Εντυπωσίασαν με τις εργασίες τους μαθητές των στο 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC στο Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.
Κατέκτησαν 1ο βραβείο για την κατασκευή συστήματος αυτόματης ενημέρωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος!
Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στο 5ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο επιστήμης και τεχνολογίας «ACSTAC» (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2016 στο κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.
Το ACSTAC είναι ένα από τα καλύτερα Πανελλήνια μαθητικά συνέδρια, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του CERN, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του EPS και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 1000 μαθητές από σχολεία όλης της χώρας.
Η λογική του ACSTAC είναι η εκπαιδευτική προσομοίωση ενός επιστημονικού συνεδρίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν σε ευρύ κοινό εργασίες που έχουν εκπονήσει λειτουργώντας με επιστημονική μεθοδολογία. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 38 μαθητές και μαθήτριες από τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» εκπόνησαν πρωτότυπες εργασίες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Οι εργασίες τους εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, τους διοργανωτές και τους κριτές του συνεδρίου, για την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες. Αφού παρουσιάστηκαν σε ευρύ κοινό, αξιολογήθηκαν από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και απέσπασαν εκτός από τα θετικά σχόλια και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τους.
Στον τομέα των εκθεμάτων της πληροφορικής, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κατέκτησαν το 1ο βραβείο για την κατασκευή τους «Σύστημα αυτόματης ενημέρωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος». Η εργασία τους προτείνει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις σε αυτό, και σε περίπτωση ατυχήματος ενημερώνει αυτόματα με χρήση μηνυμάτων SMS το ακριβές σημείο του ατυχήματος, ώστε να σταλεί βοήθεια.
Επιπλέον, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και απέσπασαν κολακευτικά σχόλια άλλες πέντε εργασίες μαθητών μας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εργασίες «Η μετανάστευση της πεταλούδας Panaxia quadripuctaria Poda: Ένα μοναδικό φαινόμενο σε βιότοπο της Ρόδου», «Κρυώνοντας τον καφέ με προσθήκη γάλακτος: Μια επιστημονική προσέγγιση», «Μαθηματικά! Πόσο και σε ποιους είναι αγαπητά», «Ρόδιοι Αστρονόμοι της Αρχαιότητας» και «”Nature” και “Science”: συγκρίνοντας τα δυο πιο διαδεδομένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ως προς βιβλιομετρικούς δείκτες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό της Ρόδου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες και να δει τις κατασκευές των παιδιών στο πλαίσιο της «Ανοικτής Ημέρας Επιστήμης και Τέχνης» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στο Αθλητικό κέντρο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Επίσης, όσοι θέλουν θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά τους μικρούς βραβευμένους «ερευνητές-επιστήμονες».
Τις εργασίες συντόνισαν και επέβλεψαν οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κ. Αναγνωστάκης Ευριπίδης, κ. Γαμβρέλλης Αργύρης, κ. Κυριακούλης Κυριάκος, κα. Τόλη Μαρία και κ. Τσίννας Βλάσης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν με εργασίες και κατασκευές στο συνέδριο ήταν οι ακόλουθοι:
Από τη Β΄ Γυμνασίου:
Γεωργατζής Παρασκευάς
Καϊλλής Πάρης
Κωνσταντινίδης Περικλής
Κωστάκης Ιπποκράτης
Μαλανδράκης Ανδρέας
Μαραβέλια Μαρία
Παμπίδη Ευγενία
Παναής Μιχάλης
Πολυχρόνης Παναγιώτης
Φίλη Ιλιάνα
Χατζηιωαννίδη Αργυρώ
Χατήρης Μιχαήλ-Άγγελος
Από τη Γ΄ Γυμνασίου:
Δέτση Μαρία
Παπανικόλα Δέσποινα
Σκουμιός Νικόλαος
Από την Α΄ Λυκείου
Γανωτάκης Μιχάλης
Διακογεωργίου Ρένος
Διακολιός Ιωάννης
Καζουλλάκη Χαρά
Κανή Μαρίνα
Καράβας Νάσος
Κασάπης Παναγιώτης
Κόζα Ιωάννα
Κόζας Βασίλης
Κουρούνα Μίνα
Λέργου Μαρία-Ελένη
Παμπρή Κατερίνα
Πολυχρόνης Ιωάννης
Ταχλιαμπούρη Μιχαέλα
Τζιτζικώστας Αλέξανδρος
Τσιγάρου Κλειώ
Τσιμπιδάκης Μανόλης
Τσίννας Νικήτας