Ειδήσεις

“Καρφιά” ΟΟΣΑ για τις συντάξεις αγροτών και τραπεζοϋπαλλήλων

Δριμεία κριτική στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ασκεί ο ΟΟΣΑ στην έκθεση για την Ελλάδα. O διεθνής οργανισμός μιλά για καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του 2010-12, την ανάγκη εξουδετέρωσης των δημοσιονομικών συνεπειών των αποφάσεων του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και ζητά εξορθολογισμό των ειδικών ασφαλιστικών καθεστώτων για τους αγρότες, τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Πιο συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις για το συνταξιοδοτικό:
-“Έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010 και του 2012”
-“Η πλήρης εφαρμογή των (σ.σ. συνταξιοδοτικών) μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του 2015 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ πάνω από 2% την επόμενη δεκαετία”.
-“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές του 2012 είναι αντισυνταγματικές απαιτεί συμπληρωματική νομοθεσία προκειμένου να εξουδετερωθούν οι δημιοσιονομικές συνέπειες της”.
-“Πολλά ειδικά καθεστώτα (σ.σ. στο συνταξιοδοτικό) που συνδέονται τόσο με παροχές όσο και με εισφορές συνεχίσουν να υφίστανται”. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι αυταπασχολούμενοι (σ.σ. ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ) που υπάγονται μέχρι και σε 14 ασφαλιστικές κλάσεις, ,οι αυταπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν έκπτωση 50% στις εισφορές τους για τα πρώτα πέντε χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας τους , οι γιατροί που έχουν έκπτωση 40%, αλλά και οι αγρότες παίρνουν βασική σύνταξη 360 ευρώ, χωρίς να έχουν συνεισφέρει απαραίτητα εισφορές στο σύστημα”. Επίσης “τραπεζοϋπάλληλοι που ασφαλίστηκαν προ του 1993 μπορούν ακόμα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και συγκεκριμένα οι γυναίκες στα 45 έτη τους και οι άντρες στα 55 με 25 χρόνια ασφάλισης”.
Προτείνεται ο “εξορθολογισμός των εξαιρέσεων” στο ασφαλιστικό σύστημα.
-“Η σημερινή δαπάνη για συντάξεις (σ.σ. Στην Ελλάδα )παραμένει υψηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ”. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως “παρά τις μεταρρυθμίσεις η δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε από το 12.3% του ΑΕΠ το 2008 στο 17,7% το 2014 “.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου