Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Χθες, η υπουργός επισκέφθηκε τη Ρόδο και συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο στο γραφείο του στην Περιφέρεια, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και στελέχη των αρχαιολογικών υπηρεσιών του νησιού με βασικό αντικείμενο την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΠΝΑι και του Δήμου Ρόδου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η κυρία Μενδώνη, με τον κ. Χατζημάρκο και τον κ. Καμπουράκη, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης της προγραμματικής σύμβασης και το κείμενο θα αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 17.235.000 ευρώ εκ των οποίων τα 16.800.000 εξασφαλίστηκαν μέσω του ταμείου ανάκαμψης από το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, ενώ 400.000 ευρώ θα διατεθούν από την Περιφέρεια.
Το τεχνικό δελτίο, έχει ήδη κατατεθεί στο ταμείο ανάκαμψης και είναι υπό αξιολόγηση, τόνισε η κυρία Μενδώνη. Με τη δήλωσή της αυτή διέψευσε στην ουσία τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος διατεινόταν ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.
Η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου θα εκτελεστεί σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 44/12 όπως έχει επικαιροποιηθεί στο άρθρο 15 του νόμου 47/82 του 2021.
Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Ροδίων, φορέας υλοποίησης είναι η ΠΝΑι και φορέας χρηματοδότησης το ΥΠΠΟ και για τον λόγο αυτό, απαιτείται η υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων μερών.
«Επισκεφθήκαμε τη Ρόδο με αφορμή το έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου. Την τελευταία φορά επισκέφθηκα τη Ρόδο με τον πρωθυπουργό, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε, έπειτα από συστηματική συνεργασία με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την αποκατάσταση αυτού του εμβληματικού μνημείου για τον τόπο, ενός έργου πρωτοποριακού όσον αφορά στη σύλληψή του. Αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτεί μία τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Πέρα από την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, έχουν προβλεφθεί και μελέτες για συνεδριακό και μεταφραστικό κέντρο, μελέτες ενδοεπικοινωνίας τηλεδιασκέψεων χώρων ηχογραφήσεων, μελέτες που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός πρότυπου θεάτρου.
Εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟ μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων το σύνολο των προωθημένων προμελετών που θα αποτελούν μέρος του φακέλου διακήρυξης έργου. Ακολουθούμε συνεπώς πιστά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων η κυρία Μενδώνη και αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά άλλων έργων που προγραμμάτισε το ΥΠΠΟ στη Ρόδο και ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη, και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανήκει στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, έχει προγραμματίσει ένα πακέτο έργων συνολικού προϋπολογισμού 13.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων όλων των περιόδων, της βυζαντινής, της οθωμανικής και της νεότερης, προκειμένου η Μ. Πόλη να έχει μία διαφορετική μορφή από τη σημερινή», είπε η υπουργός Πολιτισμού.
Σημείωσε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου στην Παλιά Πόλη και του περιβάλλοντας χώρου, ώστε το κτήριο αυτό να έχει πολλαπλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις, όπως λ.χ. επιμορφωτικά σεμινάρια καλλιτεχνών ή σεμινάρια παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Εκτός από το σχολείο, σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ θα αποκατασταθεί και το αρχοντικό του Χασάν Μπέη στην είσοδο της Μ. Πόλης (κατατέθηκε το τεχνικό δελτίο στο ταμείο ανάκαμψης).
Ένα άλλο έργο είναι η διαμόρφωση του υπαίθριου Μουσείου στον μόλο των Μύλων του Μεσαιωνικού Λιμανιού της πόλης της Ρόδου, αλλά και η προβολή του Φρουρίου του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Ρόδου.
Τέλος, η ανάδειξη των νεωρίων ενός περίκλειστου και μη προσβάσιμου χώρου, 20 στρεμμάτων που είναι ένα ακόμη από τα έργα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού στη Ρόδο με στόχο να ενοποιηθεί με τους κήπους του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
Στόχος, είναι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα μέχρι το τέλος του 2025, όπως προβλέπεται για τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου να έχει την εικόνα που της αρμόζει.
Σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, η κυρία Μενδώνη δήλωσε ότι αυτό θα είχε ήδη γίνει, εάν δεν μεσολαβούσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στο μεταξύ όμως προέκυψαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα αξιοποιηθούν. Η προγραμματική σύμβαση, όπως τόνισε η υπουργός, δεν θα ακολουθήσει πρότυπα παλαιότερα, δεν θα είναι ένας απλός κατάλογος έργων. Σε αυτή την περίπτωση θα επρόκειτο απλά για επικοινωνιακή μεθόδευση. Αντίθετα, η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στη Ρόδο θα περιλαμβάνει συνέργειες ανάμεσα στους εταίρους και θα λαμβάνει υπόψη την επιστημονική κοινότητα και τις κατευθύνσεις που έχουν προταθεί για μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθηθούν και θα είναι μία μακράς πνοής προγραμματική σύμβαση. Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Κυρία Μενδώνη εξέφρασε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι: «Σε κάθε συνάντησή μας με την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη παίρνονται αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στη επίλυση και στην προώθηση πολύ σημαντικών ζητημάτων πάνω στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.
Για εμάς το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι από τα κύρια Υπουργεία με το οποίο οφείλουμε να έχουμε ιδιαίτερα καλή συνεργασία. Και σήμερα η συνεργασία μας που έχει αναπτυχθεί παράγει αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία, σε όλα τα νησιά στο Νότιο Αιγαίο. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Μενδώνη, καθώς αισθάνομαι κάθε φορά ότι η μεταξύ μας συνεργασία, απαντά στην ανάγκη του να θέτει η Πολιτική στο επίκεντρο της την Κοινωνία και οι πολιτικοί να υπηρετούν τις καταρχήν κοινωνικές ανάγκες και σε δεύτερο επίπεδο να υπηρετούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με συναντίληψη σε όλα τα θέματα.
Δήμος Ρόδου, Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν αναπτύξει μία συμμαχία που έρχεται να διασώσει ένα υπέροχο μνημείο και να το παραδώσει ξανά στην κοινωνία λειτουργικό. Είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιον του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2021, εδώ στη Ρόδο. Το χρονοδιάγραμμα τηρείται με ευλάβεια και σκληρή δουλειά από όλους και ανοίγει μία υπέροχη περίοδος χρηματοδοτικών ευκαιριών από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, παρά τις αγωνίες της εποχής. Και για τις δύο αυτές μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της χώρας, η δική μας περιοχή είναι απολύτως προετοιμασμένη. Ένας μεγάλος αριθμός έργων πολιτισμού βρίσκει την αναγκαία χρηματοδότηση. Με συναίνεση, εμπιστοσύνη και διάθεση συνεργασίας βλέπουμε ήδη το αποτέλεσμα μίας σχέσης η οποία χτίζεται μέρα με τη μέρα, που έχει στη βάση της τον σεβασμό στο ρόλο του κάθενός από εμάς σε ό,τι αφορά στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Εμφανώς ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη δήλωσε ο δήμαρχος κ. Α. Καμπουράκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, καθώς διακρίνω ότι δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που αρκείται στην απλή διαχείριση των προβλημάτων ούτε για έναν άνθρωπο που λύνει προβλήματα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε κάθε μας συνάντηση διαπιστώνω ότι έχει πάντα τη μεγάλη εικόνα για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος στη Ρόδο».
Ο κ. Καμπουράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τη συνεργασία και τις ενέργειές του για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Δήλωσε ότι από τη δεκαετία του ’70 το σημαντικό αυτό μνημείο και το τοπόσημο του νησιού ξεκίνησε να καταστρέφεται με πρόχειρες παρεμβάσεις.
«Ευτυχώς, το υπουργείο συνειδητοποιεί ότι τα μεγάλα έργα έχουν ανάγκη από σοβαρές παρεμβάσεις και αυτές οι παρεμβάσεις είναι αποτυπωμένες στην προγραμματική σύμβαση και στον λεπτομερή οικονομικό κατάλογο που είναι όχι απλά διασφαλισμένα, αλλά διατυπωμένα με τρόπο μοναδικό.
Κωφεύω σε φωνές προερχόμενες από το σκοτάδι που απλά ασκούν στείρα κριτική για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Είμαι βέβαιος ότι εάν κάναμε ένα άλμα στο μέλλον, στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Εθνικό Θέατρο και στην ολοκλήρωση των έργων που ανακοίνωσε η κυρία υπουργός στη Μ. Πόλη -με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 30 εκατ. ευρώ- τότε θα μοιραζόταν κάθε Ροδίτης και κάθε Ροδίτισσα τη χαρά και ικανοποίηση που νιώθω. Προσωπικά, επιμένω να εστιάζω πάντα στη μεγάλη εικόνα για τη Ρόδο σε αυτά που στερήθηκε ο τόπος μας ελλείψει ανθρώπων που μοιάζουν στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Γιάννης Παππάς
«Ευχαριστώ και σέβομαι την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη που είναι κοντά στα νησιά μας και κάνει σπουδαία δουλειά. Ανακοίνωσε σήμερα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη Ρόδο, στη Κω, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Κάλυμνο, στη Λέρο και στο Αγαθονήσι με προϋπολογισμό πάνω από 42 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ θα προστεθούν και άλλα έργα σε άλλα νησιά που το επόμενο διάστημα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αποδεικνύεται ότι η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση έχει απτά αποτελέσματα.
Έχουν ακουστεί παρόλα αυτά κάποιες φωνές, που είναι φωνές παρελθόντος, φωνές απραξίας εκείνων που δεν έκαναν τίποτε στα τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησαν τον τόπο. Εμείς είμαστε εδώ να δείξουμε ότι εργαζόμαστε και θα έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει. Θα επαναφέρουμε τη δόξα και λάμψη στη Ρόδο και στα νησιά μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παππάς.