Πολιτιστικά

Τρία χρόνια από το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Στις 11 Μαρτίου 2011 ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία. Ακολούθησε τσουνάμι που κατέστρεψε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού στη Φουκουσίμα. Το αποτέλεσμα ήταν να διαφύγουν στη θάλασσα και στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, η διαρροή δεν έχει σταματήσει αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει και ποια η έκταση των επιπτώσεων γιατί έχει επιβληθεί «καθησυχαστική» σιωπή από την Ιαπωνική κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή ενέργειας δεν έχουν συμφέρον να ανακοινώσουν οτιδήποτε γνωρίζουν. Δεν θέλουν να ανησυχήσουν τη δική τους κοινή γνώμη και να ενισχύσουν το αντιπυρηνικό κίνημα στο εσωτερικό τους, που απαιτεί το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών.

Πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν εξελίξεις  που τρομάζουν. Η εταιρία ΤΕΡCO ιδιοκτήτρια του πυρηνικού σταθμού χρησιμοποιεί άνεργους, άστεγους ή  Ιάπωνες που έχουν πτωχεύσει, για να στελεχώσει ομάδες «καθαρισμού» των κατεστραμμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων με μεροκάματα 40-70€. Η έκθεση των ανθρώπων αυτών στη ραδιενέργεια ξεπερνά πολλές εκατοντάδες φορές τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η δουλειά ανατίθεται μέσω πέντε και έξι υπεργολάβων. Έτσι θα είναι αδύνατο νομικά να δικαιωθούν όσοι  στο μέλλον θα  τολμήσουν να προσφύγουν κατά της ΤΕΡCO επειδή ασθένησαν.

Η χρήση ειδικών ρομποτικών μηχανημάτων για την επέμβαση σε σημεία με πολύ υψηλή δραστηριότητα απέτυχε δύο φορές γιατί η ακτινοβολία πολύ σύντομα κατέστρεψε τους ηλεκτρονικούς μικροεπεξεργαστές τους. Καταρρίπτεται έτσι ακόμη ένας μύθος περί προστασίας των ανθρώπων με χρήση ρομπότ υψηλής τεχνολογίας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Tην ίδια στιγμή, το δράμα της Ουκρανίας έχει και μία άλλη σοβαρή διάσταση η οποία αποσιωπείται από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές: η Ουκρανία υπήρξε η πρώτη περιοχή του πλανήτη που βίωσε το μεγαλύτερο μετά τον πόλεμο πυρηνικό εφιάλτη πριν τη Φουκουσίμα, το Τσερνόμπιλ. Στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν άλλοι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες του ίδιου τύπου, των οποίων η λειτουργία, η φύλαξη και ο έλεγχος είναι άγνωστο σε ποια χέρια βρίσκεται πλέον ή πώς θα επηρεαστεί από τον καταιγισμό των γεγονότων και τη βίαιη και ανεξέλεγκτη διαδοχή των πολιτικών διεργασιών. Επιπλέον, κάθε άλλο παρά απίθανη μπορεί να θεωρηθεί είτε η χρήση είτε η  ενίσχυση και επέκταση τόσο των πυρηνικών όπλων όσο και των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, με ανυπολόγιστες ασφαλώς συνέπειες που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα σύνορα της πολύπαθης χώρας.

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητο να γίνουμε ΕΝΕΡΓΟΙ για να μην καταλήξουμε ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ!

Υπενθυμίζεται ότι το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και το Εργαστήριο Μεσογειακής Πολιτικής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο “Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή” την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014, στις 19:30, στην αίθουσα “Γεώργιος Καραγιάννης” του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (Γρ. Λαμπράκη 8, Ρόδος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου