Παρατίθενται σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό City 93 της Κω και στον δημοσιογράφο Παύλο Πάτση.
Ø Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ΔΕΝ αποτελεί απόφαση του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε.
Ø Ζητούμενο για τη χώρα μας είναι μια διεκδικητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και η επιστροφή στη διπλωματία
Ø Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διπλωματικές οδούς και όχι με σκληρή αντιπαράθεση, η οποία κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο
«Η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει ένα σταθερό πυλώνα ειρήνης και μία γέφυρα μεταξύ των λαών, όπως διαχρονικά έχει κάνει. Οφείλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος με την ένοπλη ενίσχυση των δυνάμεων μάχης στην Ουκρανία. Οφείλουμε να συνδράμουμε με ανθρωπιστικό υλικό για την ανακούφιση του Ουκρανικού λαού και όχι στρατιωτικό υλικό που μπορεί να πλήξει ακόμα-ακόμα και ομογενείς μας στην Ουκρανία που αριθμούν περί τους 150 χιλιάδες. Άλλωστε, η αποστολή στρατιωτικού υλικού δεν αποτελεί απόφαση ανώτατων Οργάνων -ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ε.Ε., αλλά είναι μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών. Χώρες γειτονικές μας, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, επιχειρούν να παίξουν διπλωματικό ρόλο στην λύση κι αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Ο ρόλος που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι πολυσύνθετος και πάντοτε η χώρα μας προσπαθούσε να έχει μια, αντίστοιχα, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το να είμαστε οι «πρόθυμοι» και οι «βολικοί» σύμμαχοι δεν βοήθησε καθόλου τη θέση μας. Το είδαμε στην πρόσφατη κρίση με το Ορούτς Ρέις, με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μην παίρνουν θέση και την Ε.Ε. να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Για να μην πάω πιο πίσω, στο 1974 και στο Κυπριακό για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό».
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ρωσική εισβολή στην εθνική κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους. Την καταδικάζουμε και σαφώς πρέπει να εφαρμοστούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία προσβάλει βάναυσα την ειρήνη, δημιουργεί αστάθεια στην Ευρώπη και σκοτώνει αμάχους. Επείγει ένα συλλογικό εγχείρημα πίεσης, με όλες μας τις δυνάμεις, για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η διπλωματία της χώρας μας πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».
«Εύχομαι η ‘επόμενη μέρα’ να έρθει σύντομα και να είναι μια εποχή όπου ο καθένας θα αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διπλωματικές οδούς και όχι μέσα από σκληρή αντιπαράθεση, η οποία κινδυνεύουμε να δημιουργήσει ένα
νέο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι οι δύο λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μαζί με τη Λευκορωσία αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο στη μακραίωνη ιστορία και επί τσαρικής και επί σοβιετικής εποχής».
Ø Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ευκαιρία για διάλογο με σαφή την πάγια εθνική μας θέση
«Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μας είναι διαφορετικές από αυτές στις χώρες της Βαλτικής ή στην Κεντρική Ευρώπη. Η χώρα μας συνορεύει με γείτονες που επιβουλεύονται, ιδιαίτερα τα νησιά μας, συνορεύουμε με αναθεωρητικές δυνάμεις με τις οποίες πρέπει να διατηρούμε μια συγκεκριμένη άτεγκτη στάση με κόκκινες γραμμές».
«Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παροτρύνει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του. Είναι θετικό λοιπόν, ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές αποσταθεροποίησης για όλο τον κόσμο, η Ελλάδα αφήνει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Δεν ξεχνάμε όμως ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν μπαίνει κανένα άλλο θέμα συζήτησης στην ατζέντα, όπως θέματα αποστρατικοποίησης νησιών και γκρίζες ζώνες που έθεσε στο δημόσιο διάλογο ο εκπρόσωπος του κόμματος του ΑΚΡ (Ερντογάν), κ. Ομέρ Τσελίκ. Αυτή είναι η πάγια εθνική μας θέση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να την κρατήσει».
Ø Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ανεπάρκειάς της – Πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας
«Είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να αντέξει το βάρος ότι δεν δρα προκειμένου να προστατεύσει τον ελληνικό λαό, αφενός από την ακρίβεια και αφετέρου από τη διαχείριση της πανδημίας δύο χρόνια τώρα.
«Η ακρίβεια σε ενέργεια και καύσιμα δεν προέκυψε λόγω πολέμου, αλλά επιδεινώθηκε. Ο Πρωθυπουργός δεν μείωσε τον ΕΦΚ στα καύσιμα ούτε λειτουργεί τη ΔΕΗ ως κοινωφελή οργανισμό ώστε να συγκρατήσει τις τιμές (π.χ. η Γαλλία έχει θέσει πλαφόν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας). Το μόνο που κάνει είναι να χρηματοδοτεί -μέσω της επιδότησης- τα κέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας. 850 εκ. ευρώ τα κέρδη για την ΔΕΗ και 300 εκ. ευρώ τα κέρδη για την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ρεύματος.
«Επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ βρισκόταν στο όριο της βιωσιμότητας, δεν έκανε όμως ούτε ένα ευρώ αύξηση και ο Διευθυντής της λάμβανε μισθό 7000 ευρώ/μήνα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε έκανε 20% αύξηση και εστίασε στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, λες και είμαστε μέτοχοι και όχι καταναλωτές. Την τιμή της μετοχής την πληρώνει, από το υστέρημά του, ο ελληνικός λαός, πληρώνοντας 3πλάσια και 4πλάσια τιμή ρεύματος, ενώ τα golden boys πληρώνονται 360 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και οι διευθυντικές θέσεις από 25 έγιναν 103».
«Η ‘επόμενη μέρα’ της χώρας είναι κρίσιμη και έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί του θα είναι όλες οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές, που θα μπορέσουν να βρουν ένα κοινό βηματισμό, μία κοινή προγραμματική σύγκλιση προκειμένου να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή και να είναι πέρα και έξω από τις μεθοδεύσεις ενός κράτους που έχει αλωθεί από την εταιρεία «Μητσοτάκης Α.Ε.».