Ειδήσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, χρήματα και φίλους

Ρωτήστε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη δυσάρεστη κατάσταση της χώρας του και πιθανότατα θα λάβετε μια πολύ διαφορετική απάντηση από αυτή που ακούγεται στην Ευρωζώνη, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πεπεισμένος πως η νέα κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να διασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση και να αποφύγει την πτώχευση. Οι ομόλογοι του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, έκαναν λόγο για μικτά μηνύματα, κωλυσιεργία και έλλειψη λεπτομερειών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που χειροτερεύει, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Πέρα από τις εντυπώσεις, η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, χρήματα και φίλους.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Michel Sapin, του οποίου η κυβέρνηση είναι η πιο διαλλακτική στις εκκλήσεις της Ελλάδας για λιγότερη λιτότητα, εξέφρασε απογοήτευση με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ανήσυχος για την εξέγερση κατά της λιτότητας στη χώρα του, έχει επίσης σκληρύνει τη ρητορική του.

“Έρχεται κάποια στιγμή που αυτό που χρειάζεται δεν είναι ανακοινώσεις προθέσεων ή συνθήματα αλλά στοιχεία και επαληθεύσιμα νούμερα”, δήλωσε ο Sapin στις Βρυξέλλες.

Μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες ήταν “πλήρες χάσιμο χρόνου”, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.

“Δεν έχουν γίνει πολλά” στην Ελλάδα από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για άλλους τέσσερις μήνες, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση. “Άρα προκύπτει το ερώτημα: πόσο σοβαροί είναι;”.

Για τον κ. Βαρουφάκη, οικονομολόγο με ειδικότητα στη θεωρία των παιγνίων, όλα πάνε καλά και η κυβέρνηση είναι σε καλή πορεία για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

“Πιστεύω ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τη Δευτέρα. “Η δουλειά μας είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που είναι αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να έχει εμπιστοσύνη”.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη εξοργίσει του ομολόγους του, όταν έφτασε με καθυστέρηση 35 λεπτών σε μία από τις συνεδριάσεις του περασμένου μήνα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Μπήκε στη συνάντηση με μια κάμερα, κάτι που δεν επιτρέπεται γιατί οι συζητήσεις υποτίθεται ότι διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Όταν εκείνες οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε την πρόταση για επέκταση των υφιστάμενων δεσμεύσεων του πακέτου διάσωσης “παράλογη” και “απαράδεκτη”.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν πει στον κ. Βαρουφάκη να χρησιμοποιεί λιγότερο διχαστική γλώσσα, αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο. Οι υπουργοί είναι ενοχλημένοι με τον τρόπο που επικοινωνεί, αναφέρει ο αξιωματούχος.

Ο κ. Βαρουφάκης προκάλεσε ενόχληση στην ιταλική κυβέρνηση όταν στις 8 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι Ιταλοί αξιωματούχοι του είχαν πει πως η χώρα τους κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan δήλωσε ότι τα σχόλια του κ. Βαρουφάκη ήταν “εκτός τόπου”.

Αν και το χάσμα Βορρά – Νότου θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα ορισμένους φυσικούς συμμάχους κατά της γερμανικής ώθησης για λιτότητα, υπάρχουν επίσης πολιτικοί λόγοι για την αποστασιοποίηση.

Στην Ισπανία, το κόμμα των Podemos – που απορρίπτουν τη λιτότητα – προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ στην Πορτογαλία οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho έχουν χάσει την πρώτη θέση στις τελευταίες έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση “προσπαθούσε να χτίσει συμμαχίες με την περιφέρεια και επίσης με την Ιταλία και η Γαλλία – άλλες χώρες που επίσης αντιτίθενται στη λιτότητα”, σημειώνει ο Mujtaba Rahman, πρώην αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group στο Λονδίνο. “Για πολύ διαφορετικούς λόγους, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει γίνει ουσιαστικά σύμμαχος της Γερμανίας”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου