Προβληματισμό προξενεί σε παράγοντες του τουρισμού, αλλά και εξαγωγείς η παρατεταμένη ατμόσφαιρα κρίσης με την γείτονα χώρα Τουρκία.
Χωρίς να έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάτι απτά αρνητικό σε επίπεδο διμερούς οικονομικής σχέσης, μια ενδεχόμενη κλιμάκωση φέρνει μεγάλο πονοκέφαλο.
Ειδικά όσοι εξάγουν στη γειτονική χώρα, αλλά και όσοι βασίζονται στο εισερχόμενο ρεύμα τουριστών από Τουρκία δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Επιπλέον, όλοι απεύχονται θερμό επεισόδιο, την ώρα που η τουριστική σεζόν, βασικός αιμοδότης της χώρας ξεκινά, με υψηλές μάλιστα προσδοκίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες με μεγάλη παρουσία στο εξαγωγικό εμπόριο διερωτώνται για πιθανές συνέπειες στο διμερές εμπόριο που είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τρεις από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων (Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρος) είναι οικονομίες που επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στην 3η θέση των εξαγωγών μας βρίσκεται η Τουρκία που ανέβηκε μία θέση (από 4η το 2016) ξεπερνώντας την Κύπρο που ήταν πέρσι στην 3η θέση.
Παράλληλα, με δεδομένη και την εμπειρία από το καλοκαίρι του 2016, οπότε και το πραξικόπημα στην Τουρκία πολλοί ανησυχούν για ενδεχόμενο φρενάρισμα των τουριστικών αφίξεων από Τουρκία.
Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Άγκυρας «ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε το 2017, κατά 17,2 % (από 785 χιλ. σε 921 χιλ. τουρίστες) ενώ μικρή αύξηση της τάξεως του 4,6% παρουσίασε και το τουριστικό ρεύμα από Ελλάδα προς Τουρκία (595 χιλ τουρίστες το 2017). Η εξέλιξη αυτή, παρά το βαρύ διμερές πολιτικό κλίμα, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης αγοραστικής δύναμης ενός μεγάλου μέρους του τουρκικού πληθυσμού.»
Η αύξηση του τουρισμού από τη γειτονική χώρα στον οποίο στηρίζονται πολλά νησιά του Αν. Αιγαίου και η Β. Ελλάδα, παράλληλα, έρχεται να προστεθεί στην αύξηση της ζήτησης για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους πολίτες.
Σε όρους αφίξεων οι Τούρκοι είναι στη πρώτη 10δα αλλά σε όρους δαπάνης, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, είναι στις πρώτες 6 θέσεις μέτα απο Αμερικανούς , Ρώσους, Κινέζους κτλ.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr