Στην Ελλάδα, τον τελευταίο λόγο έχουν οι αρχαιολόγοι, αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα για τη χώρα μας.
Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Μάικ Αγγελιάδης το ανακάλυψε όταν κέρδισε έναν διαγωνισμό το 2014 για την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου γηπέδου γκολφ στο νησί της Ρόδου, με το ύψος της επένδυσης στα 400 εκατ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα. Δύο χρόνια αργότερα και ενώ είχε ξοδέψει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, η κρατική αρχαιολογική υπηρεσίες “πάγωσε” το σχέδιο λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, ενώ από τότε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
“Όλοι με είχαν προειδοποιήσει ότι τα μαλλιά σου θα γκριζάρουν μέχρι να καταφέρεις να χτίσεις στην Ελλάδα”, δηλώνει ο κ. Αγγελιάδης. “Έχω βάλει την ζωή και την ψυχή μου σε αυτό το έργο”.
Η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία είναι μεταξύ των γραφειοκρατικών οργανισμών που φοβούνται περισσότερο οι επενδυτές σε μία χώρα πασίγνωστη για την γραφειοκρατία της, αναφέρει η WSJ.
Καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης, η ανάγκη να προστατεύσει την πολύτιμη κληρονομία της μερικές φορές έρχεται σε σύγκρουση με την επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις, προσθέτει.
Ο μειωμένος προϋπολογισμός της αρχαιολογικής υπηρεσίας και η υποστελέχωση επιδεινώνουν το πρόβλημα, οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις.
Η εφημερίδα φέρνει το παράδειγμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από τρεις δεκαετίες εργασιών, ενώ σημειώνει ότι συχνά αυτοκινητόδρομοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλα δημόσια έργα αναβάλλονται, ανασχεδιάζονται ή ξεπερνούν τον προϋπολογισμό τους λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.
Σημειώνει επίσης ότι η αρχαιολογική υπηρεσία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σκληρής διαμάχης για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το Ελληνικό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο έργο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η Αθήνα στους πιστωτές της, αναφέρει η εφημερίδα.
Η αρχαιολογική υπηρεσία καθυστέρησε για πάνω από ένα έτος την έναρξη των εργασιών, αν και οι αρχαιολόγοι δεν είχαν εκφράσει επιφυλάξεις να χρησιμοποιηθεί η περιοχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ένα αρχαίο νεκροταφείο και υδραγωγείο είχαν βρεθεί, με την υπηρεσία να καθυστερεί τις εργασίες για το ενδεχόμενο να βρεθούν και άλλα αρχαία. Το περασμένο έτος, υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, η κυβέρνηση παρενέβη, μειώνοντας την περιοχή που έχει κηρυχθεί απαγορευμένη μόλις στο 5%.
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για την αρχαία κληρονομιά της χώρας τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προστασία της είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση τουριστών.
“Εδώ είναι που γεννήθηκε ο Ελληνικός πολιτισμός, που είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού”, δηλώνει η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. Πολιτισμού.
“Δεν υπάρχει ισορροπία”, αναφέρει από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθυντής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ ο οποίος υπεβλήθη σε πέντε χρόνια ελέγχων για την επέκταση ενός καταστήματος στην Πελοπόννησο. “Το να κρατάς το κάθε αρχαίο αντικείμενο στο σημείο που βρέθηκε, ακόμα και αν είναι ένας μικρός σωρός από πέτρες πριν από 500 χρόνια, και να μπλοκάρεις τις επενδύσεις λόγω έλλειψης χρημάτων για ανασκαφές δείχνει μια υπηρεσία με μοναδικό σκοπό να λέει: ‘μην αγγίζετε τίποτα'”.
Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η αδιαλλαξία της αρχαιολογικής υπηρεσίες οφείλεται και στα φαινόμενα κλοπής αρχαιοτήτων που σημειώθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990 στην Ελλάδα. Οι κανόνες έγιναν πιο αυστηροί ώστε κανένα κατασκευαστικό έργο να μην μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Η κα Βλαζάκη αναφέρει πάντως ότι με την οικονομική κρίση “όλα γίνονταν βιαστικά, χωρίς να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση”.