Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο του ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, με τίτλο «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Πολίτες» από τις 7/4/2014 έως 9/4/2014 στη Ρόδο με την συμμετοχή δημοτικών υπαλλήλων.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, θεωρώ πως στόχος της νέας δημοτικής αρχής, πρέπει αφενός να είναι η συνεχής επιμόρφωση των στελεχών της, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή αποτελεσματικότερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις και αφετέρου να γίνει κατανοητός, ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας της Δημόσιας Διοίκησης (ΔΔ).
Εν αρχή λοιπόν, μια μορφή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να είναι η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών στους πολίτες με ψηφιακή υπογραφή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί, σε πρώτο στάδιο, πιλοτικά από τους διευθυντές του Δήμου Ρόδου και στη συνέχεια από τους τμηματάρχες και το πολιτικό προσωπικό που θα έχει αντίστοιχο δικαίωμα υπογραφής.
Μετέπειτα, κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα θα συνδέεται με την κεντρική ιστοσελίδα (ή server) του Δήμου και οι δημότες θα μπορούν να λαμβάνουν, διαδικτυακά πλέον, κάποιο περιορισμένο αριθμό εγγράφων, πιστοποιητικών για παράδειγμα κάνοντας διαδικτυακή αίτηση για παραλαβή ενός πιστοποιητικού γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης κ.λ.π.
Γίνεται κατανοητό από τα προαναφερθέντα πως με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται η γραφειοκρατία, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών από και προς το κέντρο ώστε να εξυπηρετηθούν, μειώνονται οι δαπάνες του Δήμου σε αναλώσιμα και φυσικά, εξυπηρετείται μια μεγάλη μερίδα πολιτών αυτή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως είναι για παράδειγμα τα Α.με.Α.
Μια τέτοια διαδικασία (παροχή πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων διαδικτυακά), θα έχει αναμφίβολα σημαντικά οφέλη, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι δύναται να αμφισβητηθούν θέματα ασφαλείας και πιστοποίησης των διοικητικών πράξεων.
Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ψηφιακές υπογραφές και τα ηλεκτρονικά κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των ιθυνόντων σε περίπτωση λάθους ή και απάτης.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σημείο επαφής του πολίτη με την διοίκηση του δήμου και να υλοποιήσουν στην πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης των δημοτών με την διοίκηση.
Τέλος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση των πολιτών με τον Δήμο μας, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες για τη μεταξύ τους επικοινωνία και δημιουργώντας νέους ορίζοντες για τη Διοίκηση των τοπικών κοινωνιών.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, το πόσο η ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μέχρι σήμερα απαρχαιωμένης δημόσιας διοίκησης και να θέσει τα θεμέλια για μια τεχνολογική επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος μας.