Ειδήσεις

«Πειραγμένες» ταμειακές: Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ

Σε εγρήγορση θέτει τον ελεγκτικό μηχανισμό η φορολογική διοίκηση προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, κυρίως στο φλέγον ζήτημα της μη έκδοσης αποδείξεων. Ενόψει του Πάσχα αλλά και της θερινής περιόδου οι ελεγκτικές υπηρεσίες προετοιμάζονται και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη τήρηση της νομοθεσίας, θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα «λουκέτα» αλλά και τα τσουχτερά πρόστιμα. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγό με τις ποινές και τις υποχρεώσεις όσων τηρούν ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται στις 10.000 ευρώ ανά έτος και μπορεί να φθάσει έως τις 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος στις περιπτώσεις αλλοίωσης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με ξένο software που είναι ρυθμισμένο να αποκρύπτει συναλλαγές και ποσά. Ειδικότερα:

Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ορίζεται σε 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου με βάση τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

Το ανωτέρω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μιας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και λογισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος.

Σε ετοιμότητα οι εφοριακοί ενόψει του Πάσχα και της θερινής σεζόν.
Στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια ελέγχου πρόληψης η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε ύστερα από πρόσκληση της εφορίας τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου. Δηλαδή, για τα απλογραφικά το ανώτατο πρόστιμο φθάνει στις 30.000 ευρώ και στα διπλογραφικά στις 90.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και υποβάλει δήλωση απώλειας ΦΗΜ, πριν από την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους ΦΗΜ που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας για την παράβαση.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου