- Κατεδαφίστηκε χωρίς άδεια τμήμα του κεντρικού κτηρίου
Σε δεύτερο βαθμό θα εξεταστεί την 22α Απριλίου 2015 η υπόθεση με κατηγορούμενο για ηθική αυτουργία στην κατεδάφιση χωρίς άδεια τμήματος του κεντρικού κτηρίου της πρώην αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A., στην περιοχή Κόβα, ιδιοκτησίας του, τον κ. Γιάννη Κυπριάδη.
Στο κ. Κυπριάδη έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 20 μηνών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ με 3ετή αναστολή.
Το δικαστήριο είχε κρίνει αθώο για το αδίκημα της κατεδάφισης χωρίς άδεια τον χειριστή μηχανήματος βαρέος τύπου κ. Γ. Ατσά.
Η επιτροπή επικινδύνων με τη συμμετοχή των κ.κ. Κ. Τρέχα, Γ. Πιννίκα και Μ. Διακομιχάλη δεν έχει αποφανθεί ευθέως για την επικινδυνότητα του κτηρίου αλλά και δεν το έχει χαρακτηρίσει «επικινδύνως ετοιμόρροπο» με αποτέλεσμα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος να παραγγείλει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο πλαίσιο της έρευνας διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες για να αποφανθούν σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη του ακινήτου οι μηχανικοί κκ Τσ. Τσακίρης, Αντ. Ζουμπάς και Τ. Ηρακλείδης. Ο πρώτος διαφώνησε με τις διαπιστώσεις των δύο άλλων και θεωρεί ολόκληρο το κτήριο επικινδύνως ετοιμόρροπο. Οι κ.κ. Ζουμπάς και Ηρακλείδης θεωρούν ετοιμόρροπο μόνο ένα τμήμα του.
Ο κ. Κυπριάδης προχώρησε στην πορεία στην υποβολή αιτήματος για την απόρριψη της πραγματογνωμοσύνης δύο μηχανικών σχετικά με την επικινδυνότητα του κτηριακού συγκροτήματος ενώ έχει ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για ψευδορκία, υποστηρίζοντας ότι διατύπωσαν ψευδείς κρίσεις, που δεν είναι σύμφωνες με την ενδόμυχη πεποίθησή τους, αφού έρχονται σε αντίθεση με τις κρατούσες επιστημονικές απόψεις και τη βιβλιογραφία που επικαλούνται στην έκθεσή τους.
“Φρένο” στην κατεδάφιση του κτηριακού συγκροτήματος έθεσε με την υπ΄αριθμ. ΔΠΕ/11307/2011 απόφαση, που εξέδωσε την 16η Φεβρουαρίου 2012, με εντολή Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης. Με την απόφαση χαρακτηρίστηκε το κτηριακό συγκρότημα ως διατηρητέο.
Ο κ. Κυπριάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για τις εργασίες κατεδάφισης του ακινήτου που εκτέλεσε την 6η Μαΐου 2011 εφαρμόστηκε διάταξη νόμου που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων κατεδάφιση όταν παρέλθει αφενός η προθεσμία ανταπόκρισης της διοίκησης επί αιτήματος κατεδάφισης και αφετέρου όταν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία περιοίκων και περαστικών.
Είχε ζητήσει εξάλλου να κριθεί παράτυπη η επίδοση του εγγράφου της Πολεοδομίας με το οποίο του απαγορεύθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης, επισημαίνοντας ότι θυροκολλήθηκε την 22.05 ώρα της 5ης Μαΐου 2011 παράνομα και μάλιστα σε επιχείρηση στο 2ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Ρόδου Λίνδου, όταν η έδρα της επιχείρησης Κυπριάδη είναι στο 5ο χιλιόμετρο.
Κατήγγειλε επιπλέον ότι η πολεοδομία δεν είχε καν πρωτοκολλήσει το συγκεκριμένο έγγραφο και έκανε χρήση του αριθμού πρωτοκόλλου εγγράφου του με το οποίο είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεσή του για την κατεδάφιση του κτηρίου των πρώην Αλευρόμυλων.
Θυμίζουμε ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι διατείνονται ότι είχαν επιχειρήσει να επιδώσουν στον κ. Κυπριάδη το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2369/11/05-05-2011 έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου με το οποίο απαγορεύθηκε η πραγματοποίηση εργασιών κατεδάφισης του ακινήτου. Ο δημοτικός αστυνόμος που υπογράφει την έκθεση επίδοσης δηλώνει κατηγορηματικά ότι είχε ενημερώσει για το περιεχόμενό του προφορικά τον κ. Κυπριάδη, πράγμα που διαψεύδει όμως ο τελευταίος.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου είχε εκφράσει δημόσια τον έντονο προβληματισμό του για την προκλητική και αυθαίρετη απόπειρα κατεδάφισης των αλευρόμυλων παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου είχε απαγορεύσει την κατεδάφιση με σχετικό έγγραφό της.
Τον κ. Κυπριάδη εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη.
Μου προκαλει μεγαλη εκπληξη οτι αυτο το αθλιο κτιριο μπορει να χαρακτηριστει διατηρητεο.Δηλαδη για ποσες δεκαετιες θα ειμαστε υποχρεωμενοι να το ανεχομαστε σε αυτη την κατασταση εφοσον δεν θα υπαρξουν ποτε τα κονδυλια για την αξιοποιηση του??