Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ. Για την στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα του υποσταθμού του Αγίου Νικολάου, για την κατάσταση στην Καθαριότητα αλλά και για τα θέματα της πόλης και του νησιού γενικότερα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα γεγονότα με το ζήτημα της λειτουργίας του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα, με δεδομένο ότι πρέπει να συνεδριάσει επιτέλους και η διαπαραταξιακή; Ποια στάση πρέπει να κρατήσει ο Δήμος Ρόδου;
Δέχομαι την άποψη που εκφράσθηκε από τον δήμαρχο, ότι ο ίδιος ή το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα (εκ του νόμου) να παρέμβει και να επιβάλει στην Πολεοδομία του Δήμου και στο προσωπικό της, τις ενέργειες που θα κάνουν. Ωστόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος, είναι πολιτικά υπεύθυνοι για τυχόν αστοχίες στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας. Από την στιγμή που καταγγέλλονται από φορείς αλλά και πολίτες τεχνικούς, ότι οι ενέργειες της υπηρεσίας πάσχουν, όφειλαν να προχωρήσουν άμεσα σε ενδελεχή εσωτερικό έλεγχο της ακρίβειας των καταγγελιών. Γιατί αν αποδειχθούν μέσα από δικαστική διερεύνηση –μιας και διαβάζω ότι κατατέθηκε ήδη μηνυτήρια αναφορά- τότε τι θα πουν; Δεν το ακούσαμε, τώρα το μάθαμε; Στο μεταξύ βέβαια το έργο της ΔΕΗ στον Αη-Νικόλα, μπορεί να έχει ήδη προχωρήσει. Θα τολμήσουν να ισχυρισθούν ότι υπερασπίσθηκαν πολιτικά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην γίνει ο υποσταθμός εκεί;
Θα είμαι ξεκάθαρος. Η δημοτική αρχή μπορεί να συναίνεσε και να ψήφισε μαζί μ’ εμάς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κατ’ ουσία δεν την πιστεύει. Είχε φανεί ξεκάθαρα εκείνο το βράδυ, και φαίνεται σε κάθε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν την πιστεύει και άρα δεν την παλεύει. Αυτό είναι φανερό και σ’ εμάς και στον κόσμο. Στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αη-Νικόλα, παρουσιάσθηκε προς τιμή του βέβαια, ένας (!) μόνο σύμβουλος της δημοτικής πλειοψηφίας, την ώρα που ήταν εκεί πρώην δήμαρχοι, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι. Στην προ εβδομάδας συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος αρνήθηκε να πάρει θέση στην πρότασή μου να αποσταλεί άμεσα επιστολή συνοδευόμενη με φάκελο στοιχείων στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς. Έτσι υπερασπίζονται και προωθούν την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που υποτίθεται ότι ψήφισαν και στηρίζουν;
Αν ο Δήμος Ρόδου, πίστευε και στήριζε πολιτικά και ουσιαστικά την ομόφωνη απόφασή του, όχι απλά επιστολή και στοιχεία έπρεπε να είχε αποστείλει ήδη, αλλά έπρεπε να είχε προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας δια ζώσης στην κυβέρνηση.
Προφανώς κι η διαπαραταξιακή θα συνεδριάσει και θα ολοκληρώσει το έργο της. Και το πόρισμά της θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση. Και θα είναι συζήτηση ουσίας κι όχι για τα μάτια του κόσμου.
• Να περάσουμε στο άλλο μεγάλο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι η καθαριότητα. Τα σκουπίδια ‘στοιβάζονται’ παντού και βρισκόμαστε όλοι εν αναμονή της αποφάσεως για την ανάληψη του έργου από ιδιώτη. Τελικά, είναι αυτή η ενδεδειγμένη λύση για ένα νησί όπως η Ρόδος;
Προφανώς και δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και κατά την άποψή μας δεν είναι καν σύννομη. Τα έχουμε πει με τον πιο καθαρό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο. Θα είναι μια λύση σε βάρος του Δήμου, σε βάρος της τσέπης των πολιτών και υπέρ του κέρδους κάποιων ιδιωτών.
Το να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα είναι το ένα ζήτημα. Όλοι θέλουμε τη Ρόδο καθαρή, όλοι θέλουμε ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Το θέμα είναι πώς το επιτυγχάνει κανείς. Απαξιώνοντας μια υπηρεσία που διαθέτει ήδη ο Δήμος, η οποία μας κοστίζει πάνω από έξι εκατομμύρια το χρόνο (και θα συνεχίσει αυτό) και δίνοντας επιπλέον τουλάχιστον άλλα τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο σε κάποιον ιδιώτη για να κάνει τη δουλειά; Μ’ αυτό τον τρόπο δεν κοιτάζουμε να βρούμε λύση συμφέρουσα και βιώσιμη για τον πολίτη και μακροπρόθεσμα για τον Δήμο, την ευκολία μας κοιτάμε! Όχι βέβαια εμείς της αντιπολίτευσης, που διαφωνούμε, αλλά η δημοτική αρχή που επιλέγει αυτόν τον δρόμο. Ο κόσμος καταλαβαίνει και κρίνει.
• Η σεζόν ανοίγει και η δημοτική αρχή ακόμη δεν έχει MasterPlan για μια σειρά από θέματα, όπως η Παλιά Πόλη και η Νέα Αγορά, όπου γίνονται και εξώσεις. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά, θα υπάρχει αποτελεσματική πολιτική;
Δεν ξέρω αν έχει master ή έστω σκέτο plan, αλλά προφανώς έχει κάποια ατζέντα. Μια ατζέντα με άρωμα ιδιωτικοποίησης, την ώρα που τα πάντα καταρρέουν. Κι η Νέα Αγορά και η Παλιά Πόλη, κι οι συνοικίες και τα χωριά. Και δεν σώζονται με μπαλώματα. Το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα των εξώσεων στη Νέα Αγορά, θα είναι να ερημοποιηθεί ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο.
Αποτελεσματική πολιτική ασκεί μια δημοτική αρχή στα πρώτα χρόνια της θητείας της. Αυτά πέρασαν άπρακτα, χωρίς την ουσιαστική σφραγίδα της. Μπορεί να της βρει κανείς ελαφρυντικά, αλλά η διαπίστωση ισχύει. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που ο χρόνος σώνεται, που οι προεκλογικές σκοπιμότητες το μόνο που θα αφήσουν να ξεδιπλωθεί είναι εξαγγελίες, εγκαίνια, κορδέλες και έργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής. Ουσιαστικές παρεμβάσεις δεν θα υπάρξουν και το μόνο που εύχομαι είναι να καταφέρουν να δρομολογήσουν έστω το ξεκίνημα κάποιων απ’ αυτές. Γιατί αυτός ο τόπος χρειάζεται πολλά, για να ξαναβρεί το δρόμο που του αξίζει.
• Το ίδιο θα σας ρωτούσα και για το ζήτημα με το νερό με το φαινόμενο της λειψυδρίας να πλήττει το νησί. Τι θα έπρεπε να γίνει;
Ακούω και ξανακούω τα περί λειψυδρίας και πραγματικά εκπλήσσομαι. Από ποια στοιχεία προκύπτει; Και γιατί είναι χειρότερη από προηγούμενα χρόνια; Φέτος, είχαμε χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις, ενώ λογικά η περσινή υδροδότηση -έστω και μερική- της πόλης από το φράγμα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες γεωτρήσεις να “ξεκουρασθούν”. Έχω προσωπικά αντιμετωπίσει στο παρελθόν, πολύ δύσκολες χρονιές ανομβρίας, χωρίς το φράγμα στη διάθεσή μας, με τις γεωτρήσεις σε συνεχή υπεράντληση και μ’ ένα τεράστιο αριθμό κρουαζιερόπλοιων να ζητά και να παίρνει απίστευτες ποσότητες νερού στο λιμάνι. Τα βγάλαμε πέρα. Πώς και γιατί σήμερα καλλιεργείται ο πανικός; Δεν το καταλαβαίνω.
Εκτιμώ ωστόσο ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες της Περιφέρειας και θα υπάρχει διαθεσιμότητα νερού από το Φράγμα. Το ερώτημα είναι, έκανε ο Δήμος ό,τι είναι αναγκαίο για να αξιοποιήσει αποδοτικά αυτό το νερό;
• Πώς βλέπετε τις αλλαγές που προωθούνται στον ‘Καλλικράτη’; Υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δεν φαίνεται να προωθούνται λύσεις (βλέπε: παραλίες, υποχρηματοδότηση κ.ά).
Δεν έχω μελετήσει ακόμα στη λεπτομέρειά τους τις προτάσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση, για να διαμορφώσω άποψη για το πού πάει το πράγμα. Κάποιες θεσμικές αλλαγές μου φαίνονται να κινούνται σε θετική κατεύθυνση και κάποιες άλλες θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα πάνε να λύσουν.
Το σημαντικότερο όμως κατά την άποψή μου είναι άλλο. Θα προχωρήσει η επιχειρούμενη τροποποίηση του Καλλικράτη (κατ’ εμέ απολύτως αναγκαία) ή απλά θα μείνει κι αυτή στα λόγια όπως κάποια νομοσχέδια-σκούπα που δήθεν έρχονται από μέρα σε μέρα αλλά ποτέ δεν φτάνουν, γιατί στο μεταξύ φεύγουν οι υπουργοί που θα τα έφερναν κ.ο.κ. Μήπως τελικά θα εξαϋλωθεί κι αυτή σε συγκρούσεις κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης, ως σημαιάκι πλαστικό σ’ ένα πανηγύρι κομματικών σχεδιασμών εν’ όψει των όποιων εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή; Αυτό πραγματικά θα είναι ό,τι χειρότερο για την Αυτοδιοίκηση!
Τι να μας πεί ο Κος αυτός? Μια ζωή τετράπαχο μισθό στην ΔΕΥΑΡ και απο την μια μέρα στην άλλη ήρθε να κρίνει το παρελθόν και να μας σώσει… ότι να ναι ο καθένας…