Στους λιγοστούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια ανήκει ο τουρισμός. Η άνοδος των αφίξεων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αρχική τιμή κτήσης γης, η δυνατότητα χρηματοδότησης τμήματος των επενδυτικών σχεδίων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και η απουσία μεγάλου αριθμού υπερπολυτελών θέρετρων για τους ultrarich ενθαρρύνουν την υλοποίηση νέων projects στο τουριστικό real estate. Είναι ενδεικτικό ότι οι δρομολογούμενες επενδύσεις σε ξενοδοχεία αγγίζουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη όσες ολοκληρώνονται, όπως το project, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος θα επαναλειτουργήσει τέλη του μήνα. Την ίδια στιγμή, τα νότια προάστια της Αθήνας είναι από τις ελάχιστες περιοχές, σε όλη την Επικράτεια, όπου υλοποιούνται ή σχεδιάζονται μεγάλα έργα υποδομής και αναπλάσεις.
Ποιες είναι, όμως, οι επενδύσεις και οι αναπλάσεις που αναβαθμίζουν το εγχώριο τουριστικό προϊόν;
“The Mykonos Project”
Μετά την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners κάνει το δεύτερο μεγάλο βήμα στην αγορά του luxury τουρισμού στην Ελλάδα έχοντας βάλει στο στόχαστρο της στρατηγικής του τον κορυφαίο προορισμό πολυτελείας, τη Μύκονο. Το fund, εξάλλου, είχε κάνει εξαρχής γνωστές τις προθέσεις του να συνεχίσει τις επενδύσεις του στον τουριστικό χώρο. Το σχέδιο “The Mykonos Project”, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία δύο πολυτελών resorts στο νησί των ανέμων, μαζί με μαρίνα και αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας όπως έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, εποχικές και μόνιμες.
Το έργο ήταν μεταξύ των σχεδίων που πρόσφατα πήραν το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά όσον αφορά τις επαφές για τη διεθνή αλυσίδα που θα αναλάβει τη διαχείριση του πολυτελούς project της Μυκόνου, Four Seasons, Ritz-Carlton και Six Senses είναι μεταξύ των brands που έχουν ακουστεί.
Σε Κρήτη και Σαντορίνη
Σε δύο νέα ξενοδοχειακά projects, ένα στην Κρήτη και ένα στη Σαντορίνη, επικεντρώνεται το δεκαπενταετές επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Μεταξά, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουριστικό χώρο από το 1975 και μετρά ήδη στο χαρτοφυλάκιό του τρεις μονάδες (το Creta Maris Beach Resort στη Xερσόνησο, το Club Magic Life Candia Maris Imperial στο Ηράκλειο και το νεόδμητο Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη) καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο (Convention Center Creta Maris).
Το Cape Tholos Luxury Resort της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΤΕΑΒ Α.Ε., με διακριτικό τίτλο “Maris Hotels S.A.”, συμφερόντων του επιχειρηματία Ανδρέα Μεταξά, στο Λασίθι, εγκρίθηκε επίσης από τη Διυπουργική Επιτροπή. Το έργο ύψους 149,6 εκατ. ευρώ προβλέπει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, και τη δημιουργία τουριστικού χωριού με 208 κατοικίες. Πρόκειται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας.
Ο όμιλος προωθεί μία ακόμη επένδυση σε ιδιόκτητη έκταση στο νησί, στην περιοχή της Βλυχάδας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, που όμως “κολλάει” σε αδειοδοτικά ζητήματα, καθώς η οικοδομική αδεία που εξεδόθη το 2009 έχει ανακληθεί τρεις φορές από την πολεοδομική αρχή της Σαντορίνης, που επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους.
Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη θέση Τσιφλίκι της Ελούντας θα υλοποιηθεί η νέα πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας GARDEN PLAZA Α.Ε., του εφοπλιστή Σπύρου Ράνη. Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα θα κατασκευαστεί σε έκταση 169 στρεμμάτων, είναι κατηγορίας 5 αστέρων και δυναµικότητας 793 κλινών.
Οι εργασίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, ενώ το ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία ύστερα από τουλάχιστον 2 χρόνια. Η επένδυση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.
Επένδυση αρχικού ύψους 409 εκατ. ευρώ σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων, που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, σχεδιάζει η Mirum Hellas στην Ελούντα με ορίζοντα έναρξης υλοποίησης το 2020. Η ανάπτυξη χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), θα διαθέτει 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ. η καθεμία –ορισμένες έχουν ήδη αγοραστεί από ξένους– που πωλούνται από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται ακόμη η υλοποίηση περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε περισσότερο προσιτές τιμές που θα κυμαίνονται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ. Το τουριστικό χωριό θα διαθέτει και μαρίνα χωρητικότητας έως 200 θέσεων ελλιμενισμού, με την εταιρεία να αναμένεται ότι θα καταθέσει αίτηση χωροθέτησης το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ολοκληρώνεται η επένδυση της Ikos
Δύο μήνες μένουν για το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου Ikos Aria στην παραλία της Κεφάλου στην Κω της αλυσίδας Ikos, με βασικούς μετόχους τους Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη της ΣΑΝΗ και τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management. Οι εργασίες του τελικού σταδίου κατασκευής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και το resort έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 15 Μαΐου.
Πρόκειται για την πρώην μονάδα στην Κέφαλο, Club Med Kefalos, που επεκτείνεται και ανακαινίζεται πλήρως για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει την κατασκευή 410 δωματίων. Η επένδυση υπολογίζεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το resort στην Κω είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση της Ikos μετά τα φετινά εγκαίνια της μονάδας Ikos Dassia στην Κέρκυρα, μια επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ. Οι δύο μονάδες εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο ξενοδοχειακός όμιλος για την περίοδο 2018-2020.
Από τη Σιγκαπούρη στην Κέρκυρα
Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του Angsana Corfu στην Κέρκυρα υπό τη διαχείριση της Banyan Tree Hotels & Resorts, που σηματοδοτεί και την είσοδο του ομίλου από τη Σιγκαπούρη στην Ελλάδα. Το νέο θέρετρο προστίθεται σε ένα χαρτοφυλάκιο 48 resorts που διαθέτει η Banyan Tree σε δεκαπέντε χώρες. Η Ελλάδα είναι παράλληλα ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός για τον όμιλο, ενώ θα προστεθεί και η Αυστρία από το 2021.
Tο ξενοδοχειακό συγκρότημα της οικογένειας Μάνεση (πρώην San Stefano), κατασκευασμένο από την εταιρεία KLC ΙΙΙ Hellas, ήρθε στα χέρια της εφοπλιστικής οικογένειας Κέρτσικωφ πριν περίπου από δέκα χρόνια. Οι εργασίες για την ανακαίνιση της μονάδας ξεκίνησαν το 2015 και το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ.
Πεντάστερα σε Σκιάθο και Σιθωνία
Στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση για το πεντάστερο resort Evreni Resort, της εταιρείας Εvreni A.E., στη Σκιάθο. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί στη θέση Καλαμάκι, ενώ ένα τμήμα της είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιωτικό δάσος. Το έργο περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 212 κλινών.
Τη μετατροπή, τέλος, του υφιστάμενου συγκροτήματος Likithos Hotel που κατασκευάστηκε το 1973 και λειτουργούσε μέχρι το 2017 ως μονάδα 3 αστέρων, σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα δρομολογεί η εταιρεία Λήκυθος Α.Ε., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Γκεόργκι Μπατάκωφ. Η επένδυση στην περιοχή της Τορώνης στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο δυναμικότητας 165 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – βίλες δυναμικότητας 68 κλινών. Το τουριστικό χωριό πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 87,8 στρεμμάτων.
Προορισμός για το διεθνές jet set ο Αστέρας Βουλιαγμένης
Τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ανακαινισμένος Αστέρας Βουλιαγμένης, υπό τη διαχείριση του καναδικού ξενοδοχειακού ομίλου Four Seasons. Τι έχει αλλάξει; Τα ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά που διαθέτουν 122 και 132 δωμάτια, αντίστοιχα, σουίτες και αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών έχουν, πλήρως, ανακαινιστεί, ενώ 61 καμπάνες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην έκταση. Με την πρώτη φάση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του έργου να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έναρξη υλοποίησης του δεύτερου τμήματος των εργασιών ανακαίνισης, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μαρίνας (Astir Marina) και την ανέγερση έως 13 υπερπολυτελών κατοικιών. Αριθμός των τελευταίων έχει, ήδη, πωληθεί σε ιδιαίτερα εύπορους αγοραστές.
Από την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, εν εξελίξει, επένδυση στον τομέα των ακινήτων με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται το τίμημα απόκτησης του ακινήτου) ξεχωρίζει και το έργο της ενίσχυσης της φύτευσης της χερσονήσου. Ο συνολικός, δηλαδή, αριθμός των δέντρων θα υπερβεί τις 6.300, ενώ θα υιοθετηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης, κατά τη φάση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Την ίδια στιγμή, τo πρώτο city resort της Αθήνας θα βρίσκεται στην έκταση 285 στρεμμάτων “Αστέρια” της Γλυφάδας, με ορίζοντα λειτουργίας τη φετινή θερινή σεζόν. Ο λόγος για ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 400 κλινών που θα διαχειρίζεται διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος και θα συνυπάρχει με επιπλωμένες πολυτελείς βίλες. Την επένδυση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ υλοποιεί επενδυτικό σχήμα της GrivaliaHospitality στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό μειοψηφίας ο όμιλος Παραθεοχάρη. Η κάλυψη των κτιρίων θα είναι μικρότερη του 1% της έκτασης, αντιστοιχώντας σε λιγότερο από 28.000 τ.μ., με το επενδυτικό σχέδιο να αξιοποιεί την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια 20.000 τ.μ.
Οι αναπλάσεις
Εκτός όμως από τα ξενοδοχεία, μεγάλα έργα ανάπλασης αναβαθμίζουν τη θέση των νοτίων προαστίων στον τουριστικό χάρτη. Σε αυτά ανήκουν η μαρίνα Αλίμου, που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού, με τα σχέδια να περιλαμβάνουν την υλοποίηση, σε επιφάνεια 57.836 τ.μ., εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, μουσείων, ενυδρείου, αθλητικών εγκαταστάσεων κτλ. Θα δημιουργηθούν ακόμη ελικοδρόμιο και υδατοδρόμιο, ώστε να είναι εφικτή η προσέγγιση υδροπλάνου εντός της λιμενολεκάνης της μαρίνας. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να επιλεγεί μία από τις οκτώ ελληνικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της μαρίνας, ενώ δεν αποκλείεται οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φάση εκτεταμένων εργασιών, που περιλαμβάνει την κατάργηση του υπερυψωμένου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό. Ουσιαστικά, θα μετατοπιστεί η παραλιακή λεωφόρος προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα “βυθιστεί”, ενώ θα δημιουργηθεί σύστημα καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των όμβριων υδάτων. Μέσω αυτού θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το μεγάλο πάρκο 220.000 τ.μ. που θα δημιουργηθεί στην παραλία του Μοσχάτου και ανήκει στη δεύτερη φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.