- «Το κίνημά μας θα πορευτεί πάντα με βάση
τις αξίες που υπηρέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου»
«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέσα σε λίγες μέρες να αντεπεξέλθει σε υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις και πραγματικά δεν ξέρω εάν είναι έτοιμη να το κάνει με επάρκεια και με τρόπο που ούτε οι πολίτες να βρεθούν σε πρωτοφανή αδιέξοδα μη λαμβάνοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε η χώρα να καταστεί ασυνεπής και χρεοκοπημένη».
Τους προβληματισμούς του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
«Η καμπή της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη και τόσο κρίσιμη όσο τον πρώτο καιρό της κρίσης δανεισμού, που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για να λάβει βοήθεια από τους θεσμικούς εταίρους της», δηλώνει ο κ. Καρχιμάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Καρχιμάκης δηλώνει:
«Παραμένει όχι μόνο ανοικτό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με μια σύγχυση που προκαλεί η έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να μιλάει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά και να ‘’αδειάζεται’’ στην ουσία μετά από λίγο εκ μέρους της κυβέρνησης».
Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρεται και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια αλλά και στην πορεία που θα ακολουθήσει το ΚΙΔΗΣΟ.
Η συνέντευξή του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, αναλυτικά:
• Εκτιμάτε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι σε καλό επίπεδο και ότι θα μπει σε μια διαφορετική πορεία η οικονομία της χώρας;
Η καμπή της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη και τόσο κρίσιμη όσο τον πρώτο καιρό της κρίσης δανεισμού, που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για να λάβει βοήθεια από τους θεσμικούς εταίρους της. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέσα σε λίγες μέρες να αντεπεξέλθει σε υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις και πραγματικά δεν ξέρω εάν είναι έτοιμη να το κάνει με επάρκεια και με τρόπο που ούτε οι πολίτες να βρεθούν σε πρωτοφανή αδιέξοδα μη λαμβάνοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε η χώρα να καταστεί ασυνεπής και χρεοκοπημένη. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για την περαιτέρω πορεία της. Μια ανακολουθία, όπως γνωρίζουμε στις διεθνείς οικονομικές της υποχρεώσεις, την κατατάσσουν αμέσως σε μια ανεπιθύμητη κατηγορία εθνικών οικονομιών, με ανεξέλεγκτες συνέπειες γι’ αυτήν και τους πολίτες.
• Παραμένει ανοικτό το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ καθώς δηλώθηκε πως προέβη σε ανακοίνωση το μέγαρο Μαξίμου; Τι θα πρέπει να γίνει για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς;
Παραμένει όχι μόνο ανοικτό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με μια σύγχυση που προκαλεί η έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να μιλάει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά και να “αδειάζεται’’ στην ουσία μετά από λίγο εκ μέρους της κυβέρνησης, μιλώ για το γνωστό non paper. Δεν είναι ο,τι καλύτερο τέτοια εικόνα από την κυβέρνηση ενόψει της έναρξης τουριστικής σεζόν. Κοιτάξτε, το Ειδικό Καθεστώς πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί μόνο σε απόλυτη συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με το Ειδικό Καθεστώς, οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ΦΠΑ μόνο αν έχουν εισπράξεις. Σωστό. Το αν έχουν, όμως, εισπράξεις θα πρέπει να εξετάζεται αυστηρά με ελέγχους, ώστε το μέτρο αυτό να μην γίνει εργαλείο φοροδιαφυγής από μέσο ανακούφισης και δικαιοσύνης που θα μπορούσε και πρέπει να είναι.
• Ζητήσατε με δηλώσεις σας την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απονομή δικαιοσύνης με αφορμή ένα κίνημα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό υπέρ της χώρας μας. Τι σας ώθησε να προβείτε στη συγκεκριμένη δήλωση;
Κοιτάξτε. Εγώ, όπως γνωρίζετε, είμαι από εκείνους που θεωρώ την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, ως τον μίτο της Αριάδνης ώστε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα της εξόδου μας από τα πρωτοφανή αδιέξοδα που περιήλθε η χώρα μας. Και αυτό, βέβαια, το έχω αποδείξει όχι με λόγια, αλλά τόσο με προσωπικές παρεμβάσεις τις οποίες έχω πληρώσει κιόλας όπως θα θυμάστε, όσο και στο πλαίσιο της υπερπροσπάθειας που καταβλήθηκε από το 2010 όταν μας παραδόθηκε, τότε, μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Φυσικά και πιο πριν, όταν ήμουν απ’ αυτούς που φώναζαν και έκαναν καταγγελίες για κολοσσιαία σκάνδαλα τα οποία βγήκαν τότε στη δημοσιότητα και ακολούθησαν την οδό της Δικαιοσύνης. Έχω θίξει ως βουλευτής με ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, το θέμα της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων υποβολής (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων), κρίνοντας ότι σήμερα η χώρα βιώνει πρωτίστως μία κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών προσώπων, ειδικά. Η ροή πακτωλών μαύρου χρήματος, έχει προκαλέσει το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη και αυτό το αίσθημα πρέπει να ικανοποιηθεί.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, την διετία ’09- ’11, ήταν η μόνη μέσα στην κρίση, που προσπάθησε θεσμικά με βαθιές τομές, να χτυπήσει την αδιαφάνεια και την διαφθορά. Το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν ένα από τα βασικά επαναστατικά εργαλεία κατά αυτών των φαινομένων που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας. Ο νόμος για τα καύσιμα, και η υπερφορολόγηση των ανεξέλεγκτων μέχρι τότε οφ σορ εταιρειών, ήταν ένα άλλο μέτρο για να ξετρυπώσουμε την φοροδιαφυγή που κρυβόταν καλά στην ανωνυμία και στο ειδικό καθεστώς των οφ σορ. Και πολλά άλλα θα μπορούσα να σας αναφέρω, που δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις και θα μπορούσαν να έχουν ρυμουλκήσει πραγματικά την Ελλάδα έξω από τα βαλτόνερα της πρωτοφανούς κρίσης.
• Πιστεύετε πως έχουν βάση οι καταγγελίες για τον κ. Κατρούγκαλο καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την αντικατάστασή του;
Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικά δικό του, των οργάνων του κόμματος στο οποίο ανήκει και του αρχηγού του. Πάντως, μιλώντας γενικά, καλό είναι όταν κατέχεις δημόσιο αξίωμα να αποφεύγεις να έχεις οποιασδήποτε μορφής επαγγελματική εμπλοκή με ομάδα ή κατηγορία πολιτών των οποίων η ιδιότητα άπτεται του χαρτοφυλακίου το οποίο καλείσαι να αναλάβεις.
• Πιστεύετε πως η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεδιαλύνει πλήρως δύσκολες υποθέσεις που ταλανίζουν τη χώρα όπως αυτή που αφορά τη Siemens;
Και ποιος δεν το εύχεται; Οι υποθέσεις, όμως, αυτές δεν εξαντλούνται μόνο στην πολιτική βούληση και το νομοθετικό οπλοστάσιο της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων που διοχετεύτηκαν από τα κρυφά ταμεία της Siemens μέσω υπεράκτιων εταιρειών σε παράγοντες του ελληνικού δημόσιου βίου, ήταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος δεν κατέστη τελικά δυνατόν να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2010 επέδειξε όλο το εύρος της απαιτούμενης πολιτικής βούλησης και διερεύνησε δι’ Εξεταστικής Επιτροπής την υπόθεση. Οι 5μηνες εργασίες της Επιτροπής, θυμίζω, αποκάλυψαν πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομο χρήμα και τα οποία με βάση τις έρευνες και τα ευρήματα της Εξεταστικής αυτής Επιτροπής, θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
• Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις περί έναρξης έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το μνημόνιο;
Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον περίεργη η επιλεκτική διάθεση για έρευνα που επιδεικνύουν τα κυβερνώντα κόμματα, καθώς ‘’χορηγούν’’ ασυλία στην κύρια και φανερά υπεύθυνη κυβέρνηση που έστρωσε ολοκληρωτικά τον δρόμο προς το μνημόνιο. Και αυτή είναι η κυβέρνηση Καραμανλή. Εκεί είναι η ρίζα του κακού και εκεί έχουν χρέος οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να στρέψουν τις έρευνές τους. Ή και εκεί. Θα θυμίσουμε στην παρούσα κυβέρνηση, μια και τώρα δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης όπως τη δίναμε εμείς κάποτε, ότι τότε εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που μας κληροδότησε η κυβέρνηση των Καραμανλή και Παυλόπουλου με την στατιστική λαθροχειρία όπως την ονοματίζει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, ένα οικονομικό έλλειμμα, 36 δισεκατομμυρίων. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση, χάρη στις υπερπροσπάθειες τις δικές μας, τότε, κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών έχοντας να επιδείξει αν μη τι άλλο, δημόσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, έστω και μικρό. Εκτός αυτού, έχει την άνεση να διεκδικεί δικαιωματικά και μέσα σε ένα πλαίσιο θεσμικό, το οποίο στο ’10 δεν υπήρχε και ο Παπανδρέου έδινε άνισες μάχες για να το αποκτήσει και μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η χώρα.
• Ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η πορεία του ΚΙΔΗΣΟ; Πώς θα συνταχθούν οι οργανώσεις στην περιφέρεια;
Το κίνημά μας, θα πορευτεί πάντα με βάση τις αξίες που υπηρέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτές οι αξίες είναι ο αγώνας για διαφάνεια και η σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες που πριμοδοτούσαν επί μακρόν, την φοροδιαφυγή, τον παράνομο πλουτισμό και αναξιοκρατία. Αυτά δεν είναι λόγια. Τα αποδείξαμε, τότε, με μια σειρά μέτρων ανάλογα με αυτά που σας ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση. Δυστυχώς, τότε, είχαμε τους πάντες απέναντί μας και δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας. Το κίνημά μας, ξεκινάει από κει που διεκόπη αυτή η σημαντική δουλειά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις περιοδείες και τις συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα και οργανώνουμε τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα αγκαλιάσει όλη την περιφέρεια. Σας πληροφορώ με βεβαιότητα, ότι τα μηνύματα που μας επιστρέφονται από τον κόσμο, είναι ελπιδοφόρα και συνιστούν κίνητρα για τον περαιτέρω αγώνα προκειμένου το κίνημα να γίνει μεγάλο κάτι για το οποίο είμαι βέβαιος και μάλιστα πολύ σύντομα.