών των Μνημονίων, που εφαρμόζονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα τα νησιά μας, με τις εφαρμοζόμενες οριζόντιες πολιτικές, μπορεί λόγω τουρισμού να μην έχουν φτάσει στη εκπτώχευση που ζούν άλλες περιοχές της χώρας, αλλά βιώνουν την κατάργηση κάθε είδους νησιωτικότητας, με μόνη ουσιαστική εξαίρεση μέχρι σήμερα την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο. Βιώνουν επίσης την κατάργηση κάθε προσπάθειας και κάθε κατάκτησης προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης που είχε με μύριες όσες δυσκολίες επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο “Καλλικράτης” ήταν η αρχή, που κατήργησε την αποκέντρωση σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων, εγκαθιστώντας ένα άκρως δημαρχοκεντρικό μοντέλο, και κατήργησε επίσης τα Επαρχεία στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, καταργήθηκαν σε πολλά νησιά ζωτικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Γραφεία του ΕΟΤ κ.ά., εξαναγκάζοντας τους νησιώτες σε μετακινήσεις προς τις πρωτεύουσες των νομών ή ακόμα και προς την Αθήνα και φυσικά σε δυσβάστακτα έξοδα, που προστίθενται στους εξουθενωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις δραματικές μειώσεις μισθών, συντάξεων και τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις καταλυτικές επιπτώσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην ακτοπλοΐα, στο περιβάλλον, εξ αιτίας των μεγάλων περικοπών των δημόσιων δαπανών, αλλά και των επιλογών άκρατης ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους και της εκποίησης (ξεπουλήματος) των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές, παραλίες κ.λπ., τότε μιλάμε σίγουρα για έναν εφιάλτη, που πρέπει να εκδιώξουμε το συντομότερο δυνατόν.
Πολλά νησιά μας, ειδικότερα μικρομεσαία, έχουν μείνει χωρίς γιατρούς, χωρίς πλοία, χωρίς κοινωνικές παροχές, με χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες στο κόκκινο.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια ευρύτατη εξ αντικειμένου αντιμνημονιακή συμμαχία, όπως αυτή που φαίνεται να επιτυγχάνεται στο Νότιο Αιγαίο με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων, των ΑΝ.ΕΛΛ. και οσονούπω και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Πολλοί προβάλλουν ενστάσεις στο προγραμματικό πλαίσιο και στη δυνατότητα αυτή η συμμαχία να είναι στέρεα και να βαδίσει ενωτικά στις μεγάλες καμπές και δυσκολίες που μας περιμένουν. Χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες και τους συμβιβασμούς που αναγκαστικά θα γίνουν μερικές φορές σε βάρος και της απόλυτης ιδεολογικής και πολιτικής μας καθαρότητας, θέλω να τους πω ότι φυσικά η πιο “εύκολη” λύση είναι πάντοτε η επιλογή να κατεβαίνεις αυτοτελώς, χωρίς συμμάχους και χωρίς στρογγυλοποιήσεις στη γραμμή σου. Όμως επειδή η πραγματικότητα είναι πάντα πιο σύνθετη από τις επιθυμίες μας, μήπως πρέπει να τολμήσουμε να την αντιμετωπίσουμε, όταν μάλιστα είναι πολύ πιθανόν σε λίγους μήνες να κληθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερά, ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να αναλάβουμε συνολικά το τιμόνι της χώρας;
Και εν πάση περιπτώσει, θα συμβούλευα και τους πιο δύσπιστους να ανατρέξουν στο συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο αρχών, που αποτελεί και τη βάση εκκίνησης της συμφωνίας μας. Όπως επίσης και στη συμφωνία ανάκλησης των αντιπεριφερειαρχών με απόφαση του 75% της παράταξης, καθώς και στην αποδοχή των επί μέρους υποψηφιοτήτων μέσα από ευρείες συνθέσεις και συναινέσεις
Κυρίως η αξιοπιστία της περιφερειακής μας παράταξης, που θα λέγεται Νησιωτική Ανατροπή, θα κριθεί από την ικανότητα της να πείσει ότι δεν στοχεύει ν’ αποτελέσει μια προεκλογική συμφωνία μιας χρήσης, αλλά από τη σταθερή και αξιοπρεπή παρουσία της, μέσα και έξω από τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, με στόχο ν’ αλλάξουν όλα και στο επίπεδο του θεσμού, που έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα, αλλά και στο επίπεδο της υλοποίησης ενός προγράμματος ανατροπής με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο.
Αυτά όλα σημαίνουν μαχητικότητα, διαφάνεια, δημοκρατία, επεξεργασμένες λύσεις και προτάσεις, που μαζί με τον λαό και τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες θα διεκδικούν να υλοποιήσουν όχι ατελείωτους καταλόγους έργων, χωρίς προτεραιότητες, στρατηγική και όραμα, με μόνο στόχο τα ποσοστά της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά συγκεκριμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές, απόλυτα συμβατές με τον νησιωτικό χώρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα νησιά μας, που αποτελούν το διαμάντι του φυσικού κάλλους, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και που παρά τον πακτωλό των χρημάτων που “έπεσαν” από τα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης παραμένουν ακόμα νησιά εποχιακής διαβίωσης, νησιά άναρχης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, νησιά απομόνωσης και χωρίς οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Πρώτος στόχος, που απευθύνεται σε εθνικό αλλά και σ´ ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η διεκδίκηση της νησιωτικότητας στην πράξη, δηλαδή η εφαρμογή πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, που τύποις είναι θεσμοθετημένη στις ευρωπαϊκές συνθήκες και στο ελληνικό Σύνταγμα.
Είναι προφανές ότι η εφαρμογή αυτών των νησιωτικών πολιτικών απαιτεί τόσο την άμεση κατάργηση των Μνημονίων όσο και τη δρομολόγηση πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, στη διοίκηση, στην οικονομία, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη χωροταξία, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, παντού…
Και επειδή το Αιγαίο δεν εκποιείται και οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, το περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, είμαστε αποφασισμένοι δυναμικά να τα διεκδικήσουμε και να νικήσουμε. Θα τα καταφέρουμε!
* Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ