Υποθέσεις που έχουν απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα στο νησί της Ρόδου θα εξεταστούν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στην προσεχή του συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα:
-Ενώπιον του δευτεροβάθμιου κακουργιοδικείου θα αναβιώσει η πολύκροτη υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών “ΡΟΔΑ”.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει πρώην λογιστής της επιχείρησης στον οποίο έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Είχε κριθεί συγκεκριμένα ένοχος με έναν ακόμη υπάλληλο, που έχει αποβιώσει, υπεξαίρεσης και απιστίας εις βάρος της επιχείρησης και για απάτη εις βάρος του προμηθευτή κ. Γ. Ρούσσου. Το δικαστήριο είχε κρίνει αθώους για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας επιχείρησης κ.κ. Δ. Ασβέστη, Μ. Βούη, Γ. Τσιγάρο, Γ. Μαντάλη, Μ. Μέντο, Λ. Μηναΐδη, Ι. Παναγέα, Δ. Μοσχογιάννη και Δ. Κοκκάρη.
Οι δύο υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για το ό,τι στο χρονικό διάστημα από το έτος 2001 μέχρι και την 22-7-2004, ενεργώντας από κοινού, αφού πλήρωναν με μετρητά τον προμηθευτή κ. Γ. Ρούσσο παρακρατούσαν χρηματικό ποσό που ανερχόταν κάθε φορά σε ποσοστό 20% επί της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου – δελτίου αποστολής που εξέδιδε. Φέρονται συγκεκριμένα να παρακράτησαν 15.241,37 ευρώ από 11 τιμολόγια – δελτία αποστολής του προμηθευτή και συνολικά σε σύνολο συναλλαγών ύψους 495.033,29 ευρώ με τον ίδιο προμηθευτή το ποσό των 99.006,66 ευρώ. Από την άλλη οι υπόλοιποι κατηγορήθηκαν για παράτυπη απευθείας προμήθεια 3 μεταχειρισμένων λεωφορείων, 2 μικρολεωφορείων και ενός τουριστικού λεωφορείου.
-Το δικαστήριο θα εξετάσει επίσης υπόθεση με κατηγορούμενο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω λογαριασμού, που ετηρείτο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου, έναν κάτοικο της Καρπάθου, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Ο Καρπάθιος ισχυρίστηκε ότι εν αγνοία του βοήθησε κύκλωμα για να εισπράξει 4.857.813 ευρώ, που είχαν υπεξαιρεθεί με τηλεφωνική απάτη από την τράπεζα «Carisbo».
Στον λογαριασμό του Καρπάθιου, όπως προέκυψε από έρευνα της Εισαγγελίας του Μιλάνου, είχαν εμβαστεί από την Ιταλική τράπεζα «Carisbo» 4.857.813 ευρώ για την εξόφληση τιμολογίων παράλληλης εισαγωγής αυτοκινήτων την 27η Ιουλίου 2003, αν και το άτομο αυτό, όπως προέκυψε και από έρευνα της «δ», ως μόνη δραστηριότητα είχε τότε το… ψάρεμα και τη λειτουργία μιας μικρής παραλιακής ταβέρνας!
O Καρπάθιος υποστήριξε ότι τον Iούλιο του 2002 στην ταβέρνα που διατηρεί στην Aρκάσα τον επισκέφθηκε ένας Iταλός ονόματι Bruno Stertsa, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να αγοράσει ένα κτήμα του, συνολικού εμβαδού 80 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευάσει τουριστικά ακίνητα. Ένα χρόνο μετά τον επισκέφθηκε ξανά και του ζήτησε να αγοράσει το ακίνητο για λογαριασμό των εργοδοτών του στην Iταλία και του παρέδωσε ένα έτοιμο προσύμφωνο στο οποίο ανέγραφε ως τίμημα το ποσό των 6.857.813 ευρώ.
O Καρπάθιος δέχτηκε και έδωσε στον Iταλό τον λογαριασμό του για να του καταβάλει έως την 30 Iουλίου 2003, τα 4.857.813 ευρώ που είχαν συμφωνήσει. Tην 31 Iουλίου 2003, όπως κατέθεσε, ο Iταλός, του τηλεφώνησε και του είπε να του επιστρέψει τα χρήματα, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία ακυρώθηκε. Aπό το υποκατάστημα της Aγροτικής Τράπεζας στην Kάρπαθο έκανε ανάληψη 450.000 ευρώ και την επόμενη ημέρα από την Aγροτική Τράπεζα Hρακλείου 1 εκατ. ευρώ και τραπεζικές επιταγές. Eπικοινώνησε με τον Iταλό που του ζήτησε να μεταβεί στην Aθήνα για να του παραδώσει τα χρήματα πράγμα που έκανε παρουσία και φίλου του μάρτυρα. Μετέβη στην Aθήνα, ευρωποίησε τις τραπεζικές επιταγές και παρέδωσε τα χρήματα στον Iταλό ο οποίος με την σειρά του, εξέδωσε σχετική απόδειξη εισπράξεως.
– Θα εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση με κατηγορούμενο για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας πρώην υπάλληλο της Δηµοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήµου Ιαλυσού (ΔΕΥΑΙ) που εκτελούσε χρέη ταµία – εισπράκτορα.
Στον κατηγορούμενο έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Υστερα από υπόνοιες που δηµιουργήθηκαν σχετικά µε την ταµειακή διαχείριση των χρηµατικών εισπράξεων από συνδροµητές της ΔΕΥΑΙ που πραγµατοποιούσε ο υπάλληλος, διενεργήθηκε έλεγχος από τον προϊστάµενο της Διοικητικής και Οικονοµικής Υπηρεσίας στις 18 Aπριλίου 2005, από τον οποίο προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστηµα από την 1η Mαρτίου 2005, µέχρι την 3η Mαρτίου 2005, ενώ εισέπραξε µε την ανωτέρω ιδιότητά του και για λογαριασµό της ΔΕΥΑΙ το συνολικό χρηµατικό ποσό των 47.813,14 ευρώ, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα γραµµάτια είσπραξης, που εκδόθηκαν από τον ίδιο και φέρουν την υπογραφή του, δεν απέδωσε το ανωτέρω χρηµατικό ποσό στη ΔΕΥΑΙ, ούτε το κατέθεσε, όπως όφειλε, στο λογαριασµό που τηρούσε η ΔΕΥΑΙ στο κατάστηµα Ιαλυσού της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Από το ανωτέρω χρηµατικό ποσό, ποσό 9.959,22 ευρώ είχε εισπραχθεί µε την έκδοση σε διαταγή της ΔΕΥΑΙ επιταγής της Εθνικής Τράπεζας ΑΕ εκδόσεως της εταιρείας “MAGIG LIFE GREECE – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕ” ενώ το υπόλοιπο χρηµατικό ποσό 37.853,92 ευρώ είχε εισπραχθεί σε µετρητά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες καταβάλλει σε δόσεις του ποσού που του αποδίδεται ότι υπεξαίρεσε.
– Το δικαστήριο θα εξετάσει και υπόθεση με κατηγορούμενο ασφαλιστικό σύμβουλο, που καταδικάστηκε για δύο υποθέσεις που αφορούν δύο μηνύσεις, που υπέβαλε ένα ανδρόγυνο από το Παραδείσι, σε ποινές κάθειρξης 10 και 11 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 1000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Ο ασφαλιστικός σύμβουλος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος κακουργηματικής πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, ενώ σε ποινή φυλάκισης 4 και 5 ετών αντιστοίχως με αναστολή, καταδικάστηκε συγγενικό του πρόσωπο, τραπεζικός υπάλληλος, που κρίθηκε ένοχος άμεσης συνέργειας σε εξακολουθητική υπεξαίρεση.