H εξάπλωση της Covid-19 πέραν του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στη μείωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης, επηρέασε και τον εγχώριο τουρισμό λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η Ελλάδα βέβαια είναι από τις χώρες που δεν στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό παρόλα αυτά η ύπαρξή του θα της έδινε μια πολύ μικρή ανάσα. Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα ο εσωτερικός τουρισμός μπήκε στην «κατάψυξη» λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Ένα από τα προγράμματα της κυβέρνησης με τα οποία είχε ως στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και φέτος είναι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 ισχύει, από 01.08.2020 έως 31.07.2021 ενώ χορηγήθηκαν 370.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 37.000.000 €. Το θέμα είναι βέβαια πόσες επιταγές τελικά ενεργοποιήθηκαν καθώς τους τελευταίους 5 μήνες απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού -δεν υπάρχει με πολύ απλά λόγια καθόλου εσωτερικός τουρισμός.
Το πρόγραμμα προ lockdown κινούνταν σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς μόνο τον Σεπτέμβριο ενεργοποιήθηκαν 7.727 επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας, σημειώνοντας αύξηση 151% σε ετήσια βάση.
Μέσα στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου ενεργοποιήθηκαν περίπου 100.000 επιταγές στο σύνολο των δύο προγραμμάτων(2019-2020 και 2020-2021). Η συμμετοχή μάλιστα το συγκεκριμένο τετράμηνο ήταν και ρεκόρ.
Ο αριθμός ρεκόρ βέβαια «φρέναρε» απότομα καθώς ο εγχώριος τουρισμός «κλείδωσε» λόγω του lockdown στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζει μέχρι και σήμερα καθώς έμειναν αναξιοποίητες 312.232 επιταγές. Ο στόχος της κυβέρνησης για την τόνωση της ζήτησης και για τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας πήγε απλά περίπατο… αναγκαστικά.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος έως και την 30/06/2021. Αυτό σημαίνει πως εάν η χώρα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό στις 14 Μαΐου όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο εσωτερικός τουρισμός θα μπορούσε να ανοίξει λίγο νωρίτερα κοντά στο Πάσχα. Αυτό σημαίνει πως οι έχοντες στα χέρια τους τα voucher κοινωνικού τουρισμού θα έχουν σε πρώτη φάση μια διορία περίπου δύο μηνών για να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους. Ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως λόγω της πανδημίας η ισχύς του προγράμματος θα παραταθεί όπως έγινε άλλωστε και με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη θέμα με τις συγκεκριμένες επιταγές τουρισμού. Τι έγινε με αυτές τι επιταγές που πρόλαβαν να ενεργοποιηθούν; Τα 57.768 voucher που χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους δεν σημαίνει πως πληρώθηκαν κιόλας από τον ΟΑΕΔ στους ξενοδόχους. Όπως υποστηρίζει και αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, «στο MR», οι επιχειρήσεις καταλυμάτων που δέχτηκαν αυτά τα voucher δεν έχουν πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό από τον ΟΑΕΔ καθώς σε πολλές αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπάρχει έλλειψη προσωπικού με την κατάσταση μάλιστα να έχει επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού (τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού). Σημειώνεται πάντως πως η εν λόγω προκήρυξη του ΟΑΕΔ προέβλεπε και την πληρωμή ένα μήνα μετά την αποστολή των τιμολογίων από τις επιχειρήσεις καταλυμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν περάσει έξι μήνες και οι επιχειρήσεις-ξενοδόχοι δεν έχουν πληρωθεί γεγονός που συμβαίνει μάλιστα σε μια περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Πηγή moneyreview.gr