Ειδήσεις

Νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό

Διαψεύστηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για τη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού relocation (μετεγκατάστασης) προσφύγων και μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, από την ελληνική πλευρά τέθηκε το θέμα του καταμερισμού της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και σε άλλα κράτη-μέλη, έστω σε εθελοντική βάση, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ωστόσο, από την πλευρά των άλλων κρατών-μελών δεν υπήρξε ανταπόκριση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα και ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς το συγκεκριμένο Συμβούλιο ήταν το τελευταίο πριν από τις ευρωεκλογές. Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016) οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 70.000, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και όπως είναι αναμενόμενο τους επόμενους μήνες οι μεταναστευτικές ροές θα σημειώσουν αύξηση λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Ηδη, από την αρχή του 2019 έως και τις 4 Μαρτίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα 5.137 άτομα, εκ των οποίων οι 3.634 μέσω θαλάσσης.

Ταυτόχρονα, λόγω των ευρωεκλογών και της αλλαγής στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ακολουθήσει, οποιαδήποτε εξέλιξη στο μεταναστευτικό θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναβάλλεται για το φθινόπωρο. Κυβερνητικές πηγές άφηναν μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται περισσότερο για ευσεβή πόθο.

Πάντως, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις δηλώσεις του καθόρισε το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Τα αποτελέσματα της κοινής ευρωπαϊκής μας προσέγγισης σχετικά με τη μετανάστευση μιλούν από μόνα τους: οι παράτυπες αφίξεις έχουν μειωθεί σε σχέση με την εποχή πριν από την κρίση, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή έχει οδηγήσει την κοινή προστασία των συνόρων της Ε.Ε. σε νέα επίπεδα, ενώ εργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε νόμιμες οδούς, επισπεύδοντας παράλληλα τις επιστροφές», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι τα πιο πιεστικά θέματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου και οι επιστροφές που δεν έχουν επιλυθεί. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, «χάρη στη δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας, εξακολουθούν να εξασφαλίζονται σημαντικά μειωμένες αφίξεις στα ελληνικά νησιά, τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση, παραμένουν ανεπίλυτα. Για να βελτιωθεί η διαχείριση της μετανάστευσης, η Ελλάδα θα πρέπει να καθιερώσει άμεσα μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική με επιχειρησιακές διαδικασίες».

Τα δεδομένα καταδεικνύουν το αδιέξοδο: Από τον Απρίλιο του 2016 οπότε και ξεκίνησε επίσημα η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, 1.838 άτομα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, το 2017, 36.310 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα εκ των οποίων οι 29.718 στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω) και οι 6.592 από τον Εβρο και το 2018 εισήλθαν 50.511 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 32.497 στα νησιά και οι 18.014 από τον Εβρο.

πηγή kathimerini.gr

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου