Ειδήσεις

Ελαφρύνσεις εντός του 2018 προαναγέλλει ο Τσακαλώτος

Από τον Αύγουστο, με τη λήξη του προγράμματος, θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι αδικίες, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. Και η αύξηση κατώτατου μισθού στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν θα εκτροχιάσουμε δημοσιονομικά τη χώρα.

«Δεν θα επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον που υπήρχε πριν από το 2008 και που μας οδήγησε στην κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για την επόμενη μέρα του μνημονίου και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα έχει περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας».

Σε συνέντευξη στην «Real news» ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε από τον Αύγουστο «σταδιακή άρση των αδικιών, και μια ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων αλλά πλέον και της  μεσαίας τάξης».

«Αλλά είναι επίσης προφανές ότι δεν σκοπεύουμε να εκτροχιάσουμε  δημοσιονομικά την χώρα ώστε να επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον, που υπήρχε πριν το 2008 και που μας οδήγησε στην κρίση και στο οποίο τα ανώτερα στρώματα πλήρωναν εθελοντικά φόρους, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για μακροχρόνια προοπτική» εξήγησε.

Ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε επίσης ότι μέσα στο έτος θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους και τάχθηκε υπέρ του να συμπεριληφθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Όπως ξέρετε έχουμε ήδη ψηφίσει φοροαπαλλαγές 3.5 δις στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Έτσι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται -μέσω και της πάταξης της φοροδιαφυγής- θα έχει καθοριστεί μέσα στο επόμενο έτος με ποια μέτρα θα εξειδικευθεί και σε ποιες κατηγορίες θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Θα μπορούσα για παράδειγμα να αναφέρω τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα. Όπως είπαμε και παραπάνω ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας δεν θα είναι ούτε αξιόπιστο ούτε βιώσιμο. Για αυτό κοιτάμε ως ένα μέρος της λύσης τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον μια τέτοια αύξηση ταιριάζει με ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν θα βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς και άθλιες εργασιακές σχέσεις», δηλώνει.

Σε ερώτηση για το εάν τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα κι έαν θεωρεί πιθανή με αύξηση του αφορολόγητου να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα ο υπουργός απάντησε ότι το Ταμείο «έχει ενεργό ρόλο, και θετική συμμετοχή στις συζητήσεις για το χρέος κι από ό,τι φαίνεται η πρόθεση του είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα.

«Αλλά από την άλλη, όπως όλοι ξέρουμε, πάντα είναι σκληρό στις διαπραγματεύσεις του. Πάντως τον τελευταίο καιρό είναι πιο εποικοδομητικό στις συζητήσεις και δεν νομίζω ότι μετά από τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις τα τελευταία 3 χρόνια να επιμείνει στην άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα πέσει στο 1.5% όπως προβλέπει τώρα», είπε.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου