Πολιτιστικά

Εφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος έφυγε σήμερα από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο.

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνωρίζοντας ήδη τα προβλήματα υγείας -μάλιστα, σε συζητήσεις ιδιωτικές «κατηγορούσε» το τσιγάρο (ο Διαγόρας υπήρξε μανιώδης καπνιστής, όπως και ο Κάρολος Κουν)- παρέδωσε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης στη Μαριάννα Κάλμπαρη, οι φίλοι που έδωσαν το παρόν στην «τελετή παράδοσης – παραλαβής» χειροκροτούσαν τον Χρονόπουλο συγκινημένοι. Και εν πολλοίς, ευγνώμονες. Με έναν τρόπο, οι φίλοι διαισθάνονταν ότι ήταν ο ύστατος αποχαιρετισμός.

Σήμερα είναι μέρα γιορτής για το Θέατρο Τέχνης, έλεγε…

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής για το θέατρο Τέχνης» είχε πει τότε συγκινημένος, ο επί μία δεκαετία καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης (2004 – 2014), αλλά και διευθυντής της Δραματικής Σχολής. «Πίστευα ότι ήταν απαραίτητη μια ανανέωση. Χρειαζόμασταν ένα νέο άνθρωπο, δυνατό σκηνοθέτη, μαθητή του Θεάτρου Τέχνης, που ως ηθοποιός να έχει παίξει στο Θέατρο Τέχνης, να έχει σκηνοθετήσει και να έχει διδάξει στη σχολή. Πρότεινα τη Μαριάννα Κάλμπαρη, γιατί πιστεύω σε αυτή. Αν την αφήσουμε ανεπηρέαστη, θα πάει το θέατρο μπροστά, ως έναν ανανεωμένο, σωστό διάδοχο, του μεγάλου μας δασκάλου Καρόλου Κουν, σε ένα δρόμο που να υπηρετεί όπως ήθελε εκείνος τη θεατρική τέχνη…»

Η ζωή του

Σκηνοθέτης πολλών παραστάσεων αρχαίου δράματος για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο, όπως και σύγχρονων έργων, ο θεατράνθρωπος Διαγόρας Χρονόπουλος είχε γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ -αφού εκεί δίδασκε τότε ο καθηγητής πατέρας του- σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960).

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1965 φεύγει στο Παρίσι όπου συνεργάζεται με το Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.
Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την Ελληνική Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, όπως και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005), καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ο Δ. Χρονόπουλος είχε αντιδικτατορική δράση και είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς.

Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος γάμος ήταν με την Ελένη Μαβίλη – Φωτοπούλου, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο δεύτερος γάμος με την ηθοποιό και μετέπειτα υφυπουργό Παιδείας, Ελένη Κούρκουλα είχε επίσης καταλήξει σε διαζύγιο, αλλά οι δυό τους διατηρούσαν άριστες σχέσεις.

Η κηδεία του Διαγόρα Χρονόπουλου θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου