Ειδήσεις

Λιγότεροι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος

«Μαχαίρι» στον αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των φετινών εισακτέων θα κινηθεί περί τις 69.000 συνολικά για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλαδή μειωμένος σε σχέση με τις 70.305 πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση θα γίνει στον αριθμό εισακτέων των κεντρικών ιδρυμάτων, τα οποία φέτος υφίστανται τις συνέπειες του μαζικού κύματος μετεγγραφών από πέρυσι. Ο νέος υπουργός, μάλιστα, για το θέμα των μετεγγραφών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν περί τις 20 Μαΐου.

Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων. Το υπουργείο διατήρησε, για μια ακόμη φορά, την αρμοδιότητα του ορισμού του αριθμού, αγνοώντας επί της ουσίας τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η αναλογία του αριθμού που ζητούσαν τα ΑΕΙ με εκείνον που όριζε το υπουργείο ήταν 1 προς 1,5.

Συνεργάτες του κ. Μπαλτά ανέφεραν χθες ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και την ΑΣΤΕ. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 907 θέσεις σε σύγκριση με το 2013-2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 69.398 θέσεις. Αρα, φέτος έχουμε την πρώτη μείωση του αριθμού τα τελευταία χρόνια, η οποία υπαγορεύεται από τη μείωση των κονδυλίων προς τα ΑΕΙ.

Παράλληλα, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για το νέο σύστημα εξετάσεων που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016, στους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Με το ισχύον σύστημα υπάρχουν πέντε επιστημονικά πεδία, τα οποία οδηγούν σε ξεχωριστή ομάδα σχολών (π.χ. ανθρωπιστικών επιστημών, ιατρικές, κοινωνικών επιστημών κ.ά.). Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα.

Με βάση το νόμο, έως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για να ρυθμίσει βασικά ζητήματα στο νέο σύστημα. Ενδεικτικά, πρέπει να ορισθούν οι σχολές για την εισαγωγή στις οποίες απαιτείται η εξέταση στην Πληροφορική ή τη Χημεία. Η ΑΔΙΠ είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα στους πανεπιστημιακούς των τμημάτων θετικών επιστημών και 40 τμήματα είχαν απαντήσει ότι οι εισακτέοι τους πρέπει να έχουν εξετασθεί στη Χημεία, 39 είχαν δηλώσει την Πληροφορική και 12 και στα δύο μαθήματα.

Επίσης, οι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών, φυσικής αγωγής, στρατιωτικές κ.ά. δεν γνωρίζουν σε ποιο πεδίο θα ενταχθεί η σχολή και άρα τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν. Τέλος, πρέπει να ορισθούν τα μαθήματα βαρύτητας του κάθε πεδίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου