Τοπικές Ειδήσεις

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Αυτά είναι εστιατόρια που βραβεύθηκαν από τα Δωδεκάνησα

Για 32η χρονιά, με ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση, οι Χρυσοί Σκούφοι παρουσίασαν τη συνεχιζόμενη εξαιρετική πορεία της ελληνικής γαστρονομίας, απονέμοντάς τους σε 45 εστιατόρια. Οι επιχειρηματίες και οι σεφ που τα εκπροσωπούν παρέλαβαν με χαρά τη μεγαλύτερη ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Το εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο της χώρας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα «Botrini’s Athens» και «Delta», με βαθμολογία 16,5/20 και επίσης δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τρία εστιατόρια απέσπασαν από δύο Χρυσούς Σκούφους στην ίδια απονομή.

Η καλοκαιρινή Ελλάδα διατήρησε τη θέση της στην κατανομή των βραβείων, με 24 Χρυσοί Σκούφοι να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική. Η Σαντορίνη ξεχώρισε για άλλη μια φορά με 6 βραβεύσεις, ενώ η Αθήνα αριθμεί πλέον 16 βραβευμένα εστιατόρια.

Όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν αλλαγές και ανακατατάξεις: τρία εστιατόρια έχασαν τον Χρυσό Σκούφο τους, τέσσερα ανέβηκαν στην κατάταξη, ενώ επτά νέα εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των βραβευμένων. Πάρος και Πελοπόννησος πρωτοστάτησαν με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία.

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών κριτηρίων, που εφαρμόζεται από πέρυσι, ενθάρρυνε τα εστιατόρια να βελτιώσουν τις γαστρονομικές τους προτάσεις. Έτσι, η διάκριση Top Notch απονεμήθηκε σε 23 εστιατόρια, τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ εννέα από αυτά ήταν νέες εισόδους στο θεσμό.

Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε από τους executive chefs της «Gucci Osteria da Massimo Bottura» στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo, που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μενού με μεξικάνικη ζωντάνια, ιαπωνική τεχνική και ιταλική φινέτσα, ενθουσιάζοντας τους 300 προσκεκλημένους. Το κοινό τους επιβράβευσε με θερμό χειροκρότημα, όπως και τον Jean-Louis Capsalas και την ομάδα του «Asteria Domus», που με την κομψή ατμόσφαιρα του νέου χώρου στη Γλυφάδα συμπλήρωσαν την επιτυχία της βραδιάς.

Η τελετή διεξήχθη με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

Τη σημασία των «Χρυσών Σκούφων» ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων και των ταλαντούχων δημιουργών του γαστρονομικού κόσμου, και την ουσιαστική συμβολή τους στην αναγνώριση της γαστρονομίας ως αναπόσπαστου στοιχείου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ως εργαλείου πολιτιστικής διπλωματίας, τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, εξήρε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στον χαιρετισμό της, κατά την τελετή απονομής των “Χρυσών Σκούφων 2025”.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο της οποίας η προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της οινικής παράδοσης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στόχος είναι η ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ο εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας και η ενίσχυση της διαφοροποίησης της τουριστικής προσφοράς, με γνώμονα τη βιωσιμότητα των προορισμών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

«Στον σύγχρονο τουρισμό, η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική σύνδεση με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή του κάθε τόπου» ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του γαστρονομικού τουρισμού στη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε τη δημιουργία ενός Δικτύου Διασύνδεσης Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού, που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Παράλληλα, με την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας με διαδραστικό χάρτη για την αποτύπωση των αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα.

Κλείνοντας την ομιλία της, συνεχάρη τους βραβευθέντες και τους υποψηφίους, αναγνωρίζοντας την αφοσίωσή τους στην υψηλή γαστρονομία, τονίζοντας: «Η δική σας επιτυχία είναι και πρόοδος για τον τουρισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας».

Γ. Χατζημάρκος: Ναί, είναι ταυτότητα η Γαστρονομία και η στήριξη μας στον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η Σχετική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στα κοινωνικά δίκτυα

“Στην 32η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας “Χρυσοί Σκούφοι”, βρεθήκαμε χθές. Στηρίζουμε τον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας γιατί απηχεί και εκφράζει και τον δικό μας μεγάλο αγώνα για διάδοση της ιστορίας, της παράδοσης, της ταυτότητας μας. Ναί, είναι ταυτότητα η Γαστρονομία και η στήριξη μας στον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων είναι και από τον σεβασμό που οφείλουμε στην ομάδα των Χρυσών Σκούφων, που σαν σκαπανείς ξεκίνησαν πρίν απο 32 χρόνια.
Η Περιφέρεια μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια, αλλά πάνω απ’ όλα στο να γεμίζουν οι κουζίνες με νέους ανθρώπους που με την δημιουργικότητα τους αναδεικνύουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας, της πατρίδας μας”

Ποια εστιατόρια βραβεύθηκαν από τα Δωδεκάνησα:

Noble Gourmet
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα, Ξεν. «Elysium Resort & Spa»

www.noble.gr/
Σεφ: Σπύρος Κουγιός Executive Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa», με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Σπύρο Κουγιό, πειραματίζονται με βάση τις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού και οδηγούν το εστιατόριο σταθερά σε νέα γευστικά ύψη. Το σύγχρονο ροδίτικο «ιδίωμα» που δημιουργούν, ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερα μενού γευσιγνωσίας.

Top Notch 2025

-Hellas
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Δωδεκάνησα – Ρόδος – Πεύκοι, ΕΟ Λάρδου – Λίνδου 2007

www.hellas-pefkos.gr/
Σεφ: Ειρήνη Γιωργουδιού , Κυριάκος Ιακωβίδης

O Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γιωργουδιού σε υποδέχονται σε ένα ρεστοράν που κάνει τη διαφορά. Μνήμες, βιώματα, ιδιαίτερες συνταγές και προϊόντα ως επί το πλείστον από την περιοχή της Λίνδου προσφέρουν την αφορμή για γεύσεις πολύ ξεχωριστές, που συνδέουν το ροδίτικο πνεύμα με τη σύγχρονη αντίληψη, τη φαντασία, αλλά και το συναίσθημα των δημιουργών τους.

– Mylos By The Sea
Σύγχρονη κουζίνα

Δωδεκάνησα – Λέρος – Αγία Μαρίνα

www.mylosexperience.gr
Σεφ: Μάριος Κουτσουνάρης

Ο Γιώργος επί της υποδοχής και ο αδερφός του και σεφ Μάριος Κουτσουνάρης έχουν στρέψει την παλιά οικογενειακή τους ταβέρνα σε sui generis μονοπάτια, σιτεύοντας μεγάλα και μικρότερα ψάρια σε ειδικά ψυγεία και οδηγώντας τις γεύσεις της θάλασσας σε μεγάλα βάθος. Μοναδικό σκηνικό δίπλα σε έναν ανεμόμυλο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα(!), εξαιρετική κάβα και μεγάλη συλλογή πούρων.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου